I forlængelse af nyheden om Frikirkenet der har inviteret en New Age filosof til at tale på deres lederkonference, (se her) har jeg valgt at fokusere lidt på hvad New Age egentlig er. Det er noget man efterhånden har glemt, og ikke er opmærksom på i kirkerne mere. Engang var det ellers normalt at kristne havde et rimelig godt kendskab til New Age filosofien, og dens forsøg at komme ind i samfundet (og kirkerne) på. Jeg vil godt medgive at der har været tendenser til at man havde for meget fokus på det. Det blev lidt til at vi så dæmoner overalt, hvilket heller ikke er sundt.

New Age i hovedtræk
New Age er en paraplybetegnelse for den nyreligiøse tilstrømning der har været i vesten de sidste 40 år. Meget af denne nyreligiøsitet har sit udspring i pantheistisk religion som hinduisme og buddhisme. Pantheismen siger at alt er gud, og gud er alt. Dermed bliver mennesket selv til en gud, som har guddommelige evner og talenter, som blot har brug for at blive frigjort. Måder den kan blive frigjort på er vha meditation, fantasirejser, clairvoyance o.l. Dertil har New Age også klare forbindelser til flere alternative helbredelsesforestillinger, såsom zoneterapi, akupunktur, healing og den slags. Her ved jeg at der nu sidder folk og tænker, hvordan jeg dog kan påstå at zoneterapi og akupunktur har med det okkulte at gøre. For det er jo områder som flere steder er blevet indlemmet i den accepterede del af sundhedsvæsenet. Til det har jeg to ting at sige. For det første da vi for 20 år siden var opmærksomme på disse ting i kristne kredse, grinte vi lidt af at New Age bevægelsen troede de kunne få overtroiske helbredelsesmetoder som akupunktur ind i den accepterede del af lægeverdenen. Men det er sket i dag, så der var ikke noget at grine af. For det andet kan jeg som statistiker tilbagevise de såkaldte “videnskabelige” undersøgelser der har været om disse ting, hvor de er blevet godkendt. Eksempelvis dem som Rigshospitalet henviser til, vedr. smertestillende akupunktur til fødende. Alle disse undersøgelser mangler en afgørende kontrolgruppe, som jeg skal undlade at forklare her, da det bliver for akademisk og ville betyde at jeg måtte forklare flere statistiske metoder og problemstillinger.

Der er sket meget i de sidste 20 år. Folk anser ikke længere New Age for at være et problem, fordi det allerede er blevet en integreret del af samfundet. Flere politikere har også New Age tanker, og flere af dem arbejder for at få mere alternativ helbredelse ind i den etablerede del af sundhedsvæsenet. Men der er også indflydelsesrige folk som Professor Steen Hildebrandt som er Frikirkenets hovedtaler, der åbenlyst arbejder for at få meditation, fantasirejser, og åndedrætsøvelser ind i folkeskolen sammen med sine New Age venner fra Vækstcentret i Nørre snede. Se Dialogcentrets artikel om dette her.

Nu vi er ved fantasirejser og visualisering, så mindes jeg at Tony Jacobsen (en af lederne i Frikirkenet), for ca 18 siden talte om hvordan vi dengang skulle forholde os til at folkeskolen havde åbnet op for New Age, ved at give børn fantasirejser og visualiseringsteknikker. Han havde altså en viden om det dengang, som han ikke holdt tilbage, og brugte til at advare. I dag er den selvsamme mand med til at invitere en af de ledende kræfter for New Age i folkeskolen, til at tale for Frikirkenets ledere. Det er muligvis din præst der skal være med til det.

Hvis du ikke har det store kendskab til New Age, eller har brug for at få opsummeret din viden, så er dette filmen du skal se. Gods of the New Age. I den vil du også møde den nu afdøde leder af Dialogcentret Johannes Ågaard. Det var dengang Danmark var en af de førende nationer indenfor forskning i nyreligiøse tilstrømninger. Det er ved at ændre sig, særligt efter nyheden om at Dialogcentret lukker til nytår, hvilket blev skrevet i Kristeligt Dagblad i weekenden. Det er synd og skam for det at Frikirkenet kan invitere en New Age filosof, viser at der mere end før er behov for nogen der kan tage dette emne op.

Se de foregående indlæg om Frikirkenets invitation på disse links:
Frikirkenet inviterer New Age filosof som hovedtaler

Steen Hildebrandt og hans New Age filosofi

Hvad skal jeg sige til min præst?

Share on Facebook

Leave a Reply