»Vi er Servants of the Immortal. Og vi spiller DØØØØDSmetal«, vrænger han.

Sådan bliver forsangeren i et såkaldt kristent metalband, citeret i Politiken. Den sørgelige og nedslående artikel kan læses her: Artikel om “kristen” dødsmetal.

Du vil dog ikke kunne læse om den bibelske Jesus i artikelen. Men om en Jesus som nogen unge ville foretrække fremfor Jesus. Da jeg læste den, kunne jeg ikke lade være med at tænke på hvordan Mikael Bertelsen fra DR2 for nogle år siden havde vist igennem satire, at kristendom og dødsmetal ikke hænger sammen. Det skrev jeg engang et indlæg om der kan læses her: Profeten fra Danmarks Radio, TV-Værten Mikael Bertelsen

Share on Facebook

100 Responses to “Og vi spiller DØØØØDSmetal”

 1. sara Says:

  Ja sjovt nok så representerer Jesus LIVET – og så dyrker man DØDSmetal …og påstår at man tilbeder Jesus?!
  Man kunne grine af det, hvis blot det havde sket indenfor en uset minoritetsgruppe.
  Men det værste er jo at det netop er en influerende del af de unge der påvirker andre unge i vores samfund…
  Sørgerligt….
  Men det har hele tiden mindet mig lidt om Lakelandtossen….
  Han havde det på samme måde, og udover dét, også mht tatoveringer.
  Hvordan kan man være fyldt af Gud og være talerør til en stor vækkelseskampagne, og så bruge “sine fritimer” på at besøge den lokale tatovør?!

 2. Niels Durhuus Says:

  her er jeg enig med dig Jens på nogle punkter og uenig med dig på nogle punkter
  for det første høre jeg dødsmetal og spiller selv i et kristent metal band men jeg tilbeder den sande Gud og ikke en afgud som høre metal fordi jeg selv gør det.
  jeg kan ikke se hvordan det at høre metal og ha en bestemt tøjstil påvirker ens forhold til Gud?
  jeg har mange kristne metalvenner som tilbeder den sande Gud med mig om det så er i kirken, til cellegruppe eller til en metal koncert.

  men jeg kan godt se at det er problematisk at nogne måske begynder at tilbede musikken fremfor den sande Gud. men det så der Green Light District Festival kommer ind i billedet.
  en kristen festival på 3 dage fyldt med koncerter men som stadig har Gud i fokus og man har masser af tid til at lære Gud at kende og snakke med mennesker om hvem ham Jesus i virkeligheden er.

  jeg bakker Assaulting Vanity og Sanctuary Denmark fuldt op og ved at det de gør. det gør de for den sande Gud.

 3. Ib Jensen Says:

  Jeg vil så omvendt spørge: Hvorfor skal vi, som kristne, blive “frakendt” retten til at høre musik, hvor de søger at herliggøre Gud?
  Om det så er gennem det blødeste pop eller hårdeste og mest “brutale” metal? (om det så er døds-metal, blackmetal, doommetal eller andet) Nu spørger jeg måske dumt, men kigger Gud ikke mere på teksterne/budskaberne i musikken end om forsangeren synger rent eller growler (teknikken, der bruges i dødsmetal), om guitaren er “clean” eller med “distortion”, om trommerne brager derudaf eller spiller stille og roligt?

  Og omkring at foretrække en “anden” Jesus, hvad skulle vores musiske præferencer have at gøre med vores personlige forhold til Kristus? Det er da ligemeget om jeg foretrækker Jazz, pop, rock, techno, blues, klassisk eller metal? Og jeg kan ikke se hvorfor Jesus skulle blive forvrænget af at folk fra metalkulturen omfavner ham og følger ham. Hvorfor skulle billedet blive forvrænget af det? Hvis det er fortiden med sataniske forbindelser til metal, så vil jeg blot sige at det er det samme som at forbyde klassisk musik fordi der var kunstnere, der skrev satanisk musik i den genre. (Wagner, Hitlers yndlingskomponist for eksempel)

  Forresten, så mindes jeg ikke at bibelen siger noget imod tatoveringer, så længe det ikke er afgudsdyrkelse. Kan det være til ære for Gud at have tatoveringer? Tjah, hvad hvis det er bibelvers? Store kors? Tornekranse? Billeder af Jesus?

 4. Tommy Barnabas Dahl Says:

  Personligt hører jeg selv metal, men jeg har et krav, man skal kunne høre hvad de synger + teksten skal ophøje Gud.

 5. Ib Jensen Says:

  @Tommy: Hvad så hvis det tager noget træning, før man kan høre hvad de synger? (og teksten stadig ophøjer Gud)

 6. E. N. Says:

  Før jeg hopper helhjertet med i debatten skal jeg lige spørge om noget:
  Sara: er du fuldstændigt alvorlig? Hvis du er, så vil jeg gerne tillade mig at spørge dig om reelle skrifsteder (eller referencer til anden vigtig kristen litteratur) som understøtter din holdning!
  (… og please, PLEASE lad være med at referere til GT, hvor der står noget om at man ikke skal “hakke” i sig selv,.. eller hvad der nu står)

  ROCK OWT!
  (> < )__\m/
  (jeg indser fuldt ud at ovenstående signatur kan være provokerende, og det ER faktisk meningen)

 7. Martin Sunesen Says:

  jeg planlægger metal gudstjenester med Ib Jensen:
  jeg er i cellegruppe med Niels Duurhus,Andreas Larsen og Ib Jensen
  jeg spiller selv i et metal band.
  min far er præst i folkekirken.

  jeg kan ikke se hvorfor? du kære menneske der har lavet denne blog,hvordan kan du påstå at jeg ikke tilbeder gud med min musik? du skal ikke gå og se ned på vores musik genre.
  er idén med næste kærlighed ikke at elske alle?
  uanset deres personlige musik smag,sexualitet,og kirkeretning.
  jeg er personligt medlem af Århus Valgmenighed, en kirke under folkekirken.

  jeg vil gerne høre specifikt hvad der er forkert ved min tro og musik smag?

  Martin Angelo Sunesen
  Musiker
  Kalmargade 41 sttv
  Århus Nord 8200
  86108348/26117786
  http://www.myspace.com/nitroxive
  http://www.myspace.com/qunust
  http://www.reverbnation.com/nitroxive
  Firma: Nitroxive@gmail.com
  Privat: martin_sunesen@hotmail.com

 8. Hvorfor vil kristne ligne vampyrer? Says:

  […] kom en del kommentarer på mit forrige indlæg om “kristen dødsmetal”. De fleste af kommentarerne var fra folk der var uenig med mig. Det glæder mig at man siger fra […]

 9. René Vester Says:

  Sikke mange spørgsmål. Jeg har svaret på lidt af det i dette indlæg: http://sand.omvendelse.dk/hvorfor-vil-kristne-ligne-vampyrer-2523.htm

  Lad mig se om jeg kan svare på lidt mere her. Jeg er ikke fuldstændig imod at man benytter sig af moderne musik i kristne sammenhænge. Jeg synes der er kolossal meget dårlig musik, ikke så meget pga stilen, men allermest fordi musikken ikke herliggør Jesus. Jeg er eksempelvis ikke nogen stor tilhænger af Hip Hop. Men jeg har faktisk hørt flere gode kristne Hip Hop sange. Hvorfor ? Fordi de har tekster som er rigtig gode, som herliggør Jesus, og som viser hvad evangeliet er. Eksempelvis synes jeg den her af Paperboy er rigtig god:

  Når jeg kigger på artiklen fra Politiken, så ser jeg ikke noget som herliggør Jesus. Hvis dette var en herliggørelse af Jesus, så ville journalisten have lagt mærke til det. Men når der bliver sagt fra scenen:

  “Vi er Servants of the Immortal. Og vi spiller DØØØØDSmetal”

  Hvad er det så lige man får fokus på? Det er ordet DØØØØDSmetal. Det er et ord som i større grad signalerer at vi vil være anderledes, vi vil have vores egen musik, og faktisk også at vi vil have vores egen måde at dyrke Gud på. Det signalerer altså en oprørsk kristendom og ikke den normale kristendom. Jeg tror godt at man kan finde musik som lyder hen i nærheden af hård rock som herliggør Jesus. Jeg har bare ikke fundet ret meget af det. Det viser sig jo også tit på teksterne at det ikke er en klar fokus på hvem Jesus er. Men at Jesus blot bliver en der kan hjælpe mig hvis jeg har det dårligt. Eller at det er fedt at tro på Jesus, eller sejt at være en kristen, eller andre banaliteter som jeg ikke kan se har noget at gøre med forkyndelsen af evangeliet.

  Men jeg kiggede dog på nogen af jeres links til såkaldt kristen dødsmetal. Og det er faktis til at græde over når man linker til en side som den her: http://www.myspace.com/qunust
  Hvor det første man ser er kranier som jeg ikke herliggør Jesus på nogen som helst måde. Der står lige det her om Jesus:

  “we are 5 guys. we are playing some sweet Music. JESUS CHRIST IS A BIG INSPIRATION FOR OUR MUSIC. we are one big family. we had our first practice session on a cold and rainy day in November 2009”

  Det er det eneste jeg umiddelbart kunne se om Jesus. Men der var en masse kranier. Jeg synes det er meget trist at I mener i er et kristent rockband. Kan I ikke bare kalde det et Rock band, og undlade ordet kristen? For det signalerer ikke kristendom på nogen måde. Jeg ville ønske det gjorde, men kan desværre ikke se det.

 10. sara Says:

  E.N: Jeg kender ikke de der fjollede tegn, men jeg håber ikke at det er det obligatoriske djævletegn, for så har du jo selv svaret meget klart og tydeligt på dit eget spørgsmål.
  Jo, jeg er ganske seriøs i min holdning. Dødsmetal opstod så vidt jeg husker ikke hos en flok brændende kristne, men derimod i den satandyrkende del af det musikalske miljø.
  OG lad os nu ikke se bort fra begrebet DØDSmetal, (selv om du måske nok så uskyldigt vil bruge udtrykket metal.)
  Satan er DØD – Og Jesus Kristus er LIVET!!! Hvordan kan de to ting forenes?
  …mht henvisning til skriftsteder i det nye testamente, så er der jo et hav! smiler – hallo der er et utal af skriftsteder der fortæller os i dag hvor tæt vi er på Jesu genkomst.
  Dette er jo et godt eksempel på hvordan djævelen i hans krampetrækninger prøver at få os kristne til at sløre, eller endda fjerne vores fokus på Gud.

 11. sara Says:

  Jeg kan kun igen sige ja, du har så uendelig ret – Rene Vester

 12. Levi Rauff Says:

  Okay, først og fremmest er DØØØØDSmetal en musikalsk betegnelse, altså at der der benyttes en bestemt form for skalaer, rytmer, vokal teknikker. Jeres spørgsmål bliver jo besvaret 1.000 gange i denne debat.

