Istedetfor en prædiken denne lørdag, har jeg valgt at bruge lidt tid på et tabubelagt emne hos mange kristne. Bliver vi udsat for massehypnose til nogle møder? Der er flere der har påstået at det der skete til Todd Bentleys møder, og sker ved møder som Benny Hinns o.l. ikke er en konsekvens af Guds ånd, men en følge af massehypnose. Jeg har selv været skeptisk overfor den tanke i lang tid, men har efter at have undersøgt fænomenet massehypnose, erkendt at der er et problem. Men lad os starte med at finde ud af om massehypnose er muligt.

Derren Brown

Derren Brown er kendt som tv-hypnotisør. Jeg har aldrig set et helt program med ham, da jeg anser det han leger med for at være okkult. Men jeg blev opmærksom på denne video, på en anden hjemmeside. Den viser hvordan Derren Brown massehypnotiserer kunderne i et storcenter til at række hånden op på samme tid. Det er ret fascinerende at se det ske, for man ryster lige på hovedet og tænker hvordan kunne det lade sig gøre. I videoen som jeg har fundet, er der lagt tekster på hvad det er for nogle ord som Derren Brown har plantet i kundernes hoveder, ved at gentage nogle informationer over storcenterets højttalersystem igennem en halv time. Det har været sagt på en måde, som gør at kunderne ikke har lagt meget mærke til, hvad det var han sagde. Men prøv at se videoen før vi går videre.

Så hvis vi antager at dette ikke var et tv-trick, og det mener jeg ikke det er pga den research jeg har lavet på området. Så kan vi konkludere at massehypnose er muligt. Men hvordan skete det så? Vi så tre ting som var vigtige. 1) Folk var i et miljø, hvor de i forvejen var nemt påvirkelige. 2) Et budskab blev gentaget og gentaget indtil folk var påvirket. 3) Når folk var blevet påvirket i tilstrækkelig grad, var de i bogstaveligt talt i Derren Browns hænder. De gjorde hvad de havde fået besked på.

Bliver lovsang brugt som massehypnose?
Jeg har før brugt tid på at gennemgå noget af den moderne lovsang vi har i dag. Bl.a. har jeg ikke været særlig flink overfor Hillsong. Årsagen har været at man i Hillsong bruger rigtig meget tid på at lovsynge, hvilket kan være fint nok. Men hvis man kigger indholdet i deres sange igennem, så er det ikke de store teologiske dybder man finder der. Mange af teksterne kunne også ligeså godt foregå i andre religiøse sammenhænge end kristne. Dertil er der rigtig meget gentagelser af teksterne. Jeg har været i Hillsong tre gange, og jeg har endnu ikke hørt evangeliet blive prædiket der (se mere her). Når der endelig kommer en prædikant på, så er folk i en tilstand, hvor det nærmest er ligegyldigt hvad han siger. De tager imod næsten hvad som helst, når de er i den følelsesmæssige tilstand.
Det er det samme der sker i mange af de kirker hvor der også bliver prædiket et andet budskab end det bibelske. Man synger sange uden det store indhold, men som på “en fed måde”, gør at man kommer ind i den rigtige stemning, Samtidig sker det i et miljø, hvor alt er skabt til at påvirke en. Lad os eksempelvis tage Joel Osteens kirke Lakewood.

Der er der en lovsangsleder ved navn Israel Houghton. Han leder lovsangsbandet ved navn Israel Houghton & the New breed. De synger her en sang der hedder “Say so”. Læg mærke til hvor mange gange at sætningerne bliver gentaget efter hinanden. Op til 12 gange bliver den samme sætning gentaget efter hinanden. Læg samtidig mærke til hvor lidt fokus der er på Gud, og hvor meget der er på os mennesker. Dette er ikke en lovsang til Gud, men en lovsang til mennesker. Men det lyder godt. Det er en ørehænger, og det bliver vist også solgt godt i kristne bogbutikker i USA (kommer nok snart i en kristen bogshop i Danmark).
Hvis man synger denne slags sange i tilpas lang tid, og gør det i et miljø som Lakewood church, som Joel Osteen selv siger er skabt til at gøre folk godt tilpasse, så er man et meget nemt offer for massehypnose. Prøv at høre de første tre minutter af denne video. Resten er også interessant at se hvis man vil, men de første tre minutter er nok til at illustrere problemet.

