Dette udtaler Philip Pullman, forfatteren bag den nye film fra Hollywood “The Golden Compass”. Det originale citat lyder således:

“My books are about killing God”

Lad mig sige det som det er; det lyder ikke som nogen god bog at læse for hverken kristne eller ikke-kristne. Men ikke desto mindre bliver denne film markedsført stort lige nu, her i julemåneden. Jeg er blevet advaret flere gange af mine venner, på myspace om denne film. Anbefalingen er klar: Boykot denne film. Hollywood forstår kun et sprog og det er penge. Får de ikke nogen penge ind, på den slags film, vil de lave andre film i stedet.

Mange stiller spørgsmålet om kristne bør se denne film. Til det vil lejrene nok igen være delte. For der er kristne der vil argumentere for, at de kun ser den for underholdningens skyld, og så er det vel i orden.  Personligt vil jeg sætte denne vinkel på det, og så er I velkomne til at kalde mig ekstrem. Er vi som kristne drevet af underholdning, eller af Guds Ånd? Er vi drevet af vore lyster, eller drages vi til Gud.

Har jeg noget imod at blive underholdt? Nej faktisk ikke, men jeg er selektiv med henblik på hvad jeg lader mig underholde af. Og efterhånden som mit liv med Gud udvikler sig, bliver jeg også mere og mere selektiv.

Her er artiklen fra Kristelig Dagblads hjemmeside om filmen.

Share on Facebook

20 Responses to ““Mine bøger handler om at dræbe Gud” siger Philip Pullman”

 1. Sussi Says:

  Den artikel forstår jeg ikke…

  “filmens angiveligt ateistiske indhold” og “en film, der dyrker den okkulte spiritualitet”… det giver jo ingen mening…? Jeg tror det er de færreste ateister der tror på okkult hokuspokus… jeg vil i hvert fald ikke som ateist have siddende på mig, at jeg tror på energier og andre mærkelige ting…

  /Sussi

 2. René Vester Says:

  Det som jeg er vigtigt at fokusere på her, er at forfatterens intention er at dræbe Gud. Måden han ønsker at gøre det på (hvor latterligt det and kan forekomme at forsøge på dette) er sekundær. Om du tror på energier eller ej har i dette tilfælde ikke noget med sagen at gøre. Men har du egentlig set de indlæg der er her på bloggen om “intelligent design”. Og hvis du har, hvordan forholder du dig så til de oplysninger du får der?

 3. Sussi Says:

  Vil du nu også til at bestemme hvad jeg vælger at fokusere på i dine indlæg? For mig er det vigtige, at jeg som ateist ikke fremstår som én der tror på energier.
  Og hvad er det du vil mht. ID? Jeg læste om det første gang for 1-2 år siden og var målløs. Jeg kunne næsten ikke tro, at der er mennesker i dag, der tror på sådan noget.
  Næsten ligemeget hvor mærkelig et synspunkt du har, så kan du altid finde en undersøgelse, der bakker dit synspunkt op – og det gælder naturligvis begge veje 😉
  Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er verdens klogeste menneske – og har måske ikke taget ORDENTLIG stilling til evolution. Jeg er ikke gået i dybden med det, undersøgt alle aspekter. MEN… intelligent design, kommer jeg i hvert fald aldrig til at tro på – der står i Bibelen, at Jorden er flad for crying out loud… tror du på at Jorden er flad?

 4. René Vester Says:

  Hej Sussi
  Jeg prøver nu ikke at bestemme hvad du skal fokusere på, men havde blot et forslag. Men for lige at svare på dit sidste spørgsmål først. Bibelen siger ikke at jorden er flad. Tværtimod viser den at jorden er rund og hænger i intet. Det står i bibelens ældste bog Job kap. 26 vers 7
  “Han spænder nordhimlen ud over det øde rum,
  hænger jorden op over det tomme.”
  Hvis man kigger på grundteksten her vil man se at jorden bliver beskrevet med et ord som kan bruges om kugleformede ting. Jorden var altså rund som en kugle ifølge bibelen. Derudover hængte Gud den over det tomme, dvs i rummet. Hvor Job vidste det fra vides ikke, men Bibelen viser det. Og sådan er der faktisk flere videnskabelige ting i bibelen, som vi bliver mere og mere vidende om.
  Jeg har lagt en video på bloggen som omhandler netop dette. Du kan se den på dette link Beviser for Guds eksistens. Men det er kun et forslag.

 5. Sussi Says:

  “Hvis man kigger på grundteksten her vil man se at jorden bliver beskrevet med et ord som kan bruges om kugleformede ting.”

