Der kom en del kommentarer på mit forrige indlæg om “kristen dødsmetal”. De fleste af kommentarerne var fra folk der var uenig med mig. Det glæder mig at man siger fra hvis man er uenig, også på dette område. Jeg vil gerne høre hvad det er for meninger folk har. Der er dog noget som har undret mig rigtig meget i lignende debatter, som omhandler hvordan en kristen må se ud. Det er som om at vi ikke kan definere hvad en kristen er mere. I nogen kirker ved jeg at der er store dele af de unge der går rundt i såkaldt goth tøj, med goth frisurer og goth makeup. For de der ikke kender ordet goth, så er det en dyster tøjstil, der bl.a. er inspireret af vampyrer og punk, og new wawe.

Hvorfor har man som kristen lyst til at ligne sådan en type? Er det noget der udtrykker sund kristendom? Jeg kan ikke se det, og jeg har også gentagne gange set at de kirkelige unge der gik i den slags tøj, senere hen kom længere ud i en syndig livsstil. Det er ikke rart at se folk man kender ganske udemærket fra kirken, viser billeder på facebook hvor de hænger ud med satanister, misbrugere o.l. Dertil ved jeg at der er nogen som også er endt som satanister, men det startede jo et sted. For jeg er ikke overrasket når jeg tænker på hvordan de forsøgte at se ud, dengang jeg kom i samme fællesskab som dem. Eller når jeg tænker på hvad det var for noget musik og litteratur som de brugte deres fritid på!

Når jeg møder folk i kirken som forsøger at ligne vampyrer, eller nærmest ligner noget der har været til fest hos en rockerklub (dvs nitter, tatoveringer og piercinger udover det hele), så ser jeg ikke nogen der forsøger at herliggøre Jesus. Jeg ser istedet nogen der forsøger at få opmærksomheden hen på en selv. Deres stil signalerer i utrolig stor grad “Se mig”. Jeg siger ikke dermed at kristne ikke må skille sig ud fra mængden, og heller ikke have anderledes tøj på. Jeg ved også godt at man som ung kan have brug for at markere sig tøjmæssigt, det ser jeg ikke noget galt i. Det ville da være forkert af mig, da jeg selv godt kan lide at have tøj på som afviger fra det som flertallet har på. Så jeg ser ikke noget galt i at have sin egen stil. Men når det bliver en stil som signalerer noget som folk anser for ondt, og grimt, så kan jeg ikke se hvorfor en kristen skulle se sådan ud. Paul Washer har engang talt om, at djævelen forsøger at gøre det grimme til at blive normale, og forklarede godt hvordan vi kunne se det i samfundet. Den udvikling synes jeg ikke kristne skal være med til. Tværtimod.

Jeg ved godt at mange folk synes det her er meget konservativt, men jeg mener at kristne både i sit ydre, i deres tale, og igennem deres liv skal forsøge at herliggøre Jesus. Det synes jeg ikke at man kan, hvis man forsøger at ligne en vampyr, en rocker, eller en prostitueret, som der efterhånden også er mange der gør. Er det virkelig så forargeligt at mene det? Og hvis det er det, er det så ikke fordi at kirken er mere inspireret og ledt af tidsånden, end af Guds Ånd?

Share on Facebook

37 Responses to “Hvorfor vil kristne ligne vampyrer?”

 1. sara Says:

  Kort og godt – AMEN!!!

 2. Bo Says:

  Har du evt. overvejet at disse kristne faldt fra fordi der ikke var nogen til at støtte op omkring dem?
  Jeg har også kommet i et missionshus engang, og der er (ofte) et stærkt fællesskab, hvis man vel at mærke kan tilpasse sig flertalskulturen.
  Der er i Danmark helt tydeligt en subkultur af missionshus-unge med egen tøjstil, slang, mentalitet, verdensbillede og musiksmag.
  På alle måder er der en klar definition af hvad der er normalt.

  Problemet er, at vi er forskellige.
  Nogen mennesker har større behov for at udtrykke denne forskellighed end andre, specielt mennesker der er i god kontakt med deres følelser.
  Og mange mennesker føler at metal-stilen er en måde at udtrykke på hvad de er som individ, at de ville skjule og fornægte deres identitet hvis de ikke gik i sorte T-shirts med dystre motiver, nitter og læder.
  Når en sådan person ikke bliver taget imod, er det klart at der er langt større risiko for at vedkommende havner i uheldige situationer og/eller opgiver troen.
  Hvis kirken virkeligt fulgte Kristi forbillede ville den velkomme metallerne i fællesskabet.
  Og det er den heldigvis begyndt så langtsomt at gøre.
  Det ville gå hurtigere hvis den ikke hele tiden blev modarbejdet…

