Nu spurgte jeg i går om Johannes Døberen havde fortrudt sit liv i afkald fra denne verdens luxuriøse ting. Det er jeg ikke i tvivl om at han ikke har fortrudt, for jeg ved at denne verden blegner totalt i forhold til hvad Himlen har at byde på. Mest af alt fordi at Jesus er der, og jeg kan være sammmen med Ham i al evighed.
Men nu kom jeg ind på områder som kunne misforståes, så man kunne tro at jeg mener det er forkert at køre i en stor bil eller at have pænt tøj på. Det mener jeg nu ikke, men jeg skrev det fordi jeg synes det er nogle vigtige områder at tænke over, for at undgå at vi bliver afhængige af denne verden, og dermed glemmer vores afhængighed af Gud. Men også fordi at vores måde at bruge penge på kan bruges bedre, hvis vi tænker os om. Der er stadig brug for at give til mission til de unåede folkeslag. For dem er der faktisk mange af stadigvæk. Jeg havde lovet i går at jeg ville komme med en anden vinkel på emnet og den kommer så her.

Er det forkert af kristne at spise kaviar?
Jeg har nogle gange været over i luksuscenteret Harrods i London. De har et ret interessant fødevareudvalg. Man kan sætte sig ved nogle boder som er næsten op og ned af kølediskene med kød, fisk, ost o.l. Der kan man få lov at smage luxuriøse retter. En af de første gange jeg var der, så jeg at man kunne købe kaviar. Det havde jeg faktisk ikke prøvet før, og jeg kan godt lide at prøve mad som jeg ikke har prøvet før. Som første gang jeg fik østers nede i Sydfrankrig, det var en fantastisk oplevelse som åbnede mine øjne rent madmæssigt. Jeg købte dog ikke noget kaviar dengang, for jeg havde vist ikke penge nok med. Sidste gang jeg var i London tog jeg også til Harrods. Jeg var opsat på at få noget kaviar, og jeg ville spise det på den rigtige måde så jeg ikke gik glip af nogle smagsnuancer. Da jeg kom ind i Harrods og havde fundet frem til kaviarboden, måtte jeg lige tænke mig om en ekstra gang. For jeg kunne se at prisen var steget ret kraftigt. Det ville koste mig over 1000 kr at få 30 gr kaviar excl drikkelse. Det syntes jeg faktisk var lige i overkanten. Hvis jeg så på min økonomi, så havde jeg råd til det. Men kunne de 1000 kr ikke bruges bedre?

Så nej jeg købte ikke noget kaviar. Men at sige at det er forkert at spise kaviar for kristne, svarer til at sige at Gud har skabt kaviaren til den ikke-kristne. Det er en konklusion jeg ikke kan tilslutte mig. Kaviar er noget Gud har skabt, for at vise sin godhed mod os. Derfor kan jeg ikke konkludere at det er syndigt at spise kaviar. Ligeså lidt som jeg kan sige at det er syndigt at spise røget ål der koster 10 gange mere end en røget sild. Men samtidig tror jeg ikke det er meningen at kristne skal leve over evne, og uden at tænke over hvordan vi bruger vores ressourcer. Jeg mener også at den kristne skal være parat til at leve i afkald. De to ting ser jeg ikke som modsætninger, men som paradokser der godt kan lade sig gøre at leve indenfor.

Ja, det var ikke fordi jeg havde noget stort at tilføje indlægget fra i går, men bare fordi man er imod prosperity-forkyndelse betyder det ikke at man nødvendigvis skal være elendighedsteolog. Der er gaver til os i denne verden, men endnu bedre gaver til os der tilhører Gud i den kommende verden. Det er i orden at blive velsignet i denne verden, men det er også vigtigt at kunne leve i afkald, og lige her tror jeg vi skal passe på med ikke at være for firkantede. Der er plads til både rige og fattige i Guds rige, og der er plads til at vi lever forskelligt.

Share on Facebook

Leave a Reply