Nogle af www.omvendelse.dks læsere har muligvis set en anden blog ved navn bibelsk.blogspot.com. Der sidder der en mand og skriver blog om kristne emner. Det er ikke en blog som jeg råber hurra for, men en sjælden gang imellem må jeg indrømme at man kan finde nogle guldkorn. Jesper Veiby var ikke så tilfreds med mit indlæg “Ledere der ikke vil erkende deres fejl 2“. Jesper Veiby misforstår hensigten med mit indlæg. Hvorfor han misforstår det, må stå hen i det uvisse, men måske der er andre der kan svare på overskriftens spørgsmål?

Har Jesper ret?
Jesper Veiby skriver at han er enig i konklusionen om at de ledere det handlede om, burde have stået frem og erkendt at den forkynder de havde promoveret havde været på stoffer, og dermed var utroværdig. Derom er han helt enig. Men så påstår han at jeg begår samme fejl som disse ledere, ved ikke at fortælle hvor det er sket, og hvem forkynderen er. Han siger at jeg skaber uro og diffuse følelser. Jesper Veiby viser dermed at han ikke har forstået hvad indlægget handlede om. Meningen med indlægget var ikke at hænge en bestemt bibelcamp ud, og heller ikke en bestemt forkynder eller bestemte ledere. Det var istedet at pege på en problematisk og farlig tendens blandt kristne ledere. Nemlig at man ikke vil erkende sine fejl, og arbejder mere på at beholde sin ære i behold, end i at følge Guds retningslinier.

Skal man altid sætte navn på?
Hvad Jesper Veiby har ret i, er at det er godt at sætte præcise ord på hvad der er gjort forkert. Men det er ikke altid at det er nødvendigt at sætte navn på. Mange har anklaget mig for at være en namedropper. Det bryder man sig ikke om i mange kredse. Men jeg er bestemt ikke en stor namedropper. Der er rimelig klare spilleregler for mig, hvornår jeg sætter navn på en der har gjort og sagt noget forkert, og hvornår jeg ikke gør det. Når der er tale om en kendt person, der klart står for en specifik lære som tydeligt er ubibelsk, så har jeg ingen problemer i at sætte navn på. Men når der er tale om folk der tydeligvis blot er efterfølgere af en forkert lære, så skriver jeg om tendenser og undgår helst at sætte navn på. Det kan dog ske at jeg sætter navn på nogle alligevel, og det gør jeg hvis de har diskuteret disse områder med mig i forvejen. Enten her på siden, eller på deres egen side. Det drejer sig eksempelvis om Thomas Willer som af nogle bliver anset for at være den førende emergente i Danmark. Han har selv valgt at udstille hans meninger her på bloggen, og fordi han også er en af de førende emergente i landet, har jeg ikke noget imod at sætte navn på ham. Men det er ikke ensbetydende med at jeg sætter navn på alle emergente i landet.
Bibelen viser også at nogen gange bliver der sat navn på hvem der står bag en forkert lære. Men andre gange bliver der ikke sat navn på. Jeg kan ikke altid se hvorfor det er sådan, men jeg har valgt at skelne, som jeg lige har beskrevet i mangel af bedre.

Så Jesper Veiby, jeg har ikke sat navn på hvem og hvor det skete, fordi det var en tendens jeg ville beskrive. Den tendens kunne jeg vise et billede på, udfra noget der engang er sket. Jeg kan også fortælle at det ikke er en historie som er baseret på rygter. Jeg har det fra folk der var involverede i det dengang på lederniveau, og jeg har hørt fra flere lægfolk hvad de oplevede. Hvis Jesper Veiby ikke stoler på mig hvad det angår, så er han velkommen til det. Personlig synes jeg istedet at Jesper Veiby skulle tage og bruge hans anden hjemmeside www.jesus.dk lidt mere fornuftigt, istedet for at bruge tid på at beklage sig over småting på denne blog. For eksempel kunne www.jesus.dk bruges til at forkynde et klart og tydeligt evangelium. Tænk at eje det bedste webdomænenavn i hele Danmark, og så kun have under 20 besøgende om dagen, det synes jeg er meget trist. Domænenavnet www.jesus.dk har potentiale til at være en af de mest sete hjemmesider. Den burde da ligge på mindst, nej det vil jeg ikke give dig nogen tal på. Ja så endte jeg et helt andet sted end jeg startede. Men det har tit irriteret mig at det domænenavn bare ligger og trækker støv, istedet for at skabe traffik og dynamik til Guds ære. Men det er ikke en kritik af Jesper Veiby, men en opmuntring!

Jeg har selvfølgelig ikke noget imod at Jesper Veiby kommenterer på hvad jeg har skrevet. Som (kristen) blogger udstiller man sig selv og sine meninger, og så må man også stå model til kritik. Så forstå mig ret, Jesper har fuld ret til at gå ind og kritisere, jeg syntes bare at han misforstod hensigten med det jeg skrev. Jeg kan dog forvisse Jesper Veiby om at der i næste afsnit af serien “Ledere der ikke vil erkende deres fejl” vil komme navn på. Jeg er dog ikke sikker på at han vil glæde sig over det når han ser hvilke navne det er. Det må tiden vise.