 3. Thomas Langvad Says:

  Hej… jeg læste lige hurtigt denne post og jeg må sige at jeg er provokeret…
  Jeg tror ikk vi kommer så langt med at argumentere frem og tilbage, men jeg vil foreslå at du/I møder op på Green light district festival næste gang det afholdes (www.gldf.dk) Hvis du ikk har hørt om det er det en kristen metal festival i danmark, her vil du møde flere “goth” typer, og det tror jeg vil være sundt for dig. Jeg har selv deltaget de tre gange det har været afholdt, og det har været lige fantatisk hver gang. festivalen er fyldt af kærlighed til jesus og jeg tror helt sikkert dit billede af kristne i sort tøj og med tattoo vil ændre sig… Jeg synes du generaliserer og er fordumsfuld hvilket ikke i fair, jeg ved ikk hvem disse mennesker fra din kirke er, men mød op på GLDF eller næste gang der er et kristent metal arrangement, og dit syn vil helt sikkert ændres..
  Guds velsignelse

 4. Benjamin Christensen Says:

  Ja, lad da alle de kristne gå i tøj fra kaufmann og vera moda…

  Hvilket årti, eller snarere hvilket århundrede lever du i René? Nok er vi uenige i mange ting, men jeg vidste ikke at der nu også fandtes kristent tøj!

 5. Esben Nielsen Says:

  René…
  Spændende post du har skrevet hér.. og lige som alle de andre (ja altså minus Sara) er jeg groft provokeret af dig!
  jeg vil gerne være med til at sige at det er en klar fordel (læs: vigtigt) hvis ens tilhørsforhold viser sig gennem det ydre. – Dette bliver vi jo oven i købet også skarpt indprentet adskillige gange! Men “det ydre” vedkommer altså ikke tøjet… Det er indlysende at der er visse beklædningsstykker som man ganske enkelt ikke kan tillade sig at gå i, som en kristen, det kunne f.eks. være en trøje med teksten “Hail satan! My redeemer!” på. (overdrivelse fremmer forståelsen!)
  Jesus, og apostlene for den sags skyld, siger på intet tidspunkt at der er faste retningslinjer for hvorledes man bør holde sig klædt (hvis der er, så gør mig opmærksom på det!). Og mig bekendt er der ABSOLUT ikke noget sted hvor nogen som helst udtaler sig om hvilken farve din påklædning skal have!

 6. René Vester Says:

  Hej det er bemærkelsesværdigt at se hvad nogen af jer har valgt at læse og valgt ikke at læse. Når Benjamin eksempelvis halvironisk skriver at alle kristne burde gå i tæj fra Kaufmann og Vero Moda, så viser han at han ikke har forstået hvad jeg har skrevet. For jeg er faktisk ret bred ang. hvad for noget tøj man kan tage på som kristen. Jeg skriver blot at kristne ikke burde gå i tøj som mange synes signalerer noget ondt og grimt. Det er faktisk ganske bibelsk at skrive det. For Paulus skriver jo selv at vi ikke skal vække anstød med vores liv og gerninger. Vi vækker jo i forvejen anstød med evangeliet, det er der ikke noget galt i, men hvorfor vække anstød bare fordi man eksempelvis ønsker at ligne en vampyr?

  Jeg har forresten set jeres hjemmeside for såkaldt kristen dødsmetal. Jeg kunne ikke på se hvordan den skulle herliggøre Jesus. Jeg kan heller ikke se hvad det er I tror på. Det kunne for så vidt ligesågodt være Buddha. For der er ikke noget som jeg umiddelbart synes er med til at definere hvem Jesus er. Og det er jo ret vigtigt da Jesus selv sagde at der vil komme folk og prædike andre kristuser end Ham. En anden Jesus end bibelens er en falsk Jesus som ikke kan frelse nogen.

  For det tredie så jeg at I har inviteret Pastor Bob Beeman: Ham kender jeg godt til. Jeg har både hørt ham, og læst noget af ham. Når jeg skal vurdere det, så bliver min konklusion følgende. I bedste fald er det han siger og skriver tåbeligt. I værste fald er det vranglære. Det er simpelthen så langt ude og så langt væk fra det bibelske evangelium det han prædiker, at han burde holdes langt væk fra en talerstol. Så alene det at I kan finde på at invitere ham, viser kun at I ikke har nogen bedømmelseskraft. Det forstår jeg nu godt at I ikke har, for det er et område som kirken igennem de sidst ca 10 år har valgt at forsømme mere og mere. Og det er så også slået igennem hos jer.

  Men tøjmæssigt er jeg ret bred. Jeg går selv konservativt klædt (Ja Benjamin jeg køber nok halvdelen af mit tøj hos Kaufmann), men mange i mit kristne netværk går i noget helt andet tøj end mig. Noget som jeg ikke selv ville bryde mig om at gå i, men jeg anser dem da ikke for at være dårlige kristne bare fordi de ikke går klædt som mig. Men de går ikke i tøj som signalerer ondskab og grimhed. Der er en forskel der.