  Så vil jeg spørge: Hvor stor en rebel var Jesus? Jeg mener nu nok han blev korsfæstet for det, så vidt jeg husker. Personligt, ”lever” jeg i metalmusikken…. og holder uendeligt meget af at gå i FOLKEKIRKEN, endda hellere det, end mange valgmenigheder. Nu er det sådan med musik at det fremkalder forskellige føelser. Klassisk fremkalder, via de musikalske toner, nogle følelser,(fx gåsehud) Metal musik fremkalder også følelser, sjovt nok. For det meste meget stærke følelser, som nogle folk bruger til at komme ud med frustrationer med, andre til at tilbede satan…. og andre, i en ekstrem grad, til at tilbede Gud med. Et komisk, måske plat eksempel, ville være hvis du vinder i loto. En ting som er helt sikkert er at du ikke siger med en stille stemme ”yes, jeg vandt” Nej DU RÅBER OG SKRIGER SÅ HØJT DU KAN, fordi du er lykkelig. Derfor giver det da mere en meget mening at råbe og skrive sig lykkelig over at kende Jesus, og fejre hans sejr. Altså, råben og skrigen er en ekstrem form for udtrykkelse af glæde?? eller vrede, eller smerte. Bægge dele indgår tit i metaltækster, fordi omstændighederne er til det.

  Jeg kan udemærket forstå den forvirring dette emne laver.

  Jeg kommer til at tænke på for 30/45 år siden hvor folk troede at satan boede i trommerne. hmm, hvor er vi nu? lidt længere end det.

  En sidste ting: Hiphop, techo, pop og næsten alt andet musik er ligeså, hvis endda ikke mere, uetisk og umoralsk end metal, ergo genre har ikke influence. Hvor mange er ikke indirekte ”satandyrkere” så?

  Jeg vil gå så langt som til at sige jeg hellere vil høre en ikke kristent metal sang, end at høre Nick & Jay synge ”hendes røv går op og ned, som en fjeder, boing boing….

 13. Bo Says:

  Til Rene:
  “Du vil dog ikke kunne læse om den bibelske Jesus i artikelen. Men om en Jesus som nogen unge ville foretrække fremfor Jesus.”

  Det er omtrent den mest provokerende udtalelse jeg har læst på nettet.
  Ikke fordi at jeg ikke har stødt på udtalelser der var værre, men fordi denne udtalelse er camoufleret som om den skulle være resultatet af en seriøs overvejelse fra en person der ved hvad han taler om.

  Med din udtalelse er du medskyldig i at splitte Kristi kirke, og jeg forventer en uforbeholden undskyldning fra din side.

  Og lad os så tale om hvorfor du tager fejl.
  Det virker som om du stadig hænger fat i den mode inden for kristen musik der hærgede i slut 90’erne og starten af ’00erne.
  Nemlig at enhver kristen sang skulle indeholde ordet “Jesus” mindst 30 gange.
  Jeg er enig i at der kan være stor skønhed og energi i en sang der meget klart og tydeligt forkynder evangeliet om Jesu død og opstandelse, frelse og evigt liv.
  Men hvis man stiller tydelighed og ensidighed som absolutte krav til kristen musik, tager man den kunstneriske frihed fra musikerne, og gør dermed musikken uinspirerende.
  Jeg mener at kristenlivet indeholder mange facetter og problemstillinger, og der er plads til meget mere end bare at gentage søndagsskolens version af frelsesplanen.

  Du tager også fejl fordi du med en avisartikel som absolut eneste reference fordømmer en kristen forening.
  En forening, der har støtte fra både IM, LM og KFS.
  Med mindre du fordømmer alle tre foreninger kan jeg ikke se at du har en sag.

  Det blev en lidt harsk tone, men jeg kan ikke lade som om du ikke har begået en fejl, og jeg kan heller ikke lyve fejlen mindre destruktiv end den er.
  Jeg venter på en undskyldning, eller en forklaring på hvorfor du mener at dine påstande er underbyggede.

  Og til Sara:
  Nej, der er ikke et hav af skriftsteder der fordømmer metalmusik, eller folk der går i sort tøj. Jeg har læst bibelen igennem et par gange, så jeg ved hvad jeg taler om.
  Derimod er der skriftsteder (i samlernes bog) der befaler os at prise Herren med strengeinstrumenter, pauker og cymbler.
  Det nærmeste vi har i dag er guitar, bas, stortromme og hihat.
  Så rock- og metalmusik er på sin vis mere bibelsk end orgel- og klavermusik.
  Hvis du er uenig vil jeg opfordre dig til ikke bare at sende smilies, men at komme med de relevante vers, og en forklaring af den sammenhæng hvert vers står i.

 14. E. N. Says:

  Men hvordan har det at “jesu genkomst er nær” (det har været sådan i 2009 år nu? Jeg er forøvrigt selv, efter egen mening, brændende kristen. – så er den slået fast.) noget som helst at gøre med f.eks. dødsmetal og tatoveringer?
  Ville det være ok hvis vi lyttede til noget andet end dødsmetal? Er det bare navnet du reagerer på?
  Har du nogensinde siddet med et givent band, og studeret deres tekter? (Af bands der er værd at undersøge kan nævnes: Antestor, Benea reach, Eternal Emperor og Crimson Moonlight)
  Det skal ikke benægtes at der eksisterer usandsynligt meget l*rt på metalscenen generelt (den sekulære af slagsen), men netop derfor er det vel vigtigt at lave en modstrømning?
  Forøvrigt er størstedelen af satandyrkelsen faktisk at finde på blackmetalscenen! (ihvertfald efter hvad jeg har oplevet!)

  Nu ved jeg ikke hvor musisk kyndig du er; men tro mig når jeg siger dette: Mange af de værste anti-kristelige sange, skal faktisk ikke findes på metalscenen. Du skal faktisk over i singer/songwriter genren! (jeg nævner ingen kunstnernavne, da jeg ikke gider til at diskutere specifikke kunstnere..)

 15. Esben Nielsen Says:

  Ok, jeg bliver lige nødt til at spørge om endnu en lille ting:
  Hvis nu min signatur tidligere sandelig SKULLE have været “det obligatoriske djævletegn”
  Hvordan i al verden kommer jeg så til at svare på mit eget spørgsmål? Mit spørgsmål var i bund og grund om, hvorvidt du var alvorlig med din påstand om at man ikke rigtig kunne være Kristen og så lytte til dødsmetal og have tatoveringer samtidig.

  Hey, jeg har hørt argumenter for at “victory” tegnet skulle være satanisk! Du ved; To horn?

 16. Thomas Langvad Says:

  Tag og læs Levis indlæg igen… Rigtig godt 🙂

 17. Martin Sunesen Says:

  vores myspace er Dyster ja.
  fordi det er vores musik genre.

  ….. vi tilbeder jesus.
  guds søn.
  verdens frelser.
  .min musik skal ikke samlignes med Satanisme.
  Hr Vester har du overhovedet mødt os kristne metalhoveder i virkeligheden? du kommer med alle musik åndsvage argumenter,
  .
  kristendommen er nødt til at følge populær kulturen.
  prøv at tænk hvis ingen havde lavet lovsang med fulde bands i stedet for kun orgel og sang.
  man er nødt til at tilpasse sig vores tid,for at kristendommen kan overleve.

  du kan se en video med formanden for Sanctuary Danmark.
  han er en af pionerene bag kristen metal i danmark.

  http://www.youtube.com/watch?v=HbAERl2PTJY

 18. Benjamin Christensen Says:

  Jeg tror ikke man kan komme så langt med personer som René og Sara. De har deres, i mine øjne, meget smalsporede verdenssyn og hvis man ikke følger deres specifikke retningslinier for hvordan en rigtig kristen er, så er man ikke en kristen.

  Da jeg var barn var det nærmest en synd at gå i biografen og jeg husker også hvordan Whitney Houston’s sang “Saving all my love for you” på landsstævner blev tolket som nærmest djævelsk, da hun åbenbart i deres mening sang om utroskab og ikke om at gemme sin kærlighed til den eneste ene…

  Fred til alle jer kristne der kan lide heavy, det er dejligt at høre at I står op for jer selv og retten til at udtrykke jer som I finder bedst!

 19. Brian Kroll Says:

  Der har været den samme uendeligt kedelige og i bund og grund ligegyldige diskussion hver ENESTE gang en ny musikstil er blevet udviklet, og Kristne er begyndt at benytte den i deres tlbedelse.
  Ikke kun i nyere tid med blues, rock, osv. men så sandeligt helt tilbage til dengang komponister og sangere, begyndte at eksperimentere med flerstemmig kor istedet for den traditionelle enstemmige gregorianske sang, uh hvilken gru!!!! At tænke sig!!!
  .
  Jeg tror alle de store kirkekomponister er bleven skældt ud og kaldt ukristne af folk i deres samtid, inklusive Bach der om nogen har været med til at udvikle musikken og specielt den Kirkelige musik.

  Der er altid nogen der ikke har det så godt med at tiden udvikler sig og at vi ikke gør som “vi altid har gjort” (læs; som vi ghar gjort i deres kredse)

  Nå det er ligegyldigt – Om 50 år er “døds”metal såmænd lige så accepteret i Kirkelige kredse som rock, R6B osv er i dag.

 20. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Martin.

  “man er nødt til at tilpasse sig vores tid,for at kristendommen kan overleve.”

  Sikke noget ævl at fyre af! Kristendommen er og bliver aldrig afhængig af tilpasning til kulturen for at overleve.

 21. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Levi.

  Jesus var ikke rebel!

 22. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Ib.

  Hvis man spiller koncert eller på anden måde gør sin musik offentlig tilgængelig, Ja så er mit krav at, man skal kunne høre hvad de synger, utrænede eller ej. Og hvorfor så det?
  Jo, Hvis dit mål er at spille for en flok menesker/koncert, går jeg ud fra, at det som Kristent metal band er dit ønske at ophøje din Gud og forkynde evangeliet.
  Kan man det med en vokalist der ikke kan forstås?
  Hører man så ikke bare musikken for at “flippe ud”?’

  Det generelle problem med musik, gælder ikke kun metal, er at man ikke kan forkynde evangeliet med selve musikken, man kan skabe stemninger/følelser, men ikke sige, dette er Jesus min Gud. I den forstand er al musik “farlig” den er god til stemnings dannelse, men siger ikke ord.

 23. Ib Jensen Says:

  @Tommy: 2 ting.

  Hvordan kan du påstå, at Jesus ikke var en rebel? Han kaldte datidens åndelige overhoveder øgleyngel og som hvidkalkede grave. Han brød familiebånd, som er noget af det vigtigste i datidens kultur. Han brød samfundets regler ved mere end 1 tilfælde. (gider ikke skrive henvisninger, da det er alment kendte ting) Hvis det ikke er rebel, hvad er så rebel?

  Hvad hvis publikummet er trænede til at høre musikken, til at forstå det? Hvad hvis man bruger 1-2 min før sangen til at fortælle, hvad sangen handler om? Hvad hvis de kan købe cd og læse teksten, hvis de synes om musikken? Eller kan finde teksten på nettet? Og kan man alligevel ikke fornemme en åndelig dimension i musikken? Betyder det virkeligt ingenting med musikken, hvis man ikke forstår hvad forsangeren synger?

 24. Ib Jensen Says:

  2 tillæg til mit indlæg:
  Jesus frasiger sig sin familie i markus 3,31-35.