Share on Facebook

4 Responses to “Hvorfor misforstår Jesper Veiby det man skriver?”

 1. Kim Thomassen Says:

  Rene du har helt ret i at hans blog ikke er særlige god, men du skriver at Jesper Veiby misforståer dit indlæg med et spørgsmål om hvorfor?. Jeg må indrømme efter igår 29.06.09 har skrevet et indlæg om kristne skal fravælge de politiske partier har jeg fået en kritiske holdning til Veiby som er medlem i Pinsekirken Aalborg. Veiby`s blog om kristendom har ingenting om hans holdning til abort, homoseksuelle. Han har en fortid i partiet Liberalisternes som ikke findes mere, men er du medlem af Liberale Alliance som kæmper sammen den politiske venstrefløj om flere rettigheder til homoseksuelle, tilhænger af fri abort. Når man læser hans politiske mærkesager er det tydelige at Veiby ikke er gået ind i dansk politik for at forsvarer kristne grundværdier tværtimod, bort fra han er tilhænger for afskillelse af kirken og stat. Hans politiske mærkesager kunne ligså godt have være skrevet af en ikke-kristen. Jeg gå udfra han er enige med LA i at homoseksuelle skal have flere rettigheder, da han ikke på noget tidspunkt taget afstand til det.

 2. René Vester Says:

  Hej Kim
  Ja jeg synes du måske er lidt hård overfor ham, men kan godt forstå dig. Jeg synes faktisk at Jesper har vist fra en god side på sin blog. Der er områder hvor han er mere klar i mælet end mange andre kristne, og det respekterer jeg ham for.
  Jeg kan godt se at der er nogle ting han ikke kommer ind på og som man kunne undre sig over. (jeg kendte ikke til hans politiske standpunkt andet end at han er liberal). Men det samme kan du også finde her på denne blog. Der er flere områder som jeg ikke kommer ind på, nogle ad dem kan muligvis forekomme i fremtiden, men der er emner som Israel, Islam, o.a. som du vil få svært ved at finde noget om her. Det er ikke fordi jeg ikke har en mening om disse, men jeg synes der er andre der gør et langt bedre arbejde end jeg ville kunne vedr. disse. Og jeg kan ikke gå ind i alle former for debatter.

  Min største kritik af Jesper Veiby er hans tendentiøse holdninger til trosbevægelsen, samt hans forsøg på at promovere det han kalder “Karismatisk intelligent kristendom”. Det sidste lyder lidt som en personlig kæphest for ham. Kan han ikke bare prædike Kristus som korsfæstet istedet? Men selvom jeg kan finde vigtige områder som jeg er uenig med ham i, så synes jeg faktisk at der er nogle gode sider ved ham som ser ud til at være i vækst. Og det glæder jeg mig over.

 3. Kim Thomassen Says:

  Hej Rene

  En stor tillykke med fødselsdagen og alt godt fremover. Smagte fødselsdagkagen god?.

  Det er muligt at du synes at jeg er lidt hård overfor Jesper Veiby, men han er et eksempel ud af mange kristne, som ikke vil tale om kristendom i politik, (etiske og moralsk spørgsmål) jeg kender til adskillige kristne, der hellere ikke vil gøre det både indenfor Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti. Jeg har tidligere selv være medlem af VU (1993-1996) og er socialliberalkonservative med kristne grundværdier imodstrid med tidsånden og har ingen planer om at blive medlem af et politiske parti, det meste vigtigste er at følge Jesus. Du skriver at der på flere områder f.eks Islam, Israel ikke er at finde her på sand.omvendelse.dk, men jeg har faktisk ikke skrevet ret meget om Darwin på min blog, så det skal du ikke have dårlige samvittighed over. Men Rene det er vigtig at påpege at der i de senest år har ateistiske politiker slået i kø for at blande sig i kirkens indre forhold, samtidige med man driver klapjagt på kristne enkelpersoner/organisationer med et kristne værdigrundlag, der ikke er ioverstemmelse med tidsånden. Men fra kristne side som er med i dansk politik er der tavshed i disse sager. Desværre er situationen at kristendommen helst skal være indenfor hjemmets 4 vægge, eller i kirken om søndag, imens det intimt af folks sexliv er en acceptere del af det offentlige rum, uden at ret mange protestere over det. Det vigtigste er ikke om kristen er Pinsefolk, Apostolsk eller kommer i Missionshuset, men at man vil følge Jesus. Men en ting jeg har lært om politisk teologier er at ismere kan være farlige fordi mange af dem, som har skrevet om økonimiske teorier ikke er kristne, men kun er interesse i velstand, penge, mennesket i centrum, som sin egen Herre, ikke Jesus Kristus. En er de få kristne var fader til værdikonservatismens Edmund Burke (1729-1797), Gud, Konge, Fædrelandet. Du siger at denne største kritiske imod Jesper Veiby er hans ukritisk holdning til trosbevægelsen og “Karismatisk intelligent kristendom” så den kritik af ham er jeg helt enige med dig i, Han har en fortiden i Aalborg Menighedscenter ved David Hansen, der har en postivt holdning til trosbevægelsen og Evanglist.

 4. René Vester Says:

  Hej Kim
  Ja du har ret i at det vi ikke siger bestemt også kan være vigtigt, og det er et problem når visse “kristne” politikere undlader at omtale vigtige emner som har rod i vores kristne tro.

  BTW en som Tove Videbæk har jeg respekt for, bl.a. fordi hun ikke ville skrue ned for problemet med abort i vort land. På et tidspunkt hvor andre kristendemokrater ville skrue ned for den del af partiets politik. Det ville være dejligt med flere af hendes slags synes jeg.

Leave a Reply