Mange siger at bibelen er en svær bog at forstå. De tror man skal læse den igennem et specielt filter. Folk vælger også det filter de bryder sig mest om. Det kan være ligefra et postmodernistisk filter, til et humanistisk filter, eller et universalistisk filter osv osv. Men Jesus siger selv at skriften ikke er så svær at forstå. Flere gange ser vi at Jesus i evangelierne svarer på jødernes spørgsmål ved at svare:

“Har I aldrig læst i Skrifterne” Mattæus 21.42

“Har I aldrig læst” Markus 2.25

“har I så ikke læst i Moses’ Bog…” Markus 12.26

“Står der ikke skrevet” Markus 11.17

“Der står skrevet” Lukas 4.8

“Og i jeres egen lov står der skrevet” Johannes 8.17

Vi ser ikke at Jesus siger at skriften er indviklet. Han henviser til den som klar og tydelig, og siger at skriften siger det den siger. Men vi vil så gerne have det er anderledes. For vi bryder os ikke om at leve som Gud ønsker. Vores kød arbejder imod, og forsøger at få Guds ord til at blive noget andet. I forsøget herpå skaber vi avancerede fortolkningsmønstre som vægter visse dele af bibelen højere end andre, og nogle gange vælger vi helt at ignorere afgørende dele af bibelen. Altsammen fordi vi vil have det til at passe ind i vores ønske om hvordan Gud er.

Heldigvis har Gud sagt at vi ikke skal lave et andet billede af Ham, i det andet bud. Vi skal stole på Hans ord, for i det ord har Gud åbenbaret sig. Og gjort det så vi kan vide hvem Han er. Jeg ved godt at der er nogle der siger at vi også kan finde Gud i naturen, igennem film i biografen, og ved at læse bøger af forfattere som eksempelvis Karen Blixen eller Frans Kafka. Og hvis vi er født på ny, og er kendt af Jesus, så kan vi også få sider af skriftens Gud åbenbaret derigennem. Men vi kan ikke finde den sande Gud i naturen og de andre steder, uden at kende bibelen. Uden Guds ord har vi kun mulighed for at famle os frem til Gud. Og det er ikke en særlig troværdig måde at finde ud af hvem Gud er. Se selv på hinduisterne, naturfolkene m.m. De har da nogle mærkværdige billeder af gud, og det er tydeligt at se at det ikke er min Gud.

Læs skriften, og læs den med de briller som Gud ønsker vi skal læse den med. Med et ydmygt hjerte, og et ønske om at lære Ham at kende.

Share on Facebook

3 Responses to “Jesus viser skriften er nem at forstå”

 1. Linealis Says:

  Der er vel både passager, der er lette at forstå, og nogle, der er svære at forstå. Jesu tilhørere, var alle opvokset i en jødisk sammenhæng og kendte GT på en anden måde end vi gør i dag, hvor sammenhængen ikke altid giver sig selv.

 2. Henrik Froholdt Says:

  Spændende indlæg Rene. Jeg er ikke enig i, at din måde at komme frem til; at skriften er let at forstå, er rigtig. Jeg er helt enig i din sidste sætning. ”Læs skriften, og læs den med de briller som Gud ønsker vi skal læse den med. Med et ydmygt hjerte, og et ønske om at lære Ham at kende.”

  Du kommer til at fremstå som arrogant, ved at sige det er let at forstå. Specielt ved at fremhæve netop de skriftsteder du bruger. Hvorfor er det en forkert måde at gribe det an på, i dette indlæg, vil jeg meget gerne, og forhåbentligt sagligt, give en konstruktiv kritik af. Først kommer du til at blive selekterisk i din brug af skriftsteder. Det som du selv gør andre opmærksom på kan være farligt. Du har selv gjort mig opmærksom på det. Med en berettiget kritik af mig i det pågældende. Det har jeg taget til mig.

