Mørkekristendom lyder ikke særlig positivt, men det er desværre det billede mange har af kristne. De er mørke med stenagtige ansigter og lever et liv i overdreven askese hvor der ikke er plads til at nyde livet. Nogle af de billeder er skabt af folk som ikke engang selv er kristne. I Hans Kirks roman “Fiskerne” fik han eksempelvis Indre Mission oppe i Harboøre-området til at fremstå som nogle mørkemænd. Men det er ikke nødvendigvis sandheden, og Hans Kirks billede får desværre nogen gange lov at stå alene. Jeg har mødt flere levende kristne fra den egn, som er i direkte linie med dem som Hans Kirk beskriver, og de virker ikke som mørkemænd. At nogen måske har været det, betyder ikke at man skal skære alle over en kam, som jeg synes Hans Kirk gjorde lidt rigeligt.

Men kristendom er ikke mørk. Det er et liv i lys. At kristne i mange ting er afholdende, er ikke det samme som at der ikke er plads til at nyde livet, og de gode sider af livet. Vi behøver ikke have dårlig samvittighed over at det går godt for os, når det går godt. Men vi skal heller ikke nødvendigvis tro, at det er Guds forbandelse over os, når der er kriser. Vi skal leve med Gud og holde os til Gud, både i medgang og modgang. Den kristnes liv, er et liv med både gode og hårde tider, og de hårde tider såvel som de nemme tider er med til at forme os. Vi behøver ikke tro at det kun er forfølgelse, modstand og kampe. Der kan også være tider hvor det bare er rigtig nemt, og hvor tingene bare falder i hak. Men om vi er i en svær eller nem periode, så skal vi ikke glemme at det vigtigste er at vi er i Guds hænder, og at vi tilhører Ham og giver ære og tak til Ham.

Job er måske den i bibelen der forstod dette allermest. Han levede virkelig i overdådig rigdom før og efter han blev ramt af ulykke og sygdom. Under ulykken og sygdommen havde han intet, for han havde mistet det hele. Alligevel gav han Gud ære, og forbandede ikke Gud. Bagefter gav Gud ham mere rigdom end før, og jeg er sikker på at Job også holdt sig til Gud i den periode, for han forstod at det ikke var omstændighederne der skulle bestemme om han satte sin lid til Gud. Men fordi Gud havde udvalgt Job, kunne Job glæde sig i Herren i både medgang og i modgang. Det bør vi også gøre.

Det betyder faktisk at vi kan glæde os også når det går godt. Nogle kristne tror desværre at vi kun skal have modstand. Men det er ikke bibelsk at vi kun skal have det sådan. Paulus oplevede også perioder hvor han havde fred til at arbejde, og så vækst i kirkerne hvor han tjente. Han oplevede også det modsatte, men det ændrede ikke på at han kunne glæde sig i Herren. Både i fængsel og i frihed.
Sådan bør vi også have det. Hvis vi har i overflod, så lad os glæde os i Herren, og hvis vi mangler, så lad os også glæde os i Herren.

“Glæd jer altid i Herren! Jeg siger atter: Glæd jer!” Fillipperbrevet 4.4.

Share on Facebook

Leave a Reply