14
Sep

Se forrige afsnit på dette link.

Da man havde tiltrådt de nye etiske regler (The Hays code) for Hollywood, blev det i de næste tredive år mere og mere normalt for kristne at gå i biografen. Man syntes at det der blev leveret af underholdning kunne godkendes, da det overholdte nogle regler som var sat af en kristen. Men samtidig var der kræfter i Hollywood som forsøgte at presse reglerne til det yderste, og se hvad de kunne holde til. Det var altså ikke fordi Hollywood havde ændret sig, drifkraften var stadig den samme. Man havde bare valgt at overholde nogle etiske regler, som gjorde at man kunne bevare en indtjening i passende størrelse. Det var særlig Warner Brothers der prøvede at presse reglerne op igennem halvtredserne, men også mere ansete selskaber som MGM forsøgte periodevis at nærme sig grænsen og presse den. Men i 1968 valgte Hollywood da også at lægge Haysreglerne i skuffen, og derefter låse den og smide nøglen væk. Det tog ikke lang tid førend man kunne se ændringen på de film der kom ud nu. Ikke nok med at man nu fik film der havde en mærkværdig fokus på djævelen som “Rosemarys Baby” og “Excorsisten”, så fik man også indført nøgenhed, utroskab, og ikke mindst et usædvanligt grimt sprog. Dette blev nu normen i rigtig mange film. Ord som ikke blev sagt før, blev nu sagt så mange gange at det også kom til at påvirke det generelle sprog. Har du nogensinde tænkt over at i mange amerikanske film bliver navnet på vores frelser brugt som et bandeord. Hvorfor kan de ikke istedet sige Buddha eller Krishna, eller Hitler som et bandeord i stedet? Hvorfor vælger de at bruge frelserens navn til at vise deres afsky? Dette var et tydeligt brud på det tredie bud: “Du må ikke misbruge Guds navn”. Noget bibelen kalder blasfemi og som Gud tager meget alvorligt.

Men det afholdt desværre ikke kristne fra at gå i biografen og se disse film. For i de forrige fire årtier var man blevet så vant til at biografens underholdning var en fast del af ens liv. Man havde sat sine fødder der så meget at man da ikke bare begyndte at holde op med det. Man valgte at leve med at der blev sagt nogen bandeord og var lidt nøgenhed her og der. For underholdning var vel så vigtigt at man godt kunne lade lidt snavs komme ind samtidig. Hvad det har fået af betydning for vores nuværende generation vil jeg gerne komme ind på næste gang.

DISCLAIMER:
Jeg mener ikke med denne lille serie at det nødvendigvis er forkert at gå i biografen og se film. Meningen med serien er at vise hvad der sker, når vi ikke er opmærksom på at vi kan blive forført, men også at det ikke er meningen at kirken skal lave mærkværdige særaftaler med denne verden. Som da William Hays lavede en aftale med Hollywood.
Se forrige afsnit på dette link.

Share on Facebook

Leave a Reply