To personer som jeg har stor respekt for er William Tyndale og Thomas More. William Tyndale var Europas mest eftersøgte mand i 1500-tallet.  Hans forbrydelse var at oversætte bibelen til engelsk, så den blev læselig for alle der ønskede at læse i den. Det brød kirken sig ikke om, og man brændte ham for den forbrydelse, som vi i dag burde være taknemmelige for at han begik.

Thomas More som var en del af den gruppe som ville dømme William Tyndale, fik senere hugget sit hoved af, fordi han ikke kunne støtte Henrik den Ottendes skilsmisse så kongen kunne blive gift med Anne Boleyn istedet. Thomas More døde fordi han ikke mente at man havde ret til at bøje Guds ord, hvad enten man var konge eller ej, og blive skilt uden bibelsk årsag. Han fik hovedet hugget af året før William Tyndale blev brændt. Det bemærkelsesværdige er den forvandling som sker hos More efter hans samtaler og korrespondence med Tyndale. For det er som om der er forskel. Det ser stærkt ud til at Thomas More begynder at tage Guds ord langt mere alvorligt, end det traditionelle bibelsyn som han havde fået igennem den romerske kirke.

Jeg har her oversat en lille del af de to herrers korrespondence, som sætter sine spor helt op til i dag. Thomas More havde udfordret William Tyndales begrundelser om at gøre skriften tilgængeligt for hele folket. Det gjorde han med dette:

“Vi må ikke eksaminere kirkens lære ved hjælp af skriften, men forstå skriften igennem det kirken siger”

Til det svarede William Tyndale:

“Hvad? Giver luften lys til solen, eller solen til luften? Er kirken før evangeliet, eller evangeliet før kirken? Er faderen ikke ældre end sin søn? Gud fødte os ved sin egen vilje, ved ordets sandhed (Jakob 1.18). Hvis han som føder os er før ham som er født, så er ordet før kirken, eller sagt mere korrekt, før menigheden.”

Der er ikke noget nyt under solen. Det samme problem som Tyndale stod overfor, står kristne overfor i dag. De selvsamme kirker som opstod fordi man ikke ville sætte menigheden over Guds ord, men Guds ord over menigheden. De kirker sætter i dag sig selv over Guds ord, med deres traditioner som de sætter over skriften og gør mere hellige end Jesu ord. Det handler ikke om at underkende kirkehistorien, og Guds værk i den. Det var heller ikke Tyndales ønske, men Guds ord var autoriteten for kirken, og sandhed skulle læses ud af den, og ikke ved at læse kirkens ønsker og tanker ind i den.

William Tyndale før han blev brændt for at oversætte bibelen så den blev tilgængelige for det engelske folk.

Du kan se historien om Tyndale (og lidt om More) i denne film som handler om den mest eftersøgte mand i Europa for ca 400 år siden. Dengang det var farligt i Europa at læse bibelen såvel som at besidde en.

Share on Facebook

Leave a Reply