 7. Ib Jensen Says:

  @René: Ved at “hakke ned” på Pastor Bob Beeman uden nogen saglig argumentation for hvorfor, han ikke har ret, har lige groft provokeret hele det kristne, danske metalmiljø. Men, det var du forhåbentlig godt klar over?

  Desuden, så har du nok ikke kigget voldsomt godt efter på vores hjemmeside, hvis du ikke kunne finde hvor vi skulle herliggøre Jesus. Indrømmet, der står ikke skrevet hen over siden: “Vi vil herliggøre Jesus” med et kæmpe banner, men selv du må kunne forstå, at det ikke er særligt “metal-agtigt”. Ja, der er en bestemt kultur og en udtryksform, der bliver dyrket. Men bare fordi du ikke forstår den (eller bryder dig om den) er det vel ikke det samme som at vi andre ikke kan forstå den, lide den og få oplevelser hvor vi mødes af Gud igennem udtryksformen. (desuden, så ville jeg nok ikke få specielt meget ud af at lytte til de lovsange du selv føler Helligånden aller stærkest ved, da de sange ganske enkelt ikke taler til mig, til min kultur og til min opdragelse.)

  Undskyld jeg måske er lidt grov, men jeg føler at du tilsviner noget af det, jeg føler stærkt tilknytning til, og ikke mindst mit Gudsforhold. Jeg føler mig misforstået i mit udtryk, i min stil og i min musik. Jeg føler, at du stempler mig inden du har sat dig ind i tingene og inden du ved hvad du snakker om, endsige har snakket med nogen fra kulturen. De prædikater du sætter på mig (jeg snakker for hele kulturen) kan jeg på ingen måde genkende, eller genkende på nogen af de mennesker, jeg kender fra kulturen. Alle sammen brændende kristne, der føler et kald for at række Guds budskab ud til unge i en subkultur, andre kristne ikke ville røre med en ildtang. Skal jeg være helt ærlig, så ærger det mig og gør mig sur, at vi skal tage diskusionen, og at det ikke virker til at vi kommer nærmere hinanden, tværtimod. Havde håbet på, at vi kunne nærme os hinanden i broderlig kærlighed som kristne.

 8. Brian Kroll Says:

  Jeg går altid i skjorte og habitbukser, og gerne med vest og slips, men har tidligere kun gået i læder fra top til tå – Jeg fik bare lyst til noget andet og skiftede så, men lædertøjet kan jeg da godt finde på at kravle i igen.

  Det er altså ikke tøjet der gør mig Kristen og personligt er jeg fuldstændigt ligeglad med hvad folk mener jeg signalerer (som gammel reklamemand ved jeg udemærket om al den slags) men jeg tager tøj på jeg har lyst til at tage på, og så må folk tolke lige så tosset de vil, de tolker alligevel oftest forkert, hvilket denne blog er et tydeligt eksembel på!

  Dødningehoveder og knogler var indtil for blot små hundrede år siden en meget vigtig og ofte benyttet del af Kristendommen.
  Har du nogen sinde været i en Kirke bygget før år 1900? Masser af dødninge over alt – Memento Mori – Husk du må dø!

  Det er heller ikke længe siden lædertøj var almindeligt hverdagstøj for mange.
  Hvad er der galt i at bruge dødningehoveder eller sort lædertøj – Satanister og blackmetal har da ikke eneret på kranier og sort læder – Har de? – Hvor står det?

 9. Da René røg cigar Says:

  […] For mange år siden var jeg begyndt at ryge. Jeg syntes ikke det var nogen god idé at ryge så man blev afhængig, så jeg havde valgt at ryge på en anden måde. Det var kun noget jeg gjorde engang imellem. En gang om ugen eller en gang om måneden. Og så var det som regel en fin dyr cigar, som jeg nøje havde udvalgt nede i tobaksforretningen (ja, jeg ved godt det lyder snobbet, og det var det såmænd også). Det gjorde jeg et lille års tid, og jeg havde det fint med at sætte mig ned engang imellem og nyde den gode cigar. Nogle gange røg jeg også en cigaret, men det var også en som jeg havde rullet selv af noget særligt udvalgt tobak (ja snobberiet stoppede ikke hos cigaren).Men jeg oplevede at Gud begyndte at tale til mig om min rygning. Det betød at jeg valgte at holde helt op med at ryge, og argumenterne for det kan man også finde i bibelen. Her skriver Paulus om det med fokus på mad, men jeg tror bestemt også at den gælder for rygning (og tøj). […]

 10. Brian Kroll Says:

  Rene:
  Det var da godt du lyttede til Guds stemme da Han bad dig om at holde op med at ryge!
  Nu ved jeg helt sikkert at mange Kristne i metalmiljøet er overbevist om at Gud har bedt dem om at evengelisere gennem deres musik og tekster (jeg har ikke hørt Ham sige sådan til mig, men nogle har den oplevelse) tør du hævde at deres oplevelse af Guds stemme og Hans mening med hvad de skal ikke har samme gyldighed som din oplevelse?