Når man har sunget “I am redeemed” et tilpas antal gange, og andre sange der er ligeså tømte for kristen indhold, så bliver kollektspandene sendt rundt. Det er nemlig et rigtig godt tidspunkt at få den rundt på. Folk er positive og glade, og har ikke noget imod at give til en af de rigeste kirker i USA. Men lad det nu være. Jeg har ikke noget imod at man samler penge ind i kirken, men mener det burde ske under sobre vilkår istedet. Det værste er, at nu kan Joel Osteen komme frem på scenen og prædike fuldstændig ubibelske budskaber til forsamlingen. Folk æder det råt, for at sige det lidt firkantet. Det gør de, fordi mange af dem er sat i en stemning, som gør dem åbne overfor alt hvad Joel Osteen siger.

Helbredelserne
Okay men hvad med alle de helbredelser der skete ved Todd Bentleys møder, og de helbredelser der sker ved Benny Hinns møder, spørger du måske nu. Det ene svar er, at der findes ikke nogen dokumenterede helbredelser. Der er blevet påstået at der er dokumenterede helbredelser, men ingen jornalister eller analytikere har fået noget som helst som er dokumenterbart. Men vi så noget der kunne ligne helbredelser, men som reelt set var adrenalinoplevelser som man kan få, hvis man er under hypnotisk påvirkning. Justin Peters talte om at det var det der skete, da han var her i Danmark i september, og jeg tror vi snart får videoerne på online, så I kan se dem.
Men hvis det virkelig var sådan at Benny Hinn kan helbrede, og det samme med Todd Bentley, hvorfor går de så ikke ind på sygehusene og helbreder folk der? For der er der da masser af syge som gerne vil helbredes. Og her kommer det andet svar. Svaret er ganske enkelt at de to forudsætninger for deres “form for helbredelse”, ikke kan lade sig gøre på sygehusene. Sygehuse har ikke et miljø hvor det er nemt at påvirke folk med massehypnose, og det er heller ikke muligt at skabe følelsesmæssige tilstande ved at gentage de samme ting igen og igen for en stor flok mennesker. Du kan med andre ord ikke skabe den atmosfære på et sygehus, som er nødvendig for at skabe massehypnose.
Men nu hvor du ved dette, gør det det måske nemmere at se denne video med Benny Hinn. For nu bliver det tydeligt at det der sker med disse mennesker, ikke  er noget der sker ved Helligånden, men er en slags massehypnose, hvor folk er i Benny Hinns hænder.

Hvad gjorde Jesus?
Mange kristne er overbeviste om at vi er nødt til at holde vore møder på den måde som jeg har vist eksempler på her. Argumentationen går ofte på, at det skal være spændende at gå til møde, folk skal involveres, folk skal opmuntres. Dem der er tilhængere af helbredelsesmøder, mener også tit at det er nødvendigt at skabe en atmosfære af forventning. En atmosfære som de skaber ved hjælp af massehypnotiske metoder. Men, og her er et stort men, hvorhenne ser vi Jesus stå med et stort lovsangskor, som skulle gøre folk parate til at høre Ham? Hvorhenne ser vi Jesus arbejder på at skabe en bestemt stemning, førend Han begynder at helbrede folk? Svaret er, vi ser det ingen steder. Jesus havde ikke brug for at manipulere miljøet omkring Ham, for at give et klart tydeligt Guds ord, eller for at helbrede dem der var syge. I Mattæus 7.28-29 står der:

“Da Jesus var færdig med denne tale, var skarerne slået af forundring over hans lære; for han underviste dem som en, der har myndighed, og ikke som deres skriftkloge.”

