11
Sep

Her starter en lille miniserie som viser hvad der sker når kirken indgår aftaler med verden. Serien har taget afsæt i et stykke af Hollywoods historie.

Hollywood var også i tyverne og trediverne verdens filmby nummer 1. Før første verdenskrig lå verdens filmby faktisk i Valby og hed Nordisk Film. Men efter verdenskrigen blev fokus flyttet til Hollywood. Det blev et sted hvor skuespillere, instruktører og manuskriptforfattere fik frie hænder på rigtig mange områder og det gik så godt for dem, at de syntes de kunne tillade sig næsten alt. Hollywood blev et sted hvor synden florerede i så stor stil at det faktisk blev et problem for indtjeningen i Hollywood. Stjernene i byen levede liv så ugudelige at mange kristne afholdte sig fra den form for underholdning. Man brød sig ikke om at støtte Hollywood, og den livsstil som man havde der. En livsstil som var åbenlys da man i medierne kunne læse de mest forfærdelige fortællinger om skuespillerne, og dertil var filmene også fyldt med ugudelighed og oprør mod det der var normalt. Noget som de kristne dengang ikke kunne acceptere eller støtte.
I slutningen af tyverne ønskede man at få de kristne tilbage i biograferne, for indtjeningen var ikke så god som ønsket. Man valgte at henvende sig til en kristen politiker ved navn William Hays. Han blev spurgt om han kunne hjælpe Hollywood med at lave nogle regler/rammer som kunne få den store andel af kristne i landet til at gå i biografen igen. Hvad Hays har tænkt på, og hvorfor han gik med til at lave nogle regler ved jeg ikke. Måske har han tænkt at det var godt for økonomien, eller godt for beskæftigelsen, eller godt for folk at få underholdning under depressionen. Men han har vist ikke tænkt over hvem det var han gik i gang med at lave en aftale med. Folk som havde promoveret ugudelighed, og vist at de ikke havde nogen interesse i et samfund som byggede på sunde værdier, kom nu til ham for at få hjælp til deres indtjening. Til deres overlevelse. Man fik nu lavet nogle regler som blev kaldt for ”The Hays code”. Det var en frivillig aftale som Hollywood indgik, og indebar at der ikke måtte forekomme nøgenhed, blasfemisk sprog, der måtte heller ikke være en herliggørelse af mord, eller utroskab og lignende. Bare for at nævne nogle få regler. Hvis man ikke overholdt disse regler fik man bøder og lignende. Og i de næste tredive år fungerede Hollywood under Hays reglerne. Og de kristne begyndte at komme tilbage til biograferne.

Følg med i næste afsnit hvor du kan læse hvad der skete i tredserne med the Hays code.

Share on Facebook

2 Responses to “Kirken og Hollywood. Del 1”

  1. Kirken og Hollywood. Del 2 Says:

    […] Se forrige afsnit på dette link. […]

  2. Kirken og Hollywood 3 Says:

    […] Se første afsnit på dette link. […]

Leave a Reply