  De Kristne bikere som f.eks Kilden MC og Exodus har faktisk stor succes og nyder bred annerkendelse i bikermiljøet, hvorfor skulle Kristne metallere ikke ad åre kunne opnå det samme eller mere i metalmilijøet?
  Gud elsker også metalhoveder lige som de sagtens kan elske Gud i deres sorte t-shirts!

 11. René Vester Says:

  Brian jeg skriver jo heller ikke at det er tøjet der går mig kristen. Det regner jeg med at du godt ved, så hvorfor skrive det som om jeg skulle mene det?

  Ang. kirkens brug af dødningehoveder er jeg ret ligeglad. Bare fordi kirken har gjort det, betyder det jo ikke nødvendigvis at det er i orden, vel? Du mener måske at den spanske inkvisition var i orden fordi kirken begik den? Det regner jeg jo ikke med at du gør.

  Apropos skindtøj så har jeg jo heller ikke skrevet at det skulle være forkert at bruge. Jeg har da masser af skindtøj, også noget som de færreste kristne går i. Fx en lang sort trenchcoat, og en habitjakke af skind, m.v. Men jeg går ikke i lædertøj der ligner noget som er blevet brugt af en fra “The village people”. Det villle sende nogle forkerte signaler.

 12. Brian Kroll Says:

  Mine bemærkninger om tøj går på bemærkninger som følgende i bloggen:
  “en dyster tøjstil” – Jeg sýntes ikke det er dystert!

  “Hvorfor har man som kristen lyst til at ligne sådan en type? Er det noget der udtrykker sund kristendom? Jeg kan ikke se det, og jeg har også gentagne gange set at de kirkelige unge der gik i den slags tøj, senere hen kom længere ud i en syndig livsstil.” – Jeg er ikke kommet ud i en syndig livsstil p.g.a sort lædertøj, og jeg har set MINDST lige så mange i jakkesæt med ukristelig livsstil, som folk der går klædt i læder, eller batiktryk for den sags skyld!

  “Jeg ser istedet nogen der forsøger at få opmærksomheden hen på en selv. Deres stil signalerer i utrolig stor grad “Se mig” – Jeg er ligeglad med om folk ser mig, hvadenten jeg har slips eller lædervest på, jeg tager det tøj på jeg kan lide, hvis du føler jeg vil udstille mig på baggrund af hvad tøj jeg har på, så er det altså dig der overfortolker og har et problem! – osv – osv!

  De udtalelser lyder meget som om man ikke er “rigtig” Kristen (hvad det så end måtte være) men nærmest allerede satanist hvis man ser sådan ud, hvilket helt klart er tankegangen i en udtalelse som:
  “Dertil ved jeg at der er nogen som også er endt som satanister, men det startede jo et sted.” – og – “djævelen forsøger at gøre det grimme til at blive normale”

  Ang. dødningehoveder mener jeg blot at fordi andre bruger det i andre sammenhænge, er det vel ikke ukristeligt at bruge dem, når nu Kirken og Kristendommen i umindelige tider har brugt dem i dens symbolsprog!

  At du har en slags tøjsmag, gør den altså ikke mere legal eller rigtig end tøjsmag du ikke bryder dig om – Der er meget tøj jeg ikke syntes er pænt, men sålænge det er tækkeligt, så kan jeg personligt ikke se et problem – Og du skal da i hvert tilfælde ikke diktere hvad andre skal gå i, det er nemlig ikke spor Kristent, eller i tråd med det Jesus sagde om tilgivelse, imødekommenhed, kærlighed, overbærenhed osv. osv. osv. osv……..

 13. Brian Kroll Says:

  Ups i 5 linje i mit sidste inlæg var der røget noget ud af det jeg citerede fra bloggen, det kommer så her:
  ” og jeg har også gentagne gange set at de kirkelige unge der gik i den slags tøj, senere hen kom længere ud i en syndig livsstil.”

 14. Brian Kroll Says:

  Nøøø, det var der så ikke alligevel – Sorry

 15. Ib Jensen Says:

  Rene, jeg vil egentlig gerne have et svar på mit indlæg.

 16. René Vester Says:

  Til Brian
  Ja fejl sker, kender selv til at skrive en kommentar og fange sin fejl bagefter, så velkommen i gruppen. Jeg vil dog bemærke endnu engang at jeg ikke skriver at alle skal have samme tøjsmag som mig for at være en “god” kristen. Jeg har faktisk skrevet klart og tydeligt at det er ikke det jeg mener.