  Grundteksten…? Mener du kildeteksten, order? For jeg kan ikke lige se et ord, som kan bruges om kugleformede ting, i det følgende:

  “Han spænder nordhimlen ud over det øde rum, hænger jorden op over det tomme.”

  Jeg har ikke lige fået set den video… måske senere… den varer jo 58 min, eller sådan noget 😀

 6. Sussi Says:

  Bortset fra det er det en blæret film – jeg har lige bestilt alle bøgerne på biblio, for kan simpelthen ikke vente på en 2’er… wow! 🙂

 7. Martin W Hansen Says:

  Kære Sussi,

  Du kan få en del baggrundsinformation om Det Gyldne Kompas ved at lytte til denne undervisning,
  http://www.goodfight.org/goodfight.org/msgs/podcasts/11292007.mp3

  Det ser ud til at Philip Pullman ikke er ateist.

  Vh
  Martin

 8. Peter. Says:

  Jeg kan godt forstå, at du ikke kan finde noget som kan vise at jorden er en kugleformet ting i det skriftsted Sussi. som du selv påpeger, står der i Jobs bog 26:7. Han udspænder norden over det tomme,
  ophænger jorden på intet. Der står intet om jorden som en kugleform, det kunne såmænd være en terning.

  Skal du finde noget der kan lede tanken hen på en kugleform, skal du hen i Esajas bog. Kap 40 vers 22. hvor der står “jordens kreds.”
  En kreds kan vel godt betegne en kugleform, men det kan jo også være kanten på en flad tallerken ;- )

 9. René Vester Says:

  Hvis du Peter synes det betegner jorden som en flad tallerken, så er du åbenbart ligeså “klog” som de præster i en vis romerkirke der satte folk i fængsel for at sige at jorden er rund. Nå spøg til side. Intet sted i bibelen siges det at jorden er flad:derfor skrev jeg dette indlæg: http://sand.omvendelse.dk/skabelsensberetningen-siger-ikke-at-jorden-er-flad-106.htm

 10. Peter. Says:

  Der er stadig en hel del, der er ligeså “kloge” som præsterne i en vis romerkirke og postulerer at de fremlægger den “sande” lære, dem er der skam en hel del af, og det er fint nok, synes jeg, bare der er plads til forskellige opfattelser, uden at nogen skal ristes på bålet eller straffes i helvede for det.

  Jeg læser selv en del i biblen, og på en hel del punkter er jeg absolut ikke enig med den hebræiske gud, og hvis min tro på ham skal baseres på frygten for konsekvensen af ikke at gøre det, er min tro ikke frit baseret på min kærlighed. Jeg prøver at elske min næste, eller vise gensidig respekt for næsten, men det er ikke fordi der står i biblen, at jeg skal, og i mange tilfælde rækker biblens næstekærlighed ikke næsten, hvis næsten er i besiddelse af en forkert tro, selv børn, der ikke ved hvad ”rigtig” tro er, slås i biblen ihjel for herrens ansigt på grund af forældrenes forkerte tro, hvilken kærlig gud tillader det? Hebræernes jaloux, lidenskabelige gud, lod det passere.

  Hvem der er hedninge, og hvem der er troende, synes jeg ikke religiøse retninger skal afgøre, for respekt og næstekærlighed rækker ofte langt udover snævre religiøse retninger.
  Jeg kan sagtens tro på guddommelighed og intelligent design, men om bananen er designet til mennesket, eller mennesket er designet til at kunne åbne bananer og spise dem, skal jeg ikke kunne sige, og jeg tager heller ikke for givet, at en evt. designer, skulle vise sig at være den hebræiske gud Jehova eller Jahve. Visse kreationister, har jo så travlt med at kreere så det passer i deres forestillingsverden, og jeg kan sørme godt tro, de er lige så ”kloge” som præsterne i en vis romerkirke.

 11. Peter. Says:

  I øvrigt er ny dansk oversættelse fra 92 måske lige så “kloge” som romerkirken når det drejer sig om Esajas. Kap 40:22. Der står nemlig som følger, ” Det er ham, der troner over jordens FLADE, men alle dens beboere er som græshopper; han spænder himlen ud som et slør, breder den ud som et telt til at bo i.”

  Måske var de mindre “kloge” l 1936 oversættelsen.