  Kan man ikke få lov til at ophøje sin Gud ved at flippe ud? Ved at danse af al kraft? (Jeg mindes en David, der løb foran en vogn et langt stykke ved ved Guds kraft og som dansede så hans kone skammede sig foran pagtens ark, da den kom ind i Jerusalem)

 25. Brian Kroll Says:

  Jeg er Kristen og sanger i et metalband.
  Jeg synger så man kan høre hvert ord.
  Mine tekster er ikke nødvendigvis tekster om Guds vidunderlighed, men oftere om menneskets forhold til Gud, sig selv og hinanden og det ondes indflydelse på os.
  Jeg har skrevet lovsange, men finder det langt mere intressant og vedkommende at skrive om andre aspekter ved Kristenlivet, da alt jo ikke pludseligt er rosenrødt fordi man er Kristen.

  INTET af ovenstående gør mig, min sangstil eller mine tekster mindre Kristne, da alt jeg tænker, skriver og synger, selvfølgeligt er udsprunget af og udtrykker et Kristent verdensbillede og livssyn.

  Hvis Kristendommen også skal være for de der ikke lige er til Cliff Richard og lignende (intet galt med ham, han er dygtig) og Kristendommen er altså for alle, så skal Kristendommen have lov til at finde sit udtryk i alle kulturer og i alle sammenhænge, præcis som den altid har gjort!

  Paulus var villig til at være Romer for Romerne og Græker for Grækerne, og med det mente han tydeligvis at snakke Kristendom med deres sprog ind i deres virkelighed og kultur – Hvorfor kan vi andre så ikke gøre som han?

 26. sara Says:

  Der er så mange kommentarer og bemærkninger, at jeg nok må indrømme at jeg ikke rigtig involverer mig i de enkelte.
  Men min godnathilsen må vel blive denne: Jeg ville af hele mit hjerte ønske at også ungdommen idag ville blive så grebet af Jesus, så de automatisk ville føle en lede ved at følge tidsånden.
  For vi ved jo at i disse sidste dage skal vi blive fristet til at blive forført til lunkenhed. Og lunkenhed er jo der hvor djævelen sætter ind og agerer
  Han er snu og prøver at gøre flere og flere ting legale og tilladte – og ja endda nærmest Gudsvelkommenligt i vore kirker
  Så det er jo ganske svært at overbevise jer Dødsmetalstakler, når selv jeres præster og forstandere siger god for det!
  Men en lille ting som jeg ikke forstår….mener I virkelig at I er en slags rebeller!
  …For så må jeg tilstå at jeg griner højlydt nu. I er jo et produkt af en popkultur!
  Ligesåvel som tilhængere af diverse alm. bands og deres tilhængere,så er i bundet af et bestemt ydre og look!
  Tror I virkelig at I er anderledes end dem der følger den gængse modestrøm ?
  I er jo lige så uselvstændige som de andre poptøser og popfyre
  Hvorfor kan du ikke bare være dig selv? – Den person som Gud har skabt, og som I Jesu kristi navn gi´r dig en frihed til være den du er?

  .

 27. Ib Jensen Says:

  Sara, er du ikke selv en “fange” af tidsånden? Følger vi alle ikke (til dels) tiden vi er i? Er vi ikke alle påvirket af vores opvækst? Og er vi alle ikke påvirket af samfundet, aka tidsånden, da det er rundt om os konstant? (medmindre vi isolerer os fra resten af samfundet, hvilket jeg anser for komplet ubibelsk) Omend det ikke er den “tid”, der er lige nu, følger du en “tid”

  Rebel? Well, ja. Rebel i den forstand, at vi bryder med tabuer i de kristne kredse, der har godt af at blive brugt. Jeg er helt med på, at vi har et tilhørsforhold, en “sikker base”, hvor vi kan blive bekræftet i vores relation til resten af fællesskabet. Har aldrig benægtet det. Vi er rebel i den forstand, at folk ser skævt til os når vi hører en bestemt slags musik, fordi de ikke forstår den, vi udtrykker følelser som folk ikke er vandt til eller komfortable med. (derfor det sorte) Samtidig med det, så prøver vi at være kristne/Guds lys i en subkultur, andre kristne har fordømt og hængt ud. Kan sige, at vi rækker ud til “grækerne som grækerne”

 28. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Ib.

  Ja, Han angreb hykleriet på den tid, men det gør Ham ikke til rebel.

  En rebel er en der gør oprør mod autoritet. Jesus var ikke kommet for at gøre oprør mod autoritet.

  Han kom for at oprette og besegle den nye pagt, den som vi Kristne lever i. opfylde loven, altså ikke gøre oprør mod den. Hvorfor skulle Gud tage meneskelig form for at være rebel, det er overhoved ikke Jesu formål. Kikker man udefra og ind ligner Han måske en rebel, Men det er efter min overbevisning fuldstændigt forkert at se på Ham som rebel.

  Jeg fornægter ikke musikkens kraft, jeg skriver jo netop om musikken kraft, til at forme følelser i os, positive som negative. Kan der være ånd i musik, ja. Men kan det formidler et budskab, nej det mener jeg ikke.

  Vi skal huske på at Bibelen fortæller os at vores hjerter kan bedrage os, derfor kan følelser være “farlige” Hvad vi kan opfatter som åndeligt, kan være vores hjerte der spiller os et pus.

  Ib, Min pointe er ikke at metal er Puh ha da, jeg lytter selv til det, men at, vi må kunne høre budskabet for at forstå det, derfor mener jeg man skal kunne høre hvad der bliver sunget.

  Angående at flippe ud, jo hvis du gør det for at prise Gud, og ikke fordi musikken leder dig til det.

 29. Esben Nielsen Says:

  @Sara: For det første: Jeg kan godt lide din måde at “smide en godnathilsen” på, ved at smide en kæmpe bombe, lige oven i ansigtet af os alle.
  For det andet: Jeg synes at bemærke at du endnu ikke har svaret på mit tidligere indlæg?
  Forøvrigt, hvilken en generation er du egentligt af?
  Ungdommen idag er skam grebet, kraftigt, af at prise Jesus. Vi har såmænd bare fundet en anden udtryksform end DC talk, og gospelsang! (selvom mange stadig finder at disse er glimrende lovsigningsformer).
  Og så bør det jo nok nævnes at kirken har ændret sig meget gennem tiden, eller tilpasset sig den tid som kirken befandt sig i! Luther gjorde op med gamle forvaklede forestillinger, og Grundtvig var så ganske afgjort heller ikke glad for kirkens form, på hans tid! (der er jo en grund til at det hedder reformation!)

  Der er egentligt ikke nogen der har sagt at vi så os selv som “rebeller”, og vi er klar over at vi sådan set bare følger en bestemt subkultur i det moderne danske samfund.
  Har du forøvrigt fået set lidt på nogle tekster? Måske du kunne udtale dig mere kompetent hvis du gjorde… Men hey! Du er da egentligt også ret god til at udstråle selvstændighed! Du afværger tilsyneladende en ret god del af spørgsmålene ved enten helt at undlade det, eller også flytter du fokus, og svarer istedet på hvad du nu mener at fokus er.
  “at være sig selv” kræver ikke nødvendigvis at man formår at skille sig radikalt ud fra andre; det kræver vel sådan set bare at man gør hvad man rent faktisk synes godt om, frem for at gøre hvad en given gruppe har sagt at man skal? (dermed skal du læse: handlinger ikke påklædning!).
  At “være sig selv” indebærer jo også at man kender sig selv, og netop hér bliver en given gruppe at identificere sig selv ved, vigtig. – Det er jo trods alt derfra man henter (en del af) sin identitet!
  – og dette gælder i allerhøjeste grad også for kristne mennesker! (måske enda mere end for de fleste andre!)

  Du virker også glad for at kritisere det kristne miljøs “lederskikkelser”, og jeg vil gerne bede dig om en begrundelse for dét? Indtil videre virker det som om at du bare nikker entydigt til alt hvad René siger, og det er vel det modsatte af at være selvstændig?

 30. Esben Nielsen Says:

  Undskyld. Der skulle have stået “det kristne metal miljø’s”

 31. Esben Nielsen Says:

  Og en lille ting ekstra: til stykket med at “der ikke var nogen […] rebeller”.
  Dette er måske ikke helt sandt, fordi man jo faktisk typisk forekommer rebelsk, hvis man stiller “os” op mod resten af samfundet.
  (… meh.. Det kan bortforklares med at jeg er ret søvnig lige nu.. men jeg gider ikke til at udrede det. måske imorgen. 😀 Undskyld mine “fellow headbangers!” :D)

 32. Ib Jensen Says:

  @Thomas: Jo, Jesus var kommet for at gøre oprør mod autoritet. Mod den menneskelige autoritet, der lavede om på Guds lov. Jesus var (er) på ingen måde rebel mod Gud eller bibelen (dengang loven), det er vi helt enige om. Derimod sagde han de skriftkloge imod mange gange, og de var autoriteter, i kraft af at de var de åndelige ledere. Jesus gjorde kun oprør der hvor Guds lov var blevet forvasket og ændret til noget dårligt, og ville lave det tilbage til hvad det var, rent og helligt.

  Jeg stejler over, at vi altid (første gange og hver gang) skulle kunne høre budskabet for at kunne få noget ud af musikken. (altså åndeligt set og opbyggende i forhold til Kristus) Vil det så samtidigt sige, at instrumentale numre er dømt ude?

  @Sara: Hvad hvis den vi er (som vi er blevet frie til at være i Kristus) er en person, der bærer sort? Lige meget om vi bliver fordømt af resten af vores kristne brødre og søstre, der ikke forstår, accepterer eller elsker os som vi er? (Ja, jeg kender folk det er sket for) Et argument for at bære sort kommer fra Johnny Cash: Man in Black, hvor det er i empati med dem der har det svært.

 33. Benjamin Christensen Says:

  @ Sara.

  Har du nogensinde prøvet at vende den om mod dig selv? Måske er det dig der lever i formørkelse, i denne “tidsånd” du snakker om! Måske er det dig, der ved blot at udpege alle andres fejl, rent faktisk ikke ser dine egne og derved ikke gør noget ved dem! Måske har du selv en kæmpe pæl i øjet, men har travlt med andres splinter..
  Både du og René Vester virker til at være så enige om alt og mener at I kender den fulde sandhed og er ikke blege for at udbasunere om vranglærere og pointere hvor ukristelige andre mennesker er og hvem der har ret til at kalde sig kristne..

  “Hvorfor kan du ikke bare være dig selv? – Den person som Gud har skabt, og som I Jesu kristi navn gi´r dig en frihed til være den du er?”
  Hmm.. Jeg synes ellers du har været meget efter mig og fortalt mig hvor syndigt et menneske jeg er, hvis jeg er mig selv pga min seksualitet…

  Til alle jer metaldrenge.. Rock on! Jeg tror nu heldigvis at det er de færreste i kirkerne der ser skævt til jeres musikstil og hvis de der gør, en dag skulle acceptere det, så finder de jo nok noget nyt, de mener er af det onde..

 34. Lars Says:

  Jeg har også selv haft det lige som jer. Jeg kunne ikke se hvorfor kristne kunne høre metal gå i sort tøj med nitter osv.