  TIl Ib
  Jeg skal nok tage Bob Beeman op, men jeg har også andet at lave. Jeg anerkender at du føler dig provokeret af det, men det var ikke mig selv der havde taget ham frem. Det er jo jer der har inviteret ham. og det kommenterede jeg så som et problem. Men jeg vil godt vise hvorfor jeg skrev som jeg gjorde. Men det må lige vente, for jeg har også andet at lave. Jeg kan faktisk ikke nå at svare på alle de kommentarer der kommer for tiden.

 17. Ib Jensen Says:

  Helt i orden at du har andet at lave. Man har jo et liv uden for internettet og bloggen.

  Dog, så er jeg faktisk ikke så meget interesseret i det med Pastor Bob, som jeg er interesseret i din kommentar på “nr. 2” del i mit indlæg. Kan du anerkende, at en anden kultur (omend du ikke forstår den) kan have Jesus som centrum?

 18. Esben Nielsen Says:

  Jeg er da egentligt også ret interresseret i hvad du holder imod Pastor Bob?
  Du må meget gerne underbygge din argumentation med reelle skriftsteder, så vi ved at der er bibelsk grundlag, istedet for bare en personlig modvilje.

 19. Thomas Says:

  Pastor Bob er den mest ærlige, ydmyge og mest bibeltro mand jeg har hørt tale i meget langtid.. Jeg forstår på ingen måde hvordan du (Rene) kan sige sådan og uden et eneste eksempel eller argument til underbyggelse..

 20. Benjamin Christensen Says:

  @ René.

  Ok, jeg må hellere rette mit indlæg til at jeg ikke vidste at der fandtes “Ukristent” tøj… Havde nu også på fornemmelsen at du gik konservativt klædt, men det er også helt fint! Når du skriver om Paulus der siger at vi ikke skal vække anstød med vores liv og gerninger, så er det jo umuligt at leve op til! Der vil jo altid være noget der synes “de andre” er forkerte på den.. Du kan jo selv se hvor mange der herinde finder dine holdninger anstødelige.. Burde du så ændre dine holdninger af den grund?
  Jeg skal ikke lægge skjul på at jeg er dybt uenig med dig i mange ting og lige med dette indlæg, kan jeg ikke andet end at ryste på hovedet over dig.. Herre gud, lad dog folk gå i det tøj, de føler sig bedst tilpas i, så kan du gå i dit kaufmann tøj og så kan alle være glade. Alle unge skal jo lige finde sig selv, så hvorfor i al verden gøre livet sværere for dem, ved at se ned på dem? De skal sgu nok finde sig selv en dag og begynde at gå i “normalt” tøj, når de føler sig bedre tilpas i det!

 21. Brian Kroll Says:

  Rene:
  Joo, det har du skrevet, men samtidigt skriver du en masse bemærkninger der viser at du mener at der er tøj der er ukristent, at der er måder man som Kristen ikke bør klæde sig, fordi folk der er satanister, goth osv (og det er bestemt ikke nødvendigvis det samme) klæder sig sådan – Jeg har skam mødt satanister i skjorte og slips, men det skal da ikke forhindre mig i at gå i det!

  Du svarede ikke på et spørgsmål, som jeg syntes er temmeligt meget humlen i al det her nemlig det jeg skrev således:
  “Nu ved jeg helt sikkert at mange Kristne i metalmiljøet er overbevist om at Gud har bedt dem om at evengelisere gennem deres musik og tekster (jeg har ikke hørt Ham sige sådan til mig, men nogle har den oplevelse) tør du hævde at deres oplevelse af Guds stemme og Hans mening med hvad de skal ikke har samme gyldighed som din oplevelse?”

 22. Ib Jensen Says:

  Savner stadig en begrundelse til, hvordan du kan retfærdiggøre dit angreb på Pastor Bob Beeman.

 23. Linealis Says:

  Jeg er overhovedet ikke provokeret af René, for jeg begriber ikke hvorfor folk vil gå rundt i mærkeligt tøj, der heller ikke er specielt kønt.

  Men jeg er alligevel en smule bekymret – for derfra til at sætte åndelige argumenter er der et stykke.

  Hvis en kristen broder er på vej væk – jamen så er der da ingen grund til at give ham det sidste skub ved at tale nedsættende om hans tøjstil. I en kristen menighed skal der være plads til at folk er forskellige – også hvad angår tøjsmag (selvfølgelig indenfor anstændighedens grænser). Unge der klæder sig bemærkelsværdigt er unge, der ikke har noget imod at stå ud og gå imod strømmen. Det er der mange af os andre, der kan lære noget af på et lidt mere generelt plan.

