Der er skrevet lange og mange bøger som angiveligt skulle give os forklaringen af Jobs bog. Denne mærkværdige bog i bibelen har fået kristne til at undre sig igen og igen. Man har kigget efter de “skjulte budskaber” i den og nogen mener at have fundet dem. Men er det så svært at se hvad den drejer sig om? Min kone gav mig svaret, da hun sad og studerede den. Den handler om at Job er helt derude i sin tilværelse hvor han kun har troen på Gud tilbage, og at Gud er suveræn.

Det er det. Den handler ikke om at ens kone skal sige forband Gud og dø. Den handler ikke om at vi skal sidde og være stille i syv dag og syv nætter når vi besøger folk der har det hårdt. Den handler ikke om hvem af de tre af Jobs venner der havde ret eller uret. Den handler om en mand der holdt fast i troen på Gud, da troen var det eneste han havde tilbage. Og dertil handler den også om at Gud er så stor og almægtig at Hans beslutning er som den skal være.

Kan vi få andre ting ud af Jobs bog? Ja, det har jeg også vist før her på bloggen, men lad os få fat i enkelthederne først.

Share on Facebook

3 Responses to “Hvad kan man lære af Jobs bog?”

 1. bente dyhrberg Says:

  Sikke noget vrøvl, hvordan kan man retfærdiggøre, at satan får lov at ødelægge så meget af gud der som det siges KUN vil det gode, det hænger overhovedet ikke sammen.
  Job mistede, som jeg forstår også troen på en retfærdig gud, indtil han så finder den igen,
  Så Jobs bog kan forstås på mange måder, jeg læste den på opfordring af min søn,og jeg må ærligt sige, st jeg kan ikke finde den retfærdige gud nogen steder, slet ikke som før skrevet at han lader satan råde,og ødelægge så meget.
  Det var så min mening hilsen ateisten

 2. Thomas Says:

  @ Bente > Når du siger, at Gud er uretfærdig, så anklager du faktisk Gud for ikke at leve op til dine normer for god opførsel. Og derved kan jeg få den mistanke, at din ateisme bunder i, at du ikke synes, at den kristne Gud opfører sig tilstrækkeligt kristeligt.
  Men efter kristen tankegang har Gud en aktiv og en passiv vilje. Den aktive vilje er de ting, som Gud direkte arbejder for, og den passive vilje er så de ting, som hvor Gud ikke er initiativtager, men som han dog accepterer.
  Jobs bog handler i høj grad om Guds passive vilje. Det er ikke Gud, som aktivt gør det onde, men Gud tillader dog, at det onde sker. Så i en vis forstand (når man tæller Guds passive vilje med) er selv de onde ting efter Guds vilje. For han kunne jo have forhindret det, hvis han ville.
  Så er der spørgsmålet om, hvorfor Gud tillader det onde. Og det korte svar er, at Gud tillader det onde, fordi han ser, at han på lidt længere sigt at vende de onde ting til noget godt, så de kommer til at understøtte hans aktive vilje.

 3. Christian Werk Says:

  @Bente, det er ret interessant, at du egentlig siger meget det samme som Job, efter at hans børn er blevet myrdet, hans rigdom er en saga blot og hans venner har hånet ham. Dér svarer Gud:

  v2 Hvem er det, der med uforstandige ord
  formørker det, jeg har bestemt?
  v3 Spænd bæltet om lænden som en mand,
  og giv mig svar, når jeg spørger dig.
  v4 Hvor var du, da jeg grundlagde jorden?
  Fortæl det, hvis du har forstand til det!
  (Job 38:2-4ff)

  Gud har skabt verden og kan ikke lægge under for samme moral som mennesker. Når han beordrer, at mennesker skal dræbes i gamle testamente, er det med rette. Der er flere steder i Biblen, hvor Gud sammenlignes med en pottemager, der former forskellige potter til både herlighed og ødelæggelse, bl.a. i Rom 9.

  Hvis Gud ikke findes, har vi værdirelativisme, og dér kan jeg ærligt talt ikke sige, hvordan man kan sige: “Gud er ond”. I et sådan tilfælde er alt jo gråt, og der er absolut ingen autoritet, der retfærdigører fordømmelse af nogen eller noget… Som CS Lewis siger det i sin “Det er kristendom”: “Hvordan skulle jeg vide, at en linje er ret?”

Leave a Reply