  Før jeg kom på efterskole og da jeg var på efterskole havde jeg det meget svært, jeg levede lidt et dobbelt liv, et med Jesus og et uden. Det var hårdt, jeg havde også selvmordtanker. Jeg var lige begyndt at høre kristen metal (Jeg ville KUN køre kristen metal, fordi jeg havde brug for et godt budskab) Da jeg hørte om Green light district festival blev jeg rigtig glad. Da jeg mødte op, mærkede jeg en stor kærlig, glæde som er helt ubeskriveligt.
  Jeg følte at det var her jeg hørte til, det er her jeg skal sprede det Gud budskab ud.
  Under en koncert fik præcist den samme følelse af Guds næver og kærlighed , som når jeg synger med på lovsangene til Jesus fest som IM arranger (Og til andre steder)
  Siden den festival har jeg levet med Jesus som er brændt dybt i mit hjerte.
  Jeg har også været til Ålborg metal festival, på grund af min lillebror ville høre et band. Jeg følte mig utilpas at være der, der var ikke noget at hylle og prise, der var ikke noget at feste for, det var bare en gang larm. Der indså jeg at Gud er virkelig til og han har en finger med til GLDF

  Et DK kristen metal band Barricades, ville bryde barrikaden, kristne ikke kan høre metal, og lave kristen metal. De har spillet mange steder i DK og det scene med sataniske bands, De har prædiket på scenen og for middelet Guds budskab ud til en masse mennesker, der ikke kender ham. Det er stor og fantastisk efter min mening. Jeg er ikke sikker på om det her er rigtig, men jeg er næsten sikker på at nogle mennesker blev omvendt.
  Er det ikke vores opgave at fortælle andre om Gud?
  Jeg brænder virkelig for at fortælle andre om Gud igennem metalmusikken
  Du har også helt sikkert DIN måde at fortælle Gudsbudskab på.

  Barricades er stoppet nu fordi deres “mission er fuld ført” og der er kommer omkrig 10 kristne metal band i danmark.

  Men nu er jeg inde i kulturen og er vild glad. Du har meget svært ved at se den kristne metal kultur, lige som mine forældre, men de tror på at Gud har en finder med i spillet.
  Og de har enda fået en meget gladere søn som brænder for at tjene Gud.

 35. Brian Kroll Says:

  Citat af Benjamin:
  Jeg tror nu heldigvis at det er de færreste i kirkerne der ser skævt til jeres musikstil og hvis de der gør, en dag skulle acceptere det, så finder de jo nok noget nyt, de mener er af det onde!

  Præcis – Der var engang Elvis blev fordømt for at synge gospel, violinen var djævlens instrument, de diabolske sorte tangenter på klaviaturet ikke måtte bruges i Kirkemusik. Der var engang flerstemmig sang ikke var Gud værdigt, elektriske instrumenter og trommer, var ildeset i Kirkelige kredse, Bach´s orgelværker blev fordømt som vilde, vanvittige og uværdige til at hylde Gud med – Men vi kan da sagtens gå tilbage til enstemmig Gregoriansk korsang, så kan vi Kristne sidde der og have det godt med os selv, uden at kunne give andre end det lillebitte flertal der nyder den slags musik, mulighed for at prise Gud med hver deres stemme! (og her skal indskydes; jeg holder meget af Gregoriansk kor)

  Helt ærligt I der har så meget imod Kristen metalkultur – Mener I virkeligt at al udvikling gik i stå da Jesus kom til os, så må i hellere spænde sandalen, trække i kjortlen og finde en lyre at klimpte på – Øøøøhhh nå nej, det går nok ikke for Romerske soldater og Hellenistiske Grækere gik i sandaler og kjortler, og de spillede helt sikkert også på lyre nogen af dem – Hmmmmm, hvad i alveden skal vi så gøre????

 36. Har vi forstået korsets budskab? Says:

  […] en sidebemærkning til den debat der er på de to forrige indlæg (se her og her) tænkte jeg at det måske skyldes at vi ikke fatter hvad Jesu kors egentlig handler om. Vi har […]

 37. Josua Poulsen Says:

  Meget spændende diskussion i har gang i her, synes godt nok der bliver gået til den:) Men den kommer ikke ret meget længere end til at vi sviner hinanden til, og det er virkelig ærgerligt. Vi diskuttere hvad det er der behager Gud, men hvem ved hvad det er der behager Gud? Er det samlesang? er det Hillsong? er det noget sweet blues? er det Death metal?
  Som det er sagt før tror JEG heller ikke at Gud går så meget op i tonerne. Jeg tror heller ikke at Gud går vildt meget op i hvor godt en tekst er skrevet. Jeg tror at Gud lytter til vore hjerter.
  Jeg har klart haft indtrykket af, at Gud har følt at mit scream og Growl har været ham til behag. Føler lidt at det jeg har fået ud af denne debat er at os der hører og spiller Døøøøøds metal vi er satanister. Er vi så det?

 38. René Vester Says:

  Josua det er nok en lige lovlig hurtig konklusion du kommer med der. Jeg kan ikke se at jeg nogen steder har påstået at dem der spiller kristen dødsmetal er satanister.
  Men du spiller nogen spændende spørgsmål om hvad der behager Gud og hvad der ikke gør. Jeg har fundet et klip med Paul Washer fra da han var i Danmark i sommers, hvor han faktisk svarer på det. Jeg synes at han giver nogle glimrende svar på det. Man behøver måske ikke være fuldstændig enig med ham, men jeg synes det han siger vækker nogen tanker, som er gode at have.

 39. josua poulsen Says:

  Jeg undskylder den måde jeg formulerede mig på, og det var ikke dig spørgsmålet var rettet i mod.
  Prøver lige på en anden måde.
  @sara Det kan godt være jeg har misforstået noget, men antyder du at der skulle være sammenhæng mellem kristne der hører metal og falske profeter.
  Jeg håber bare at det er mig der har misforstået noget.

 40. josua poulsen Says:

  @Rene jeg kan ikke se videoen den går i stå efter 18 sek.

 41. Ib Jensen Says:

  2 ting. Rene, gider du svare på Lars’ indlæg? Synes det er ret godt, egentlig.

  Og, jeg kan heller ikke se den omtalte youtube video i fuld længde.

 42. Brian Kroll Says:

  Hvis du bygger din Kristendomsforståelse på Paul Washer´s teologi, så forstår jeg bedre at du mener som du gør – Han tror jo at man kun kan være Kristen hvis man er fuldstændig fejlfri og lever totalt uden synd!
  Med andre ord en for mennesker komplet ødelæggende teologi, da den slags forventninger til det at være Kristen, KUN kan føre til følelse af utilstrækkelighed, depression, mindreværdsfølelse osv. da det er UMULIGT for nogen mennesker at leve som han forlanger Kristne skal leve!
  Hans udtalelser kan jeg ikke bruge til noget som helst, og jeg kan kun tilslutte mig de der anser HAM for at være en falsk profet!
  http://www.jesus-is-savior.com/Wolves/paul_washer.htm

 43. René Vester Says:

  Til Josua og IB. Ja jeg kan godt se den ikke virker. Finder lige en anden kopi, det er ret godt.

  TIl Brian
  Du har åbenbart ikke hørt Paul Washer, for det du siger der er en fuldstændig løgn. Han er ikke legalist, men taler om at hvis vi er kristne så er vi også forvandlede. Det står forresten også i anden korintherbrev 5.17:

  “Altså: Er nogen i Kristus, er han en ny skabning. Det gamle er forbi, se, noget nyt er blevet til!”

  Dvs at det er noget man kan se, for der står jo (og skriften kan ikke benægtes) SE noget nyt er blevet til. Blev du forvandlet da du blev født på ny, eller fortsatte du med at være den samme, bare med nogle religiøse ord, handlinger, eller troselementer. Eller blev du et nyt menneske. Det er hvad Paul Washer taler om, men der er nogen der ikke bryder sig om det og laver sider hvor de prøver at undergrave hvad han underviser. Men jeg kan dog sige at jeg ikke bygger min teologi på Paul Washer, men på bibelen. Det gør Washer forresten også. Jeg er ikke enig med ham i alt, jeg har jo været sammen med ham i sommers, men det er kun på sekundære områder jeg er uenig med ham. På kernepunkterne er vi på samme linie. Det kan jeg ikke se noget galt i.

 44. René Vester Says:

  Hej igen, jeg har nu uploaden til min egen channel. Så nu skulle den videoen virke. Jeg undskylder ulejligheden, og takker for at I gjorde mig opmærksom på det.

 45. Brian Kroll Says:

  Ja nu bygger jeg så min opfattelse af ham på hans egne udtalelser (og ikke kun på den side jeg linker til) og det han helt klart og utvetydigt siger, er ikke helt det samme som din udlægning af det!

 46. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Brian.

  “http://www.jesus-is-savior.com/Wolves/paul_washer.htm”

  Fedt du linker til en side der mener rock er fra satan, er du også enig med dem om det??

 47. Brian Kroll Says:

  Det var blot en af flere sider der fortæller om Pauls (i mine øjne) ukristelige teorier, som jeg, ud fra hvad jeg kan læse Biblen siger om emnet, er ude af trit med Jesu lære.
  Jeg valgte den side fordi man ikke behøvede at læse en lang artikel, for at komme til citater direkte fra ham selv, og er ikke så intresseret i hvad de ellers mener, da jeg blot ville lade mandens egne ord tale for sig selv.

  Det er temmeligt fjollet at stille mig det spørgsmål, syntes du ikke – Eller du har måske ikke læst mine andre poster.

  Nu var det ikke meningen at dette skulle udvikle sig til en debat om Paul, jeg kom blot med en indskudt bemærkning, da Rene har henvist til Paul flere gange.

 48. René Vester Says:

  Hej Brian
  Jeg syntes du skulle se den her video som jeg har lagt på dette indlæg: http://sand.omvendelse.dk/hvad-svarer-paul-washer-til-kritikken-af-ham-2529.htm

  Der svarer Paul Washer til kritik som den du nævner her. Jeg synes du burde give ham de ti minutter, og kan anbefale dig at se hans prædiken fra i sommers bagefter. Men om ikke andet så se den 10 minutters svar på den kritik han har fået for noget af hans forkyndelse.

 49. Tommy Barnabas Dahl Says:

  @ Brian.

  Ak ja, jeg gør mange fjollede ting!

  Men at kalde Poul Washer for falsk profet, overgår selv mine fjollede spørgsmål!

  Og hvad med nogle eksempler??

 50. Brian Kroll Says:

  Jeg kan godt lide at mine poster om emnet i denne blog, forbigåes i nærmest larmene tavshed, mens en enkelt indskudt bemærkning vendes rundt og gøres til det store emne, men det er selvfølgeligt også meget nemmere end at svare på det jeg skriver om emnet. Forventer I at jeg svarer når I ikke svare på mine inlæg og direkte spørgsmål????