  Men hvis man mener at goth-tøj el.lign. er et udtryk for noget problematisk, så kan det allerhøjest være et symptom, og sygdomme behandler man sjældent ved at slå symptomerne ned.

 24. Brian Kroll Says:

  Linealis:
  Som med dit indlæg om hvad der er musik og hvad der ikke er, må jeg igen påpege at smag og behag er forskellig og ingen kan definere og bestemme for alverden, hvad der er godt, kønt, velsmagende, vellydende osv.
  Det at du ikke syntes om det du kalder ”mærkeligt” tøj, gør det altså ikke grimt i universel forstand – Jeg kan ikke se det pæne i polyesterkjoler med store gule blomster, eller i hjemmehæklede multifarvede veste, men nogen syntes det er super, og de har såmænd lige så megen ret som jeg har!

  Bortset fra det, så har du helt ret i at de der går klædt sådan, eller blot i det hele taget identificerer sig med en subkultur af en hvilken som helst art, langt oftest er stærke (ellers bliver de det hurtigt) og de er typer der tør stå ved hvem de er og gå imod strømmen – Og ingen tvivl om at mange kunne lære af dem, i stedet for blot at gøre og være og syntes det samme som alle de andre.

  Som jeg ser og oplever de mennesker i disse miljøer, så er deres tøj og generelle udtryk, ikke en sygdom, men netop et symptom på styrke, viljefasthed, og mod til at gå ved siden af den flod hvor alle de døde fisk i det Kristne landskab, blot flyder med strømmen!

 25. Lars Grønhøj Says:

  Jeg er helt enig med dig Brian Kroll

 26. Simone Kildelund Says:

  Hej René!

  Jeg syntes at de kommentare og indlæg du kommer med er utroligt fordømmende og snæversynede, når du ikke har prøvet at være til koncerter og festivaler med kristne metalhoveder. Det må jeg indrømme, og jeg er dybt provokeret.

  Jeg vil bare sige at du er mere end velkommen til at møde op til vore næste Green Light District Festival(vores danske kristne metal festival) Kom og vær med hele weekenden. Og så er du hjertens velkommen til at hive fat i mig så vi kan få os en snak. Så kan du jo så efter selv at have oplevet fællesskabet og kulturen tæt på, fortælle mig hvad det er du mener er så forkert, så er det en del nemmere at tage alvorligt, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg er en af arrangørene bag festivalen, og jeg er lidt i tvivl om det er vores hjemmeside(gldf.dk) som du omtaler ikke viser at vi herligør Jesus? – I så fald kan du kigge under visioner, hvor vi har 4 hoved visioner listet op. Derudover er der quotet 2 skriftsteder på forsiden. Men ja, lad nu det ligge. Mht. til Pastor Bob vil jeg gerne smide en lille kommentar også. Jeg kender Pastor Bob godt. Jeg har boet hos ham i Nashville i 3 uger i sommers, og han er den mest kærlige person jeg nogensinde har mødt! – Derudover har han helt styr på sin teologi, så det skræmmer mig faktisk rigtig meget at du siger at han skulle sprede vranglære, for det må betyde at du overhovedet ikke har styr på teologi. Men mød op, så kan du selv møde ham, jeg er bare meget nysgerrig for at høre nogen konkrete eksempler på hvad du syntes er så forkert, ved det Pastor Bb siger.

  Men jeg kan da helt ærligt sige her at, vi i festival gruppen, alle er kristne og elsker Jesus.Vi har Gud i centrum når vi planlægger festivalen, og andre events. Vi havde slet ikke kunnet stable en festival på benene uden Guds hjælp, det har vi meget stærkt oplevet alle gange vi har gjort det. Og jeg ved at Gud har planer med de kristne metalhoveder og elsker dem ligeså højt som alle andre mennesker, Gud kigger på hjertet og ikke på hvad vi har på eller andet, og ingen skal komme og fortælle mig at metalhoveder ikke kan elske Gud lige så meget som alle andre mennesker. Vi er alle lige og elsket af Gud.

  Og for mit vedkommende ville jeg ikke have været en kristen i dag hvis ikke det havde været for at jeg mødte nogle kristne metalhoveder, som gjorde Gud levende for mig, De var de eneste der for alvor kunne vise mig Guds kærlighed til mig, og hvordan man som person bør elske alle mennesker, og ikke være fordømmene.