Jesus havde ikke brug for at manipulere med mennesker, for Han talte med myndighed. Forresten så har kristne fået den samme myndighed i dag. Vi er kaldet til at prædike det samme omvendelsesevangelium som Jesus. Hvis vi gør det udfra et klart Guds ord, så taler vi med den samme myndighed som Jesus. Det er ikke en myndighed som behøver blive udøvet under særlige rumforhold, eller særlige gentagelser af sætninger. Brug den myndighed du har fået til at prædike Guds ord som Guds ord er. For der vil du opleve at Gud er trofast og opfylder sine løfter!

Share on Facebook

4 Responses to “Foregår der massehypnose til kristne møder?”

 1. Carsten Says:

  Hej Rene,
  Jeg synes at det er et rigtigt vigtigt og meget tabubelagt emne du tager hul på der. Jeg har netop set en DVD om fænomenet og jeg kan også mindes, at da Benny Hinn rent faktisk blev spurgt om hvorfor han ikke går ind på hospitaler og beder for folk, så svarede han at det kun virkede når “salvelsen kom over ham”.

  Denne salvelse som Benny Hinn taler om, er tilsyneladende noget der kommer over ham og hans møder efter lang tids intens lovsang. Spørgsmålet er så selvfølgelig om denne lovsang virker hypnotiserende på tilhørerne eller det er noget andet der er på færde.

  I hvert fald er det en vigtig observation du gør, at det hverken ved Jesus, eller hans apostle for den sags skyld, var nødvendigt at oparbejde en stemning (og salvelse) gennem lovsang og musik, f’ørend helbredelser og mirakler fandt sted.

  De prædikede blot evangeliet om omvendelse og tro på Jesus Kristus…

  Hvis så helbredelserne tilmed ikke engang viser sig at holde vand og ikke kan bekræftes medicinsk, så er det endnu mere problematisk. Jeg skal bestemt ikke afvise at der er nogen der rent faktisk bliver helbredt på de store helbredelseskampagner, for der er jo nogen der møder op med en tro og en bøn til Gud om helbredelse, som Gud møder, men det er desværre nok langt fra alle dem som rent faktisk giver vidnesbyrd om helbredelse på scenen, som rent faktisk viser sig at være helbredte.

  Opfølgningen på helbredelserne og de medicinske bekræftelser herpå, synes ofte heller ikke at være noget man følger op på når pengene er talt op, lysene er slukket og prædikanten er taget hjem til sit 5-stjernede hotel…

  Kærligst i Jesus,

  Carsten

 2. Martin Says:

  Det er interessant at sammenligne hvad der sker i ‘kirken’ med den advarsel vi får i ordet, “Den lovløses komme er Satans værk og sker med al kraft og med løgnetegn og løgneundere og med alt uretfærdighedens bedrag over for dem, der fortabes, fordi de ikke har taget imod kærlighed til sandheden, så de kunne blive frelst” (2 Thess 2,9-10). Så en dvd om emnet for ikke lang tid siden, titlen er: ‘The Signs And Wonders Movement Exposed’, den kan købes i diverse kristne bogbutikker, fx http://www.christianvideos.co.uk/

  I Jesu glæde,
  Martin

 3. René Vester Says:

  Problemet med massehypnose i kirkerne er da heller ikke noget man kun finder hos karismatikere. Vi finder det faktisk også i ikke-karismatiske kirker. Sagen er den at man bestemt ikke behøver tro på mirakler for at blive påvirket af det jeg har skrevet om i ovenstående.

 4. Carsten Stampe Says:

  Den DVD som Martin refererer til er faktisk den DVD jeg nævner og som jeg netop har set. Jeg vil ikke sige at den skærer alle karismatikere over en kam. Det er i hvert fald ikke mit indtryk, men den gør faktisk en hel del ud af præcist at behandle det emne som denne tråd handler om.

  De personligheder der omtales og vises i DVD’en tilhører alle Word Faith kategorien, og der gøres meget ud af kigge på om miraklerne medicinsk har kunnet bekræftes, og ligeledes kigges der på mange af de samme personers metoder til at indsamle penge til deres tjenester.

Leave a Reply