  Nå ok, jeg kan da lige svare lidt, da jeg jo ikke behøver at være undvigende fordi jeg stilles spørgsmål!
  Jeg vil ikke diskutere Paul, da jeg ikke kender vildt meget til ham, andet end jeg har læst lidt og set et par klip med ham.
  Læs mit inlæg jeg syntes det taler for sig selv – Manden har sagt de ting han citeres for, og har åbenbart vakt stor røre i Kristne kredse, og jeg er heller ikke enig med ham!
  At han så “tilbagekalder” sine udtalelser betyder ikke så meget her og nu, det har rigtig mange andre prædikanter gjort gennem tiden, når de har fyret vrøvl af, for så blot at fortsætte i samme spor – Lad os se hvad han siger i løbet af de næste par år, så er det nemmere at bedømme om han virkeligt mener det ene eller andet!

 51. K. Larsen Says:

  Hej René

  Egentlig hader jeg disse debatter, for de fører sjældent noget godt med sig, men polariserer tværtimod de to kulturer som stilles op mod hinanden. Og det er uanset i hvilket forum der debatteres, politisk, religiøst, hobbyredskaber eller træsorter. Og kultur har intet med Kristendom at gøre, omend kulturene kan være prægede mere eller mindre af Kristi Kærlighed.

  Jeg kunne godt tænke mig du (og Sara for den sags skyld) læste Bibelen fordomsfrit, altså på en sådan måde, at I ikke bare læser den, så den understøtter jeres kulturelle baggrund. Dette gælder faktisk også for mange af metalhovederne (et gængst udtryk i metalkulturen, og altså ikke nedsættende. Jeg er tilnærmelsesvist også selv at betegne som et metalhovede) her i denne diskussion, da den hovedsagligt drejer sig om forsvar af kultur, og ikke Kristendommens essens, eller skabningsgeografiske flade, om man vil.

  Bibelen er ikke en blødsøden bog, den taler om tomheden, om lidelsen, sorgen, mørket, folkemordene, incesterne, selvmordene, tyverierne, selvtægterne, osv, osv, osv og i mange tilfælde hævder forfatteren, at disse gerninger, som i denne humanistiske tid som vi lever i bliver fordømt som onde, er gode. Det var godt at Israel knuste sine fjenders spædbørns hoveder, og det er godt at afgudsdyrkerne skulle dø med deres skrig klemt inde af den stenskal som skrækkeligt hurtigt endte med at tage livet af dem. Og det er godt når den elskede og den kæreste elsker med hinanden i vingårdene, kærtegner hinanden i legemlig lyst.
  Og ikke mindst er der det helligste barnemord nogensinde, Abraham som myrder Isak (i Troen har Abraham allerede myrdet Isak da Gud befaler gerningen, og derfor blev Abraham Troens fader (også selvom Noah kom først))

  Fordi, alle ovenstående gerninger er forankrede i selveste Guds Kærlighed, som går udenom og igennem alle kulturelle forordninger og moralske anskuelser. Bibelen indeholder en masse moral, for netop at bevise sin antimoralskhed, ophævelsen af enhver moral, ved ganske konkrete handlinger, fordi moral er menneskeskabt, en samvittighedens foranstaltning til de hårde hjerter, som ikke kender Kærlighedens frihed til at smadre spædbørn og have sex mellem hennabuske.

  Men er moralen da ond? Nej, og der er en grund til Bibelen, og så sandelig også Højsangen selv, advarer mod at følge lysterne (ikke kun sexual-) alt for blindt. Dyderne er større, fordi de sikrer så nogenlunde fred og stabilitet i samfundet, men de kan såmænd også blive til skammeligheder, hvis de ikke leves udleves i Kærligheden. Spørg blot 1. Kor. 13.

  Og Bibelen er så meget andet end ovenstående dystre eksempler på menneskelighed og Kærlighedstale, men det har du ikke så meget brug for at høre om nu, for du kender det så godt, at du slet ikke kender det. For det overfladisk gode er også bare en kulturel forordning, som opstår og nedbrydes gennem generationers gøren og laden, mens det helligt gode er forankret i Guds Evighed, og leves i overensstemmelse med Hans Vilje.

  Personligt opmuntrer jeg til at man holder sig fra sex før ægteskab, fra beruselse og euforisering, fra flerkoneri, fra tobak, fra supermarkeder og tilbudsaviser, fra hasard og mammon, og ikke midnst popmusik, men jeg opmuntrer ud fra en kulturel bevidsthed om, at i vores kultur fører ovenstående en masse destruktivitet med sig, og ikke fra en Bibelsk, endsige Gudsdirigeret bevidsthed, for i Bibelen opmuntres til at bryde den gældende kulturelle moral når det er nødvendigt for menneskets liv at udfolde sig i Kærlighed, hvadenten det er gennem folkemord, glædesdans, bøn, løgn eller helbredelse.

  Læs Bibelen fordomsfrit, uden at være blind for lys og mørke. I den Evige Guds Navn, Han som er mere end Sin skabning, og forbarmer Sig over hvem Han vil, og forhærder hvem Han vil. Men vigtigst af alt, sendte Sin Søn, Sig Selv, for at sone os til fred med Sig.

  (Ps: Jeg er ikke sikker på jeg orker at svare, men jeg håber jeg gør)

 52. sara Says:

  Meget stærk video med Paul Washer. Vi kristne burde bruge meget mere tid på at lytte til dem der har fat i det rigtige. I stedet for kun at vælge det “velsmagende” og det der passer så velbehageligt ind i vores egen egoisme, som er i denne verdens tidsånd.
  (Og jeg selv er LANGT FRA PERFEKT!!! Så det er ikke fordi jeg har noget at rose mig af.Desværre…)
  Men det er jo meget meget skræmmende at nærmest være vidne til Paulus´ ord til Timoteus…
  1. Tim. 4,1
  Og så lige en hilsen til Josua: Du har fuldtud misforstået mig! Jeg har overhovedet ikke draget en sammmenligning. Men måske har jeg formuleret mig forkert?!

 53. Brian Kroll Says:

  Sara:
  “Vi kristne burde bruge meget mere tid på at lytte til dem der har fat i det rigtige. I stedet for kun at vælge det “velsmagende” og det der passer så velbehageligt ind i vores egen egoisme”

  Jeg kunne ikke være mere enig – Godtnok kender jeg dig ikke, så jeg kan da tage fejl (hvilket jeg håber jeg gør) men dine tidligere udtalelser lyder ikke som om du selv lykkedes så godt i at gør netop det du her snakker om!

 54. David Jakobsen Says:

  Her er et godt sted hvor man kan læse noget Dødsmetallyrics. Det er fra bandet Mortification.
  http://www.darklyrics.com/lyrics/mortification/mortification.html#3
  Man kan f.eks. læse lyrikken bag sangen Turn:

  5. Turn

  [Words & Music by J. Sherlock]

  Death, hell, torment suffering
  Will overcome you unless you turn to Christ

  Pain, anguish, endless destruction
  Will overcome you unless you turn to Him

  Hellish deception, visions of horror
  Will overcome you unless you turn to Christ

  Mental mutilation, demonic oppression
  Will overcome you unless you turn to Him

  So turn to Him


  Man kan da i hvert fald sige at det er ligepå. Så er der teksten bag sangen: Bathed in Blod:

  Blood poured out for you
  Blood poured out for me
  The blood of Christ that is
  The blood that set us free

  Blemished we are no more
  Cleansed as white as snow
  Redeemed by the sacrifice
  Almighty power you know

  Death has been destroyed
  It has been overcome
  Complete annihilation
  By the Holy One

  You can now enter
  Into God’s kingdom
  Do it before you die
  Now is the time

  [Eph 1:7]
  [Col 1:14]
  [Isaiah 1:18]
  [Eph 1:7]
  [Luke 12:32]

  Det er mit indtryk at en del af de kristne der er begejstret for Dødsmetal er det pga de tekster der synges om.

 55. sara Says:

  Øh..Brian uddyb det lidt mere, så er du flink. For jeg forstår ikke åbenbart ikke din kommentar til mig.
  Men gør det hurtigt, da jeg er på vej til nattens hvile 🙂

 56. Ib Jensen Says:

  Men lad os ikke diskutere sidespor, for der er flere af os, der har blandet os i debatten, der savner svar og argumenter, Rene.

 57. Ib Jensen Says:

  @sara: Jeg gætter på, at Brian pointerer, at du er meget glad for hvad René skriver på hans blog. Og derfor har du valgt at læse noget “velsmagende” (du er meget enig) for dit sind/ånd. Når du nu selv falder så “grusomt” i denne “synd”, så er det formentlig mindre smart at pointere det for os, der netop læser noget vi ikke ser som “velsmagende”, snarere tværtimod.

 58. Esben Nielsen Says:

  Jeg vil lige tillade mig at sige følgende: Sara. Jeg savner stadig et svar på hvad jeg tidligere spurgte dig om..

 59. Esben Nielsen Says:

  Og jeg må nok erklære mig enig med Brian.
  Sara, det lader til at du er overbevist om at du har den eneste rigtige, sande, korrekte og retfærdige kristendom! (en kristendom der tilsyneladende ikke levner særligt meget plads til de ting der falder udenfor!) Og jeg syntes måske at du formår at skyde dig selv i foden fra tid til anden.

  Det kan godt være at jeg fremstår som provokerende over for dig, men hvis dét er hvad der skal til, for at få dig til at besvare mine spørgsmål, then so be it.

  Og bare for lige at føje lidt ekstra provokation til: (> < )__\m/

  (… hahaha, se, jeg kan forklæde en signatur som et HTML-tag. 😀 )

 60. Linealis Says:

  Det er jo desværre meget ‘kristen’ sang og musik der præsenterer en Jesus som folk vil have. Om det er tilfældet med kristen dødsmetal kan jeg ikke udtale mig om, for jeg hører kun musik, og metal er ikke musik 8) Men det er sådan set underordnet, for du kan finde samme tendens i salmebogen, i gospelmusik etc. og der er ingen grund til at pege kristen dødsmetal ud som noget særligt i den forbindelse, bare fordi det mere er larm end musik.

 61. Brian Kroll Says:

  Sara:
  Det evangelium, den Kristendom jeg lytter til, oplever og lever i, er bestemt ikke af den velsmagende slags.
  Det Kristendomssyn Rene fremlægger, og som du tilslutter dig, er et meget nemt og ”velsmagende” syn på det at være Kristen, da det ikke kræver noget af dig.
  Du kan nemlig bare blive i din fordomsfulde verden, tage for dig af det der bliver fremlagt, du behøver ikke udfordre din vedtagne ”sandhed”
  Du nøjes med at forlange at vi andre ændrer os, og bare falder til patten og gør som nogle få har vedtaget er den endegyldige ”sandhed” i stedet for selv at gå på opdagelse, sætte dig ind i emnet, tænke, tage stilling og måske lære nyt og udvikle dit verdensbillede!

  Min opfattelse af bl.a. dig (og det kan da stadig være jeg tager fejl) er at du netop gør dig skyldig i kun at lytte til det du i forvejen har bestemt dig for er det rigtige, og det der er ”velsmagende” og derfor ikke rokker ved dit en gang vedtagne hyggelige og nemme verdensbillede, hvor alting er i de fine små kasser du har puttet dem ned i, og som du i ”velbehagelig egoisme” kalder ”sand” Kristendom!