  Men René, det er fint du har din mening, jeg er dybt uenig med dig, men vi er forskellige some mennesker. Det eneste jeg ville ønske var at du ville anerkende at vi, som mennesker er forskellige og har brug for at møde Gud på forskellige måder. Ligesom vi har forskellige interesser. For at gå i kirke om søndagen til salme sang, eller de mange forskellige kirkes ide om lovsang er bare ikke nok for alle. Men det er derfor jeg syntes det er så fantastisk at vi som kristne har mange forskellige kirker der gør tingene forskelligt, og det skal der være plads til, for på den måde er der plads til alle, hvilket jo er ideen at kristendom skal kunne rumme alle mennesker.
  Så jeg vil bare ønske dig Guds Velsignelse i hvordan du end evangelisere, og jeg håber virkelig du når mennesker der hvor du er:-)

 27. Linealis Says:

  @Brian: Det kan være et udtryk for viljefasthed. Men det kan jo også bare et udtryk for barnlig protest. Min pointe er blot at man skal lægge småborligheden lidt til side og se på det indre.

  Og så kan man trøste sig med at der alligevel ikke er nogen der fortsætter med at gå i den slags tøj særlig længe.

 28. Brian Kroll Says:

  Linealis:
  Vi er helt enige lige indtil din sidste bemærkning!

  Jeg kender mange i alle mulige forskellige aldre, der går i alt muligt forskelligt slags tøj, også i “metaltøj”
  Jeg selv syntes først jeg trængte til lidt forandring da jeg var midt i 30´erne, og som sagt kan jeg stadig finde på at trække i mit lædertøj, og jeg kender en del på min egen alder(midt i 40´erne) og endnu ældre der stadig går klædt i det du betegner som mærkeligt tøj – Det kommer nok an på hvilke miljøer man færdes i, om man ser den slags eller ej.

 29. Brian Kroll Says:

  PS:
  Jeg syntes ikke det er nogen trøst at folk begynder at gå i noget andet tøj end det de rent faktisk godt kan lide, bare for at rette ind og underlægge sig selvbestaltede smagsdommeres fantasiforladte diktatoriske meninger!

  Skifter de fordi de selv har lyst er det fint, men er det fordi de konstant bliver trynet og latterliggjort af folk der mener at de har ret til at kalde andres smag for mindre god end deres egen, så er det ikke så godt – Men der er jo altid nogen der føler sig hævet over andre, og mener at de vide bedst, det er dem der har et problem, når de tillader sig at tale nedsættende om andres smag og mening.

 30. Kaja Says:

  Hvordan kan du være så sikker på, at de unge lige nøjagtigt blev “satanister”?

  Jeg synes det er så irriterende, at det ALTID og evigt ALTID, er dem der skal have smidt lort i hovedet.
  Unge der er ude i problemer, skal altid i “satanist kategorien”. Der hvor du også nævner, at de senere hen er endt i misbrug og som satanister, er altså helt forkert at sige! Det er oftest IKKE satanister af unge, der ender i det. Det er ofte bare ustabile unge, der endnu ikke ved hvad de er.
  Bagefter bliver de nærmest “hjernevaskede” med, at de altså VAR satanister, selvom de ikke aner hvad det helt nøjagtigt er.

  Bare fordi unge render rundt i sort tøj, skærer sig i håndledet og lytter til metal, betyder det ikke de er satanister.

  De RIGTIGE satanister er først og fremmest ikke selvødlæggende, men derimod stabile og ordentlige mennesker.

  BTW mener du ikke New Wave med v?

 31. René Vester Says:

  Hej alle
  Jeg har kommet med lidt svar på dette link: http://sand.omvendelse.dk/reflektioner-over-d%C3%B8dsmetal-2531.htm

  TIl Kaja kan jeg hurtigt svare, at jeg kan sige at når en person selv siger at man er satanist, og samtidig gør ting som satanister gør, så er det vel fordi man er satanist. Det er vel ikke forkert af mig at konkludere det? Derudover konluderer du for mange ting udfra nogle fordomme, som jeg personligt ved du ikke behøver have.
  Men jeg vil dog modsige dig hvad angår udsagnet at satanister ikke er selvødelæggende. Det kan jeg bestemt ikke give dig ret i, du kan jo blot prøve at se dokumentaren om Aleister Crowley som kaldte sig for verdens ondeste mand. Det tager lige nogle minutter før de kommer ind på ham, men resten af programmet referrerer ret meget til ham.

  Du kan se resten af serien her: http://www.omvendelse.dk/Farlig%20musik.html

 32. Kaja Says:

  Bare fordi de siger de er satanister, behøver de stadig ikke at være det. Det det samme med navnekristne.

  Jeg kan da OGSÅ stå frem og fortælle folk at jeg er kristen, selvom jeg ikke er. Det nemt. Folk spiller ofte ufattelig godt skuespil. Det er der altså mange der benytter sig af.

  Når folk så er kommet ud af deres misbrug, er det jo altid nemt at sige man var satanist. Satan for jo altid skylden for alt det mennesker roder sig ud i. Det jo nemt at sige man var besat, eller give en/dem skylden for problemet, man havde engang. Skide tåbeligt.

  Jeg elsker at høre den slags og jeg griner lige meget hver gang!
  Rigtig mange bruger den og du ved det!

