Der er sket noget med den lære om retfærdiggørelse ved tro, som Luther overleverede os. Hvad det er, der i virkeligheden er sket, er vanskelig at blive klar over. Det træder ikke klart frem som et ja eller nej, et tydeligt sort eller hvidt. Det er meget vanskeligt virkelig at få fat på, men det, der er sket, er så alvorligt og væsentligt, at det har forandret eller er på vej til at forandre hele det evangeliske syn. Hvis det får lov at fortsætte, kan det meget vel vende helt op og ned på kristendommen og i stedet for vore fædres tro sætte noget helt andet ind. Alt dette kommer så gradvist og fremtræder så uskyldigt, så det vanskeligt bliver bemærket. Enhver, som vil bekæmpe det, vil blive beskyldt for at kæmpe mod vindmøller som Don Quixote.

Den “revolution”, som stille, men sikkert har sneget sig ind, har bevirket, at ordet “tro” har fået en helt anden betydning. Lidt efter lidt har ordet skiftet mening fra, hvad det oprindeligt stod for, til det, vi ser nu. Forandringen er så snigende, at den næppe bliver erkendt, og ikke én rejser sig mod den og advarer. Men de tragiske følger ser vi rundt om os.

Af A. W. Tozer.

Share on Facebook

5 Responses to “Tozer om moderne tro”

 1. Otto Says:

  Hvornår har Tozer kommet med denne udtalelse?

 2. naem Says:

  Men hvad ER det, ordet tro oprindeligt stod for? og hvad ER det det betyder nu om dage? Sådan en udtalelse skal gerne uddybes. :p

  og hvem er Tozer?

 3. Otto Says:

  Naem
  Når man ikke ved hvem en bestemt person er, så er google/wikipedia din ven.

  Rene
  Da Tozer døde i 63, vil jeg skyde på at denne udtalelses er over 50 år gammel. Og det er jo tragisk at Tozer kunne se hvor kirken var på vej hen, allerede for 50 år siden.

 4. René Vester Says:

  Det er fra “The root of the righteous” citatet kan du finde på side 25 på dette link, som er bogen: http://lovestthoume.com/PDF-Files/TheRootoftheRighteous.pdf

  Naem godt spørgsmål, for bibelen viser os at det ikke er ligegyldigt hvilken tro vi har. Nikodemus viser jo i Johannes 3 at han tror på Jesus er sendt af Gud, men Jesus viser ham at den tro han har ikke er den rigtige. Og bagefter siger Jesus at enhver der tror på Ham ikke skal gå fortabt, men have evigt liv. Det er altså ikke en tilfældig tro, men en helt konkret tro.

  Jeg har kommet mere ind på hvad det er Jesus siger om den tro i denne podcast hvis det har interesse. Men det er først i sidset halvdel af podcastet jeg kommer ind på det. Den første del er hvorfor bibelen er troværdig, og fra Gud. Her er linket: http://sand.omvendelse.dk/guds-k%C3%A6rlighedsbrev-podcast-fra-omvendelsedk-298.htm

  Tozer var en ret anerkendt evangelisk pastor fra særlig 30erne til 50erne. Pastor i længere tid i Toronto vist nok. Han var kendt for sine bibelsk funderede bøger, som byggede på ordet, og ikke på hans egne ideer.

 5. Bo Nyegaard Says:

  Der findes adskillige bøger af Tozer, men ikke oversat til Dansk og hans engelske er for viderekommende, men hvis du kan svensk eller norsk er der god literatur at finde. På de blanke forsider i Bibelen skriver jeg gerne små notater og en af Tozer der gav mig opmundring for 30 år siden, efter at være udskelt af kære troende brødre. “Hvad skal vi da sige, når kristne mennesker kæmper med hverandre for at vinde en position? Hvad skal vi svare når vi ser at de hungre efter ros og ære? Hvordan kan vi forklare, en tørsten efter opmærksomhed, som er så fremtrædende blandt kristne ledere? Hvad med politiske ambitioner inden for menigheden? Hvad med den blussende hånd som strekker ud efter flere og større kærlighedsofrer? Hvad med den skamløse selvoptagethed som præger mange kristne? Hvordan kan vi forklare den mennesketilbedelse som noen gange blæser en eller anden populær leder op til at blive en kæmpe? Hvad med den snigende og krybende pengestærke mand som forekommer blandt dem som gir sig ud for at være forkyndere af evangeliet?”

Leave a Reply