  Jeg er ikke bange for at lytte til de der udfordrer mig og mit verdensbillede, det gør Bibelen konstant, og mange dygtige prædikanter og andre former for evangelister (deriblandt sangere) også
  Hvis deres grundlæggende syn på frelsen og Gud er i overensstemmelse med Bibelen (som jeg i min begrænsede forståelse fatter den) lytter og debatterer jeg gerne, da jeg holder meget af at lære nyt og få rokket lidt ved mit verdensbillede, for jeg mener bestemt ikke (i modsætning til ALT for mange Kristne) at jeg har fundet sandheden, hele sandheden og intet andet end sandheden!

  Metalkristendommen er bestemt ikke af den nemme slags, for den svælger ikke BLOT i de nemme løsninger, små nuttede buttede sødsuppe-engle, den skjønne alfavnende kjærlighed og en hyggelig fattergud, der fejer alle bekymringer bort, når blot vi er artige.
  Metalkristendom, har da også disse sider af det hele med, men tager også fat i livet og den virkelige verden, i Guds vrede, i menneskets lidelser, fortvivlelse, og afmagt, i dommedag, manglende bønnesvar, osv. osv – Emner som megen af den ”velsmagende” Kristendom ikke tør røre ved, fordi folk ikke kan klare virkeligheden som livet og Bibelen viser os den er!

  Linealis:
  Nu er smag og behag jo forskellig – Vi kan diskutere det, men ingen kan altså definere hvad god musik er – Nogle syntes Indisk næsefløjtemusik er noget af det smukkeste, jeg syntes måske det er mindre godt, men det gør det ikke til universel dårlig eller mindreværdig musik, det betyder såmænd ikke andet end at lige netop jeg ikke forstår det!
  Så at sige at metal ikke er musik, er noget vrøvl – Definere man musik sådan, ja så er Bach, Beethoven og Haydn heller ikke musik – Jeg holder af det, men kender en del der ikke kan holde det ud!

 62. Linealis Says:

  Du kan jo tage en støjgenerator og sammenligne med hhv. metal og fx. symfonisk musik. Jeg er ikke i tvivl hvad der kommer tættest på at være støj 😀

 63. Brian Kroll Says:

  Der er rent faktisk lavet den slags undersøgelser, og et fuldt symfoniorkester, “larmer” med en hel del flere decibel end de fleste metalbands (der er nogle få undtagelser, der går meget op i at spille så højt som muligt) – Der er også langt flere klassiske musikere, end rockmusikere der har høreskader, så din tvivl er altså ikke berretiget – Sorry.

 64. sara Says:

  Undskyld Esben, men det er nok fordi der er så mange indslag.
  men stil mig lige spørgsmålene igen.
  Men svar til det sidste: Er der mere end een sand kristendom?
  Og please, spar mig for de der barnagtige tegn – det er svært at tage seriøst 🙂
  Jeg tjekkede forøvrigt Pastor Bob
  Jeg synes faktisk at det hele er så langt ude, at man tager sig til hovedet,…
  Smiler og siger godnat

 65. Martin Sunesen Says:

  Sara:

  jeg vil påstå at du er så langt ude at folk tager sig til hovedet.!!
  jeg synes du skal møde op på vores Metal Festival og snakke med os personligt.
  hvor blev tanken om fællesskabet i kristus af? det er svært at have fællesskab med sådan en som dig,når du dømmer folk som os ude og siger at vi ikke er rigtige kristne.

  du burde skamme dig over at kalde dig kristen når du ikke kan lukke os ind i fællesskabet!! vi har lukket dig og René ind.
  vi har inviteret jer til vores festival så i kan se os i kød og blod og se at vi priser samme gud som jer,!!!!!

  jeg væmmes ved at du ikke kan have næstekærlighed til os,bare fordi vi er anderledes end dig,..!!!

 66. Brian Kroll Says:

  Sar:
  Nej det er der ikke, forståelsen af den sande Kristendoms forskellige aspekter og detaljer i forskellige spørgsmål, varierer fra menneske til menneske (jeg tvivler på at så meget som to mennesker mener det samme om alt)

  Nu har menneskeheden diskuteret hvad Kristendom egentligt er i 2000 år, og der er hele tiden kommet nye aspekter til, og gamle er røget ud, du skal nok ikke være så fuld af dig selv, at du hævder at du har opnået hvad ingen teologisk tænker eller Kristen i al almindelighed har opnået i al den tid – Nemlig at kende sandheden, hele sandheden og intet andet end sandheden.

  Mener du helt alvorligt at du har 100% fuldstændigt ret i alt når det vedrører udlægningen af Bibelen og at du ved alt om hvad Gud syntes, føler og tænker?

 67. Jesper Hejlesen Says:

  Meget interessant og “sjov” diskussion, mest sjov fordi jeg, måske naivt, troede at vi var kommet videre fra at diskuterer musiksmag, men det er åbenbart ikke tilfældet.

  Debatten er interessant fordi den generelt adresserer en udfordring som nok altid har været og vil være i Kirken, nemlig hvilken kunst og hvilke virkemidler må og kan man bruge i Kirken. Reformatorerne smed stor set alle billeder ud af kirken, og kalkede de gamle vægmalerier til, fordi det ikke hørte sig hjemme. Andre har ment at kristen sang alene skal være acapella og at orkestoral ledsagelse i enhver form er af det onde.
  Kirken skal ikke bruge samtidens musik eller kunst, for at være relevant, for Kirkens budskab er evigt relevant alene fordi det baserer sig på Guds åbenbaring, ord og løfter, som er en og samme til alle tider.
  Men Kirkens folk skal da spille den musik de kan lide, male den kunst de kan lide, flette den slags julehjerter de kan lide.
  Jeg kan huske i et af min barndoms missionshuse, hvor der var stor opstandelse over at der et år på juletræet var pynt med farver, for traditionen bød det skulle være hvidt, og det kan de fleste forhåbentlig se det helt godnatte i.

  Hvis der er tvivl om læren, dogmet, sandheden, er der al mulig grund til at gå i flæsket på hverandre, for falsk lære leder mennesker i fortabelse, men om musiksmag, kunstsmag, dansesmag etc. er det for mig et tidsspilde at debatterer mere, og det har IKKE evighedsbetydning om du lytter til salmesang med orgel i baggrunden, eller du går amok i en moshpit til Living Sacrifice, hvor tekstindholdet er omtrent det samme.

  On a more personal tastenote…. Så foretrækker jeg til hver en tid metallens mere realistiske behandling af menneskets relation til Gud, end lallende Gospel og lovsangsbands evangliepop, eller en hel aften med akustisk guitar trompet og Wesleys følelsesævl. Men det er NETOP en smagssag.

 68. Bo Says:

  I forhold til invitationen om at tage med på GLDF (vores årlige kristne metalfestival) skal vi nok betale billetten for jer, endda.
  Om ikke andet skal jeg nok betale for jer af egen lomme, plus bus fra Århus.
  Så skulle I ikke have nogen undskyldning for at lade være 😉

  Rene, du skal vide at min kritik også skal tages som ros.
  Du skriver mange ting på dine blogs, der er håbløst tåbelige, men hvis jeg ikke havde noget håb om at du en dag kunne komme til at gøre en positiv forskel, ville jeg slet ikke have lyst til at bruge tid på at kritisere dig.
  Jeg kan ikke tale for alle andre, da jeg kun kender nogle af dem, men mine udtalelser kommer fordi jeg ønsker at du skal blive klogere og mere i stand til at være et godt vidne for Kristus.

 69. Brian Kroll Says:

  Bo:
  Amen!

 70. Linealis Says:

  @Kroll: Det med høreskaderne må skyldes at moderne musik spilles – og dermed også øves – på elektriske instrumenter, som giver mulighed for at skrue lidt ned. Men med larm og støj mente jeg ikke antallet af decibell, men derimod lydens karakteristik.

  @Jesper: Det sidste kan jeg kun være enig med dig i. Der er alt for meget sødsuppemusik (og ditto -snak, -prædikener og -bøn) i kirken.

 71. Ib Jensen Says:

  @Linealis: Kroll pointerede også bare, at den slags smagsdommeri ikke er det, debatten handler om. 😉

  Jeg (og resten af det danske, kristne metalcommunity) er ganske godt klar over, at langt fra alle deler vores passion for “larmende” musik. Vi forventer ikke, at alle skal kunne lide vores musik, langtfra, derimod forventer vi en smule respekt fra vores medmennesker overfor vores valg af musik og valg af stil. Måske provokerer vi nogen med vores stil, men vi ville ødelægge os selv ved at være nogen vi ikke er. Vi er vel sat fri i Kristus til at være den vi er? 😉

  Og, enig med Jesper. Jeg reagerer blot på dette blog-indlæg, da jeg ser en, der skyder med skarpt mod vores evangeliske grundlag uden at have begrundelserne klar eller i orden. Begrundelser der bygger på smagsdommeri og fordomme er altså ikke i orden, når der bliver skudt på en alternativt kultur. Desuden, så snakker den omtalte artikkel overhovedet ikke om vores bevæggrundlag i forhold til bekendelse. (forresten, så synes jeg det er “sjovt” at du henviser til et satireprogram som argument for, at kristen metal ikke er i orden, Rene. Ikke noget med at undersøge kristne metalbands og deres tekster først, nej nej.)

 72. Esben Nielsen Says:

  … Og Ib formår vel egentligt meget godt også at opsummere mine frustrationer mht. denne blog. 🙂

 73. Jesper Hejlesen Says:

  Hmmm det går op for mig at diskussionen bag diskussionen, metadiskussionen kan vi jo kalde den, faktisk handler mere om hvorvidt der kan defineres en kristen kultur som alle kristne nødvendigvis må være en del af, eller om kristendom alene er et spørgsmål om liv eller død, hvor enhver tolder, synder, barnetroene, metalhoved, træl eller herremand kan gå ind i Kirken som den han/hun er og gå ud med Herrens rige velsignelse og frelse.
  Klart for enhver at jeg hælder til den sidste, fordi jeg ikke nogen steder i Skriften kan se at der plæderes for en enhedskultur, men for enhed i Kristus, og de to ting er ikke det samme. Kristi legeme er jo andet og mere end kultur, det er en levende organisme.

 74. Brian Kroll Says:

  Linealis:
  Jeg syntes at f.eks Sjostakovitjs sine steder larmer mere end de fleste metalbands!

 75. Reflektioner over dødsmetal Says:

  […] har nu haft lidt tid til at kigge på kommentarerne til dødsmetal og vampyrindlægget. Jeg sidder tilbage med nogle billeder som jeg godt vil dele. For det første […]

 76. Magnus Laursen Says:

  Efter at have tygget mig igennem denne debat, samt den avis-artikel som oprindeligt var i skyld i dette, synes jeg, som mange andre også, at jeg må give mit besyv omkring dette emne.

  Jeg græmmes ved tanken om at vi som kristne og nogenlunde fornuftige mennesker, stadig ikke er nået længere end vi var for fyrre år siden hvor Satan eftersigende boede i trommerne. Misforstå mig ikke, vi skal altid være årvågne og på vagt over for de ting som kunne lede os ud på et sidespor, væk fra den sande tro og den sande Jesus.
  Men at vi samtidig kan blive så indspiste og bange for alt nyt at vi ikke engang er villige til at undersøge tingene før at vi bedømmer, er virkelig sørgeligt.