  “Han troner over jordens KREDS, som græshopper er dens beboere; han udspænder himlen som en dug og spænder den ud som et teltbo”

  Sørme godt jeg har begge oversættelser! Så kan jeg da derud fra se at kredsen altså er en FLADE – ergo! Vi vrimler rundt på en jord der er flad som en pandekage og himlen har form som et iglo telt! Dejlige faktuelle oplysninger der kan uddrages fra de bibler ;- )

 12. Peter. Says:

  Jordens flade kreds kan lignes med overdelen på en luftmadras!

 13. Peter. Says:

  Synes det er en skam, at der ikke er noget der f eks. hedder
  “Eratosthenes bog” i biblen. Han kunne nemlig være kommet med en rigtig klog tilføjelse! men ham kan jeg jo, så læse om andre steder.

 14. René Vester Says:

  Peter at man har oversat bibelen med nogle tilnærmelser betyder at man nogen gange mister de oprindelige ords fulde betydning. Jeg er generelt glad for den danske oversættelse, men der har været en tilnærmelse til ordets oprindelige betydning som ikke er så god som den burde have været. Med andre ord, du må gå til grundteksten istedet. Det som du kalder “flade” kalder grundteksten for cirkel. Se link her: http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=H2329&t=KJV

  Dertil vær venlig ikke bare at kommentere det ene efter det andet, som du gør. Det virker spamagtigt, og jeg tillader ikke spam på bloggens kommentarer. Du må gerne kommentere, men venligst lad være med at gøre det på en måde der kan tolkes som spam 😉

 15. Peter. Says:

  Jamen det skal jeg da prøve at afholde mig fra, sådan at det er indenfor dine tilladelige rammer. Eller også bliver det her bare min sidste kommentar.

  Der er masser af bibler der halter lidt hist og her. Jeg har da også King James versionen, der jo skulle være en ret god oversættelse og følge Textus Receptus ganske nøje, deri har vi jo det Johannæiske komma som et klart bevis på treenigheden, der er jo, så bare det, at det Johannæiske komma viser sig at være et falsum.

 16. Kristoffer Haldrup Says:

  En fin lille tekst omkring bruge af ord som “rund” og “cirkelformet” er givet her:

  http://wiki.answers.com/Q/Does_the_Hebrew_word_Chuwg_mean_a_flat_circle_like_a_coin_or_a_sphere_Isaiah_C40_verse_22

  -Ikke overraskende ses det ret tydeligt, at det gamle testamente er skrevet indenfor en tradition, der var aldeles overbevist om at Jorden var flad.

 17. René Vester Says:

  Sikke dog et forvrøvlet postulat at komme med. Jeg orker ikke engang at diskutere den slags. Men Jesus siger at når Han kommer for at hente dem der tilhører Ham, så vil det være nat et sted og dag et andet sted. Han kendte altså til en sammenhæng, som ifølge dig ikke var til rådighed eller en del af verdensbilledet dengang. Den mand kommer du til at stå til ansvar overfor en dag. Forhåbentlig har du fået din sag i orden med Ham inden det sker.

  Jeg siger jer: Den nat skal to mænd ligge på samme seng; den ene skal tages med, og den anden lades tilbage. To kvinder skal male på den samme kværn; den ene skal tages med, og den anden lades tilbage. To mænd skal være ude på marken; den ene skal tages med, og den anden lades tilbage.« Lukas 17.34-36

 18. Kristoffer Haldrup Says:

  Linket var ikke ment som oplæg til diskussion med dig, Rene Vester, men som information for folk, der er oprigtigt interesserede i den kontekst som teksterne er skrevet i, og i hvilken betydning som ordene i den hebræiske grundtekst havde 🙂

 19. Peter. Says:

  Kristoffer Haldrup.

  Jeg synes faktisk også det er en fin lille tekst, men jeg er sikker på, du jo nok kan forstå, at alt hvad der går på tværs af Rene’ vesters “ønske” tænkning, er noget forvrøvlet vås! Forhåbentlig forbarmer Jesus sig over ham, selv om Rene’ skulle vandre i mørket.

  To mænd på samme seng vækker såmænd ingen forargelse hos mig, men for at nogle ikke skal gå hen og få moralske opstød, er det måske bedre at bruge den version der hedder “to mennesker på samme seng.”

  Egentlig er jeg ret ligeglad med disse petitesser om beviser som åbenbart går ind og forstyrrer Rene’ Vestergårds tankegang og giver ham kramper i troen. Jeg kan godt få den tanke, at det slet ikke er sundt for ham.

 20. Peter. Says:

  RETTELSE!!

  Ikke Rene’ Vestergård! Bare Rene’ Vester.

Leave a Reply