Der har flere gange været folk der overfor mig har påstået, at det ikke er i orden at jeg siger at jeg kender sandheden. Nogen af disse siger at det slet ikke er muligt at kende sandheden, mens andre siger at den er mulig at kende, men at min blot er forkert. Nu kunne jeg godt bruge meget tid på, at argumentere for hvordan og hvorfor det er muligt at argumentere for sandheden, som David Jakobsen bl.a. gør på sin side apologetik.dk. Men det er ikke noget som jeg har valgt at prioritere i ligeså stor grad (jeg værdsætter dog at David gør det). Hvad jeg istedet ønsker at påpege, er at bibelen siger det er muligt at kende sandheden, og det er noget den siger flere gange. Bl.a. her i anden Thessaloniker 2.13:

“Vi bør altid takke Gud for jer, brødre, som er elsket af Herren, fordi Gud udvalgte jer som en førstegrøde til frelse ved Åndens helligelse og ved tro på sandheden.”

Hvordan kan man tro på sandheden hvis man ikke kender den? Så tror man jo på noget man ikke ved hvad er, hvilket jo er fuldstændig tåbeligt. Så Paulus må i dette udsagn, klart mene at han kender sandheden, og det samme er gældende for de thessalonikere han sendte brevet til. Jesus selv sagde også at Han er vejen, sandheden og livet, og Han viste også at Guds ord er sandt og troværdigt. Samtidig viser bibelen at når Jesus talte, så var folk slået af Hans forkyndelse. For Han talte som en der havde myndighed, og ikke som de skriftkloge og farisæerne. De ændrede nemlig på Guds ord, og fik det til at passe ind i deres verden. Jesus talte Guds ord som det er, og det i sig selv gjorde at folk blev ramt. Det har også været gældende for vækkelseshistorie. Guds ord blev taget for hvad det er, ikke for hvad man havde lyst til at det skulle sige.

Så når folk anklager mig for at have min egen fortolkning af bibelen, så er man da også velkommen til det. Men dem som gør det, skulle istedet tage og vise mig udfra bibelen, hvad det er jeg skriver som er forkert. For det er en argumentation som jeg kan tage alvorligt, hvis man vel at mærke kan vise at man har en god hermeneutisk tilgang til skriften, og er i overenstemmelse med klassisk historisk ortodoks kristendom. I så fald er jeg særdeles lydhør.

Min påstand er at når bibelen siger at det er muligt at kende sandheden, så må det være rigtigt. Man kan så være uenig med mig i den udlægning jeg har af Guds ord, men så burde man vise mig hvorhenne den er forkert, og forklare hvorfor at den udlægning er bedre end min. Men når folk ikke har andre argumenter end “jeg kan ikke lide din fortolkning” eller “sådan kan du da ikke skrive” eller “du træder på andres meninger” eller lignende, så har de ikke vist at deres argumenter er bedre end dem jeg har. Tværtimod. Men hvis det jeg har skrevet er sandt, og det tror jeg langt det meste er, så har dem der skriver sådan et problem. For de er nu blevet konfronteret med sandheden og har afvist den. Og det bliver meget alvorligt at stå overfor Gud på dommens dag, og der blive konfronteret med at man har afvist sandheden. Fordi man ikke brød sig om den. Jesus siger selv hvorfor folk afviser sandheden i dette skriftsted.

“Den, der tror på ham, dømmes ikke; den, der ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har troet på Guds enbårne søns navn. Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elskede mørket frem for lyset, fordi deres gerninger var onde”. Johannes 3.18-19

Se også indlægget: Er det arrogant at sige man kender Gud?

Share on Facebook

4 Responses to “Sandheden er mulig at kende”

 1. Benjamin Christensen Says:

  Det var vist lidt møntet på mig!

  Fred være med din fortolkning af Biblen, men du kan da ikke påstå at fordi Biblen siger at den er sand, så er den entydig sand! Andre religioner mener jo da også at deres tro er den sande!

  “Min påstand er at når bibelen siger at det er muligt at kende sandheden, så må det være rigtigt.”
  Det er da absolut ikke et validt bevis! Det er jo bare din tro på at Biblen er sand! Og eftersom Gud ikke kan bevises, er din påstand om at have sandheden falsk!
  Så er det jo ligeså sandt at hvis nogen havde skrevet at et græskar var Gud og den eneste sandhed,og jeg troede på det, så var det sandt!
  Mere sandhed er der jo i bund og grund ikke i det du skriver, bare fordi en bog skriver det!

 2. René Vester Says:

  Den er ikke kun møntet på dig, men flere.
  Men nej min påstand er ikke noget bevis, og det har jeg heller ikke sagt. Jeg forsøger ikke i dette indlæg at argumentere for bibelens korrekthed, det har jeg gjort andre steder, og kender folk der gør det bedre end mig. Men hvis bibelen er sand, så siger den at det er muligt at kende sandheden. Og da jeg tror bibelen er sand, tror jeg også det er muligt at kende sandheden. Derfor skrev jeg hvad jeg gjorde.

 3. Benjamin Christensen Says:

  Det er også en bedre måde at formulere det, at du TROR du kender sandheden! 🙂 Og HVIS Biblen er sand!

 4. Alexander Says:

  ellers så læs indlægget med Frank Turek han kommer med en kort og god version af sandheden, eller gå ind på Crossexmind.org hvis du er i tvivel på biblen troværdighed

Leave a Reply