  Jeg tror at de fleste ville finde det interessant at vide at adskellige kristne bands verden over, ofte oplever at blive chikaneret af ikke-kristne metallyttere, fordi at det kristne metal simpelthen ikke er velkommen i den verden?
  Som flere har konstateret er metalmusikken en musik som er bygget op omkring tekster, udklædning og lyd som er kontroversielt imod normerne. Jeg forstår udmærket at mange bliver nervøse når de ser sortklædte mennesker med piercinger i ansigtet. Jeg forstår godt at mange bliver forskrækket over GENRE-navne som dødsmetal og sortmetal. Jeg forstår også at kun de færreste kan se og forstå meningen med brugen af det at growle – hvilket forresten er en sangteknik som er ligeså anerkendt som alle andre.

  Metal er, som community, ikke musik, fyldt med satanisme og had, ingen tvivl om det. Men hvor meget mere fantastisk bliver det så ikke når man hører om KRISTNE mennesker som vover sig ind på den kultur og forsøger at omvende den?
  I mine øjne er forskellen mellem at være kristen (metal)musiker og missionær minimal. Det er muligt at sidstnævnte vil blive udsat for større farer end musikeren, men siden hvornår har menneskers vidnesbyrd af ordet handlet om hvem der turde gå længst? Det her er ikke Jackass.

  Og hvis I så gerne vil bevare tanken om at Gud belønner folk efter hvor meget de sætter på spil, så glem ikke det kristne metallers plads. Der er meget de må gå igennem for at få deres budskaber frem.

  Sara, du siger at vi skal være opmærksomme på Satans fristelser og den måde hvorpå han forsøger at forpurrer vores sind. Du har bestemt ret, vi skal være beredte og opmærksomme, men hvis jeg var dig ville jeg kigge på denne debat og spørge mig selv om det ikke netop er den her slags som Jesus advarer os imod.
  Unødvendig mudderkastning i en tid hvor kristne burde stå sammen er alt hvad det her ender i.

  Spørgsmålet er, som Jesper sig, om hvorvidt der er en fast kotume som vi kristne skal rette os efter. Mit svar er at Ordet er tidsløst og ikke skal omfortolkes eller ændres på. Men at måden hvorpå at Ordet bliver spredt på, ændrer sig med tiden, ser jeg intet forkert i – så længe at det oprindelige budskab ikke går tabt.

  Det kunne være fristende at sige at målet helliger midlet, hvad angår den kristne metalmusik. Men jeg finder ikke flere fejl i midlet i så meget andet. De klæder sig i sort, de bliver piercet og lader håret gro. Er folk virkelig så naive at de tror at ‘oprigtigheden’ i et menneskes tro kan måles på deres udseende.
  Havde jeg set Johannes Døberen rende rundt i ørkenen og æde græshopper og vildhonning, havde jeg nok også taget mig til hovedet – på samme måde som mange ville tage sig til hovedet når de hørte om kristen metal.
  Vi som mennesker tager fejl, og det er vi forhåbentligt alle sammen klar over. Det er ikke godt at fejle, men det egentlige problem opstår først når mennesket bliver stolt og derfor nægter at indrømme at de har taget fejl – kunne modstandere af kristen metal ikke sagtens være disse dages udgave af de hårdnakkede skriftkloge, som fejlagtigt påstod at de kendte sandheden?

  En interessant tanke, synes jeg selv.

  Inden jeg slutter posten af kunne jeg tænke mig at fortælle om min egen erfaring med kristen metal. Jeg, som mange andre unge går på efterskole i disse år. Endda en kristen een af slagsen.
  Trods utallige tilbud fra skolens side, i form af lovsang, cellegrupper og daglige andagter, virkede min tro visen og upersonlig.
  Tænk dig om, hvor meget får du ud af den gennemsnitlige lovsangsaften eller prædiken søndag morgen, som du har tvunget dig selv til at tage til?
  Min tro virkede hul, men i kristen metal fandt jeg en oase. Et sted hvor jeg kunne møde og mærke Guds store kærlighed. Jeg husker tydeligt den første aften hvor jeg lyttede til noget af det. En følelse som kun kan beskrives som en åbenbaring, var det jeg oplevede den aften.

  Hvordan kan I så sidde og påstå at jeg tager fejl? Tør I at sige at Gud ikke er at finde i det kristne metal. Drop stoltheden og de fejlagtige konklussioner som I har gjort jer med jer selv.
  Jeg forstår jeres nervøsistet, men I burde stadig fryde jer ved tanken om at forkyndelsen idag sker på nye og vidtfavnende faconer som flere kan nyde godt af. Er det da ikke vigtigere at folk hører ordet, end at I får ret?

 77. Asbjørn Says:

  Lige meget om man er for eller imod det her er det jo et oplagt bedemene.

  Bed for at når danske kristne metallere siger at de brænder for jesus at de så må tale sandt. Bed for at hvis de taler sandt så må Gud bruge danske kristne metal musikkere til at nå folk der afskyr kirken og Gud. Bed for at Gud må bruge den danske kristne metal scene nu når den så gerne vil bruges.

  Ærgeligt at vi kristne skal være sådan på nakken af hinanden når vi nu endelig får lidt Medietid!!!

 78. Lars Grønhøj Says:

  Uhhh godt sagt Asbjørn

 79. Christian Says:

  Jeg har læst denne debat igennem nu, og føler at jeg måske bør hilse ind og fortælle at jeg er medlem af Servants of the Immortal, og det både glæder og ærgrer mig at se hvilken diskussion man kan komme ud i, når de kristne begynder at spille dødsmetal.

  En af de ting jeg studsede over i denne debat, er at det som de ‘kristne ikke metallere’ lægger mest vægt på, er genrenavnet ‘dødsmetal’.

  det kan i den grad få mig til at trække på smilebåndet. da det virker som om at i ikke er helt klar over at det bare er navnet på genren, og at det ikke nødvendigvis har noget at gøre med det budskab man vil ud med igennem musikken.

  når jeg siger nødvendigvis ikke, mener jeg det fordi de ikke-kristne dødsmetalbands tekster handler oftest om død, øddelæggelse, lemlæstelse osv.
  men der synes jeg at det bare er endnu federe at os kristne tør at bevæge sig ind i disse kroge.
  derved vil jeg gerne have lov til at referere til en tekst, som handler om dette emne, med at kristne ikke vil acceptere metalmusikken til tilbedelse af vores allesammens herre Jeusus Kristus.
  Sangen hedder Silence the opressors

  sangen er et forsøg på at få jer til at forstå og i sidste ende gerne acceptere det vi har gang i, og det vi kæmper for.

  To the following Christians listen closely.
  We bring our light to a new realm, a realm you dare not enter,
  Passing judgment behind stone walls, behind your absence of understanding.
  We will crush your walls that dictate where our ministry goes,
  Don’t you ever tell me I’m using God as a gimmick.
  I’m not a heretic, I’m not a hypocrite;
  Those insults make me sick from the ones I have fellowship with.
  We aren’t doing this for our own, but for one name holy and alone.
  These venues are our church,
  We are the gospel in the darkness, and this is our exaltation.
  We are the gospel in the darkness; we bring our light to a new realm,
  A realm you dare not enter, passing judgment behind stone walls,
  Behind your absence of understanding.
  Are you listening!!!
  We’ll crush the walls that dictate where our ministry goes,
  This is our church, this is our worship, GORSHIP!

  forklaring til den sidste linje i sangen:
  GORSHIP skal menes som deres egen måde at prise Gud på, da den genre de spiller i nogles øjne vil betegnes som gore-grind (bare rolig, det er også bare navnet på en genre. ingen grund til panik!)

  Jeg synes ligesom teksten siger det hele, så jeg takker af nu.
  skriv endelig og spørg ind til Servants of the immortal, eller besøg vores myspace her:
  http://www.myspace.com/servantsoftheimmortal

 80. Ib Jensen Says:

  @Christian:

  Der er et enkelt problem med den tekst, du har citeret i teksten. (forresten, hvilket band og hvilken sang?)
  Jeg er ikke vild med “We are the gospel in the darkness, and this is our exaltation.” da denne linje kan misforståes på det groveste. Men, skidt med det, jeg satser på at resten af teksten kan fjerne denne misforståelse. (satser på, at det skal forståes som at bandet symboliserer Kristus i den gerning de udfører ved at spille som metalband)

 81. Magnus Laursen Says:

  Til Ib:
  Sangen hedder Silence the Oppressors og er lavet af bandet Impending Doom.

 82. Ib Jensen Says:

  Mange tak, Magnus.

 83. Christian Says:

  der står dog også at sangen hedder silence the opressors.
  glemte dog lige bandet. (:
  men tak for asistancen Magnus 🙂

 84. Hvad prædiker pastor Bob Beeman? Says:

  […] har lovet at kigge på Bob Beeman som en opfølgning til indlægget Og vi spiller DØØØDSmetal. Så den kommer […]

 85. Sune Says:

  En ting jeg kom til at tænke på da jeg fulgte denne debat, var at paradoxalt nok har Black Sabbath formået at skrive en næsten evangeliserende tekst på deres sang “After Forever” – det er næsten som at høre en tekst fra denne blog blive sunget. Check den ud her:

  Have you ever thought about your soul – can it be saved?
  Or perhaps you think that when you’re dead you just stay in your grave
  Is God just a thought within your head or is He a part of you?
  Is Christ just a name that you read in a book when you were in school?

  When you think about death do you lose your breath
  Or do you keep your cool?
  Would you like to see the Pope on the end of a rope
  Do you think he’s a fool?
  Well I have seen the truth, yes I’ve seen the light
  And I’ve changed my ways
  And I’ll be prepared when you’re lonely and scared
  At the end of our days

  Could it be you’re afraid of what your friends might say
  If they knew you believe in God above?
  They should realize before they criticize
  That God is the only way to love

  Is your mind so small that you have to fall
  In with the pack wherever they run
  Will you still sneer when death is near
  And say they may as well worship the sun?

  I think it was true it was people like you that crucified Christ
  I think it is sad the opinion you had was the only one voiced
  Will you be so sure when your day is near, say you don’t believe?
  You had the chance but you turned it down, now you can’t retrieve

  Perhaps you’ll think before you say that God is dead and gone
  Open your eyes, just realize that he’s the one
  The only one who can save you now from all this sin and hate
  Or will you still jeer at all you hear?
  Yes! I think it’s too late.

 86. Peter Says:

  Jeg ved godt det er sindsygt lang tid siden at der er blevet skrevet noget herinde, men jeg følte lidt at jeg havde noget at sige, da jeg selv i nogen grad dyrker kristen metal. Øhm ja.
  Gud er stor.. Han ser verden i et større perspektiv.. Det kan godt være at metal virker mørkt og ja det er det da også, men vi er nogle der dyrker det. Og det gælder både kristne og ikke-kristne, ja endda anti-kristne. Skal vi ikke også nå ud til de mennesker? Det at “screame” er også en måde at kalde på Gud at græde mod Gud, et råb mod Gud. Og jeg vil gå så vidt til at sige at det er lidt hul i hovedet at kalde genren larm og ikke musik, da der bliver spillet på instrumenter, der bliver spillet arkorder, skalaer, rytmer ja alt indgår. Hvor skønheden i det så ligger kan være svært at forstå hvis man ikke selv dyrker genren. Det er klart. Fred være med det.

