Først de dårlige nyheder: Brian McLaren taler mere tydeligt. Denne mand har sagt at Korset og Helvede er dårlig reklame for kristendom. Det kan han da godt have lidt ret i, men hvem har sagt at det er reklame? Jeg har ikke, men det står stadig i bibelen at det er korsets evangelium vi skal prædike. McLaren tror ikke på evig fortabelse, ifølge hans sidste bog og dermed sætter han stor tvivl om Jesu autoritet. For det var faktisk Jesus der talte mest om Helvede, og brugte rigtig meget tid på at advare mod den kommende dom.

I dette indslag som åbenbart er fra et pressemøde, fortæller Brian McLaren hvad han tror vil ske for kristendommen i fremtiden. Han tror at hans version af kristendommen er den nye fremtid. En kristendom som vil tiltale verden og som vil være med til at stoppe global opvarmning, forurening, og fattigdom. Men ikke en kristendom som vil advare mod evig fortabelse i Helvede, for hvad betyder evigheden når vi kan have det godt her og nu. Derudover nedgør han også gamle troskæmper som har stået for konservativ klassisk kristendom. Men det må han selv stå til ansvar for.

Hvad Brian McLaren glemmer er at der før har været folk som ham, der har prøvet at ændre kristendom med de samme metoder som han benytter sig af. Disse mennesker er bare glemte. Det er ikke nogen der bliver husket mere, for deres indflydelse i historien var minimal. Det var dem der sagde at “de ville gøre en forskel for verden”, men det magtede de åbenbart ikke i tilstrækkelig grad siden de er glemt i dag. Dem vi husker er Luther, Wesley, Spurgeon o.l. Det var folk der ville prædike Guds ord, og som så at Gud ved sit ord “gjorde en forskel for mennesker”. Så spørgsmålet er hvor mange der vil huske Brian McLaren om 100 år?

Dette er ikke det mest spændende videoindslag jeg har vist her på bloggen. Men hvis du vil høre McLaren sige tingene mere tydeligt end han plejer så værsgo og se med. Men spørg også dig selvom hvordan nogen kan påstå at dette er kristendom? Jesus kom ikke for at redde verden som nogen påstår, men for at redde mennesker ud af denne verden. For denne verden går sin undergang i møde. Hvorfor skal vi så bruge tid på at redde verden og ikke mennesker? Prædik evangeliet som det er istedetfor at tilpasse det efter verdens ønsker. Den gode nyhed om Brian McLaren er forresten den samme som den dårlige. Det er dejligt at han taler mere tydeligt end han gjorde i starten af hans promovering af postmoderne kristendom. For nu er det jo blot blevet nemmere at konkludere for folk at denne mand ikke står for evangelisk kristendom, men er en liberalteolog.

Share on Facebook

2 Responses to “Gode nyheder og dårlige nyheder om Brian McLaren”

 1. Linealis Says:

  Meget af det han siger er der jo intet galt med. Problemet er det han ikke siger. Fx. når han taler om folkemord, men ikke fri abort.

  Og man må jo også sige, at Brian McLaren har ret i mange af sine kritikpunkter af evangelikale. Problemet er, at han de facto har opgivet evangelisk kristendom. Han siger det næsten direkte “jeg kommer selv fra en evangelisk/evangelikal baggrund”. Læs: Jeg er ikke evangelisk/evangelikal mere.

  PS: Hvad hedder hans seneste bog, som du henviser til?

 2. René Vester Says:

  Det drejer sig om bogen “everything must change”.

  Det er rigtigt at McLaren har ret i mange af sine kritikpunkter. Det samme gælder for folk som Rob Bell, o.l. Deres kritikpunkter er ofte gode og kunne medføre gode sunde reflektioner. Men det er når de kommer med løsninger på de kritikpunkter at det kører helt af sporet. Desværre er der jo flere kristne der lader sig forføre fordi de af gode grunde er enige i de samme kritikpunkter. Når de så er blevet åbne for hvad denne og andre mænd har at sige, tager de desværre kritikløst imod “løsningen”.
  Et godt eksempel til at illustrere dette er denne kronik fra Udfordringen.

  Den starter rigtig godt. Men afslutningen er helt forfærdelig. Det virker radikalt og bibelsk i starten, men så slutter han af med at mene at man skal skrue ned for det bibelske for ikke at blive sammenlignet med fundamentalister fra Islam (noget af en sammenligning).

Leave a Reply