 33. Kaja Says:

  Btw dit link, jeg har set den.

 34. Kaja Says:

  Igen René, de mennesker som du kalder “satanister”, har ikke været rigtig satanist, uanset hvad su siger.Det er TYPISK mennesker, som har misforstået hvad det hele handler om.

  Hvad er det satanister typisk gør, som gør, at de lige nøjagtigt bliver kaldt satanister? Det er igen ofte bare alm mennesker, som overhovedet ikke er det. Jeg tror bare det er dig, der sætter dem indenunder den “kategori”.

  Jeg kommer aldrig til at forstå det. Det er så modbydeligt at se religiøse angribe satanister, som i jo er så kendte for. Men det okay René. Du har bare aldrig mødt/kendt en rigtig satanist… længere når vi ikke.

 35. Ib Jensen Says:

  En af problemerne med at kalde folk satanister er, at i kristne kredse bliver de forvekslet med satan tilbedere. Satanister er også kaldet ateister, der dyrker egoismen.

 36. Brian Kroll Says:

  Lidt groft generaliserende kan man dele satanister ind i 3 kategorier, og de der ikke har sat sig ind i emnet, har det med (som sædvanliugt når man ikke ved hvad man snakker om) at blande tingene grundigt sammen.

  De rigtige satanister kan deles ind i 2 grupper, der har vidt forskellige tros/tanke systemer.

  Den ældste retning inden for satanisme er de der følger Alistair Crowley´s lære.
  Det er de der tror på en personnificeret djævel, altså et ondt væsen der står i modsætning til den Jødisk/Kristne Gud. De tjener ham, påkalder hans dæmoner og udfører magiske ritualer.
  Denne gruppe er forsvindende lille, og har ikke rigtigt slået rod i Danmark.

  Så er der den retning der følger Anton LaVey´s lære.
  De tror ikke på en åndelig verden og et personificeret ondskabsvæsen, og derfor benytter de ikke magi. Nogle få af dem benytter ritualer, men det er ”blot” på samme måde som de fleste af os har hver vores små psykologiske ritualer i dagligdagen (de tænder måske et sort lys, om morgenen, tager et bestemt stykke tøj, eller smykke på hvis de skal noget bestemt, men der er ingen magi eller tilbedelse i det)
  Denne gruppe har en filosofi der groft sagt kan opsummeres med ordene; ”gør som du vil” – ”den stærkeste overlever” – ”Gud er død” – Med andre ord, er det altså ikke en religion som sådan, men en filosofisk lære, bygget på Nietzsche idéer.

  Endeligt er der dem der er flest af, og som begge ovenstående grupper anser som tåber de ikke vil have med at gøre.
  Det er de der ikke rigtigt ved hvad det er, men syntes det er sejt at kalde sig satanist, vælte gravstene, have en djævelplakat på væggen osv.
  Nogle få af dem læser lidt Crowley, lidt LaVey og blander det hele sammen, men de fleste aner ikke en brik om sagen.

  Det kan så tilføjes at satanismen, af både udøverne og af de der ikke ved bedre, ofte blandes og forveksles med wicca, der er heksetraditionen, der IKKE kan føres tilbage til middelalderen (da der dengang ikke var en sammenhængende heksetro)
  Wicca er opfundet i 1950érne af okkultisten Gerald Gardner, og er et ordentligt rodsammen af ritualer, idéer, trossystemer, osv. fra alle mulige forskellige kulturer og religioner (Gardner var antropolog og arkæolog)
  Wicca tror på en åndelig verden, og benytter sig af magiske ritualer og tilbedelse af åndelige væsener, men en kardinaltanke for wicca er, at man aldrig må skade andre, hverken via magi eller handlinger.
  De åndelige væsener anses alle for at være nødvendige for verdenen og menneskene, og deles ikke op i gode og onde, men deles op efter deres forskellige karakteristika og evner.

  (Disse beskrivelser er naturligvis overordnede og generaliserende, da der inden for alle grupper, jo er folk der har små divergerende opfattelser og måde at praktisere og leve på, men det beskrevne er grundopfattelsen og de ”vedtagne” regler for disse grupperinger)

  Så at sige at folk er satanister, eller på vej til at blive det, fordi de ikke lige opfører sig som nogle Kristne mener man skal, eller fordi man ryger hash, hører metal, går i sort tøj, har tatoveringer, piercinger osv. osv. er noget forfærdeligt vrøvl. At være ”rigtig” satanist kræver nemlig at man tager et bevidst valg om at man enten vil tilbede og tjene de onde kræfter i verdenen, eller at man vil gøre som man vil og være ligeglad med om det går ud over andre.

 37. Kaja Says:

  Til Ib Jensen:

  Det rigtigt.

Leave a Reply