  Gud elsker alle mennesker.

 87. René Vester Says:

  Peter hvorhenne i bibelen står der at vi skal nå folk igennem musik? Hvad med at prædike evangeliet, istedet for at “screame” som du selv kalder det.
  Og det er ikke ligegyldigt hvilken type musik vi spiller til Gud. For der er flere gange i bibelen hvor Gud kalder det for larm. Så Gud har også grænser for hvilken musik Han ønsker vi skal spille til ham. Det kan du ikke komme bort fra ved at sige at Han ser verden i et større perspektiv. Hvilket er en underlig moderne måde at undlade at finde ud af hvad Gud allerede har sagt til os i sit ord. For der kan du jo se hvilket perspektiv han ser verden i.
  Men tilbage til starten, vis mig gerne hvorhenne bibelen siger vi skal nå folk igennem musik.

 88. Peter Says:

  Der står ikke at vi skal nå folk gennem musik, det sagde jeg sådan set heller ikke. Men at vi skal gå ud og prædike evangeliet, og det er jo blandt andet derfor man bruger lovsang, salmer, musik af anden slags osv. Det er for at prise Gud men også for at vise Gud frem til andre. Sådan er min opfattelse i hvert fald. Og der vil jeg gerne pointere at jeg synes nutidens lovsang er meget uærligt med hensyn til teksterne. Det er derfor jeg holder så meget af metal, fordi teksterne er ærlige. Og hvor står der forresten i bibelen at Gud ikke vil høre metal? Det er nu engang ikke larm men musik af den lidt mere specielle slags. Der er alle de elementer i det der gør det til musik. Der er bare en vrede i det. Men ikke alt vrede er af det onde, Gud bliver også vred somme tider. For mig at se er vreden i kristen metal, ikke en vrede rettet mod andre mennesker eller mod Gud, men mod mig selv og mine fejl. Det er en måde hvorved jeg gør op med mig selv, og mine fejl. Det er bare så meget nemmere at skrige mine frustrationer ud end at synge dem ud. Og for mig at se ligger der en skønhed under metalens hårde overflade. Det er bare så meget mere ærligt end så meget andet af nutidens pop. Så nej jeg kan ikke forstå hvorfor Gud skulle hade metal..

 89. René Vester Says:

  Peter jeg ville ønske at du kiggede på det du har skrevet med nye øjne.
  På den ene side skriver du at det ikke er al vrede der er forkert, og deri har du ret. Men når du så også skriver at du har brug for “at skrige mine frustrationer ud “, hvad er det så lige for en vrede her som du forsøger at retfærdiggøre? Og giver dine frustrationer dig ret til at gøre musikken til kristent?
  Og hvad har ærlighed at gøre med om noget er kristent eller ej? Jeg synes da eksempelvis at modeguruen er meget ærlig omkring hans homoseksualitet, men den ærlighed er da ikke noget han kan bruge foran Gud. Med andre ord, du argumenterer ikke med evangeliet (og dermed Guds ord) men med følelser som er baseret på hvad du oplever og føler. Men dine oplevelser og følelser, er ikke en autoritet, eller noget jeg elller andre kan bygge på. Dertil er dine (og mine) følelser og oplevelser for subjektive og utroværdige. Du og jeg har brug for Guds ord til at argumentere for hvad der er sandt, og forkert. For Guds ord er troværdigt og en autoritet.

 90. Peter Says:

  De frustrationer jeg skriger ud er jo ikke frustrationer som i en forkert forstand, men netop de frustrationer der er rettede mod mine egne fejl og vel egentlig også verdens fejl. Fejl set fra et bibelsk perspektiv. Og den ærlighed jeg snakker om er ikke ærligheden i almindelig omtale, men om ærligheden i den kristne tro man er i. Altså det vil sige når der bliver sunget “Gud jeg elsker dig for evigt og altid” eller den slags overfladiske lovsangstekster har jeg meget svært ved at identificere mig med dem, men til gengæld har jeg som oftest nemmest ved at identificere mig selv med metal lovsangstekster, dog ikke altid men for det meste. Derfor mener jeg at det er en mere ærlig genre. Desuden mangler jeg stadig et skriftsted fra bibelen hvor der konkret står at metal er larm, og Gud ikke kan lide metal.

 91. René Vester Says:

  jeg synes du lyder som om du er blevet udsat for forvirrende lære, og har svært ved at finde hoved eller hale i det du mener. Jeg kan slet ikke finde evangeliet i det du skriver eller bare noget der er tæt på. Det handler jo om dig. Men det har jeg oplevet hos flere andre “kristne af i dag”

  Men svar til dit spørgsmål: du lægger mig ord i munden. Jeg har ikke skrevet at Gud synes Metal er larm. Jeg skrev at Gud har omtalt meget af den musik som folk troede de spillede for Ham, var larm i Hans øren. Og i den sammenhæng skrev jeg at det tydeligvis ikke er alt musik som Gud modtager. Det var ment som et spørgsmål du burde stille dig selv. Hvis Gud anser noget “kristent” musik som larm, hvad er det så for noget, og er der en mulighed for at det du/I kan lide at spille er larm? Og så vil jeg da give dig ret i at meget moderne lovsang er tomt og ubrugeligt. Men der finde sogså gode lovsange. De sange skal handle om Gud og hvad Han har gjort for os på korset.

 92. Peter Says:

  Tja nu vi snakker evangeliet mangler jeg stadig oplysninger om hvorfra det kommer frem i bibelen at metal er larm. Kan du ikke konkret udpege det? Desuden synes jeg det er en lidt selvophøjende titel på en website sand omvendelse.. Hvad er meningen med det? Er det dig eller Gud der har svarene? Jeg føler ikke på nogen måde selv at jeg er forvirret når jeg spiller metalmusik. Det handler ikke om mig selv som en person der gør gode gerninger, men at jeg skal gøre op med mine fejl. Og nej der står ikke i evangeliet at jeg skal spille metal, der står ikke at jeg skal skrige af mine lungers fulde kræft. Det er jeg udemærket godt klar over. Jeg er bare overbevist om at Gud anerkender mine gerninger, fordi jeg gør det for ham! Desuden er der jo også forskel på metal, der er ikke kun dødsmetal, men der er også melodisk metal og blød metal. Så hvordan man kan tage metal frem og generalisere det som larm ud fra et bibelsk synspunkt, der må jeg bare sige det forstår jeg ikke. Og står jeg på dommedag og kommer frem med mine fejl, og viser det sig den dag at jeg ikke må spille metalmusik, så ved Gud stadigvæk at jeg er hans barn, og det vil jeg også gerne stå frem og sige, han ved jeg gjorde det for ham. Så uanset hvad er jeg frelst. Men derfor tror jeg stadigvæk ikke at Gud hader metalgenren..

 93. naem Says:

  At sige at gud “flere steder kalder [musik] for larm” uden at levere skriftsteder, er en lidt vovet manøvre.. Såå… Hvor står der dét?

 94. René Vester Says:

  Amos 5.21-23 specielt sidste vers, men det er godt at læse sammenhængen:

  Jeg hader og forkaster jeres fester,
  jeg bryder mig ikke om jeres festdage.
  Når I bringer mig jeres brændofre og afgrødeofre,
  tager jeg ikke imod dem,
  og måltidsofre af jeres fedekvæg vil jeg ikke se.
  Fri mig for lyden af dine sange,
  dine harpers klang vil jeg ikke høre!

  Du kan finde flere versioner af verset her: http://www.blueletterbible.org/Bible.cfm?b=amos&c=5#vrsn/23 hvor du bl.a. kan se at det normalt er oversat som larm, hvad der også var tilfældet i den gamle oversættelse.

 95. naem Says:

  Uha… Nu *kunne* man jo stille spørgsmålet om… du ve’… den nye pagt. – Alt er os tilladt, men ikke alt er os gavnligt? (Citat Paulus, right?) (1. kor. v. 12 og v. 23)

  Ud fra Amos kunne man sårn’ set godt udlægge at gud afskyer harpemusik, men vil du mene det? (Det’ en joke! :p )

  Det var ét citat, har du flere? Det interesserer mig oprigtigt hvor der står mere.

 96. René Vester Says:

  “Alt er tilladt mig, men ikke alt gavner”, fra første korinterbrev kapitel 6 og 10 skal ikke forståes udenfor den kontekst det er skrevet i. For lige før han skriver det (begge gange) har han omtalt ting som man ikke må som kristen. Dvs der er ting der ikke er tilladt, fordi det ikke hører den kristnes liv til. Der er også flere der mener (og tyder på) at det reelt set er en slags ironisering over noget som var normalt at sige for korinterne, som en del af deres kultur dengang, og som var sneget sig ind hos menigheden. Så hvis vi virkelig skal bruge det vers, er vi nødt til at forstå hvordan Paulus bruger det og i hvilken sammenhæng han siger det. Vi kan ikke bruge det som fragment.

  Hvis det interesserer dig hvor der står mere, så læs din bibel, og læs den sammenhængende, dvs fra ende til anden. Det giver det overblik man har brug for, og er noget der var normalt for kristne at gøre engang. Og så ved jeg godt at dette kan lyde provokerende, men det har også været gældende for mig selv Naem. Engang ville et spørgsmål som dit ikke være normalt for kristne, fordi kristne læste i Guds ord systematisk og dagligt. Man kendte Guds ord, og vidste hvad der stod og hvad det handlede om. Kirkens folks bibelkendskab i dag, er slet ikke på højde med den vi havde for 40 50 år siden. Men vi synes alligevel vi er klogere end dem dengang, hvilket måske er værd at tænke lidt over.

 97. Peter Says:

  – Men igen at sige at den musik Gud har omtalt som larm behøver ikke være metal. Det kan ligeså godt have noget at gøre med at man nemt kan blive narcissistisk i sin måde at spille musikken på, altså at man gør det for at vise sig selv frem, altså at putte sig selv i fokus, frem for Gud. Sådan tolker jeg det. Det er larm i Guds øre, fordi vi peger hen på os selv, men bruger Gud som en undskyldning for at spille det.

 98. Peter Says:

  – Der var trods alt ikke metal på jesu tid, men til gengæld har der været narcissistiske tendenser.

 99. René Vester Says:

  Jeg synes nu at dår du kan skrive “Det er bare så meget nemmere at skrige mine frustrationer ud end at synge dem ud” så tenderer det til narcisisme (ikke i sin fulde betydning) fordi det kommer til at handle om dig, og ikke om hvad Gud ønsker.

 100. Peter Says:

  Det handler jo også om mig, men ikke som i at jeg ophøjer mig selv. Men om mit forhold til Gud, og hvor meget Gud har gjort for mig. Så i sidste ende er det altid Gud der får æren.

Leave a Reply