  For at kunne begrunde fejlen i dit indlæg, må vi sammen læse Efs. 3, 1-13. Jeg vil fremhæve vers 5, og 9-11. Her taler Paulus, om at der er en hemmelighed, allerede i vers 3, der er blevet åbenbaret for ham. Han uddyber i vers 5, at det er noget som har været hemmeligt indtil nu. (Min tolkning: indtil efter Jesu død, opstandelse, himmelfart, og den efterfølgende modtagelse af Helligånden på pinsedag.)

  Den hemmelighed, at Jesus skulle fremstå som det sidste offer, som den der genskaber den tabte relation mellem Gud og mennesket, var skjult iflg. Paulus.

  Derfor, for at vende tilbage til dine skriftsteder, i lyset af Paulus, Matt. 21,42; Mark. 12,26; Mark. 11,17; Joh. 8,17. Der kunne de skriftkloge og farisæerne ikke forstå det Jesus henviser til, da det først er i det øjeblik Jesus bruger skriften, at den bliver åbenbaret for dem, og deres øjne bliver åbne. Der står jo efterfølgende i 3 af de 4 skriftsteder, at de ville pågribe ham, men tiden endnu ikke var inde, af forskellige grunde. Min tolkning: da Jesus bruger de skriftsteder han bruger, åbnes deres øjne, og de bliver klar over, fordi de kender skriften, at det er Guds søn de står overfor, og som vil ødelægge hele deres lovsystem, og samfundsstruktur.

  De sidste to skriftsteder du bruger Mark. 2,25 og Luk. 4,8. Er det jo netop ved hjælp af skriften, at Jesus bliver angrebet, men via skriften tilbageviser deres fejltolkning.

  Men glæden over at få lov til, efter at være fyldt med Guds ånd, og opleve hvordan skriften åbner sig og bliver åbenbaret er helt fantastisk.

  Må Gud velsigne dig i dit forsatte store arbejde med bloggen.

  KH
  Henrik Froholdt

 3. René Vester Says:

  Hej Henrik og Linealis
  Jeg tror jeg vil blande svarene lidt sammen denne gang.
  Jeg har nu ikke forsøgt at være arrogant, i dette indlæg, men blot vist hvad Jesus siger om skriften. Jeg har ikke påstået at jeg selv forstår alt der står i skriften. Men skriver jo også:

  “Men vi vil så gerne have det er anderledes. For vi bryder os ikke om at leve som Gud ønsker. Vores kød arbejder imod, og forsøger at få Guds ord til at blive noget andet.”

  Jeg skrev jo ikke at “I” eller “de” forsøger at læse skriften på en anden måde, men vi istedet. Det interessante ved at gennemgå de skriftsteder jeg henviser til, og de skriftsteder som Jesus i dem henviser til er at vi meget hurtigt kan begynde at fortolke dem på en særlig måde. Der skal ikke meget til. Men hvis vi kigger på dem med den historisk grammatiske metode som man også kan kalde god gammeldags hermeneutik, så er skriften klar, og Jesus viser det.

  Det er rigtigt at Paulus taler og Guds hemmelighed. Men er det en hemmelighed der er skjult i skriften? Nej faktisk ikke, den fremstår flere gange meget tydeligt i skriften at Jesus skulle dø og opstå igen efter tre dage, og at han på korset skulle bære hele verdens synd. Det er ikke skjult, men det er en hemmelighed alligevel, fordi vi:

  “vi vil så gerne have det er anderledes. Men bryder os ikke om at leve som Gud ønsker. Vores kød arbejder imod, og forsøger at få Guds ord til at blive noget andet.”

  Dertil er der dog ting som vi af gode grunde ikke kan forstå nu, som visse profetier om endetiden. De vil dog være nemme for os at forstå, når vi først har set dem. Fx genoprettelsen af Israel var noget vi ikke forstod før det skete. Selvom det stod i bibelen at det ville ske, men vi ville hellere fortolke det i en anden retning.

  Dertil skal I selvfølgelig også tage i betragtning at jeg ikke kan komme alle vinkler igennem på et kort indlæg som det ovenstående. Jeg vil gerne have at indlæggene blive læst, derfor forsøger jeg at udarbejde dem i et format der er overkommeligt. Det er ikke altid jeg følger det princip, men har gjort det i ovenstående.

Leave a Reply