I morgen søndag skal jeg prædike videre over Jesu syv breve til menighederne, som vi læser om i Johannes åbenbaringen. Denne gang er jeg kommet til Jesu brev til menigheden i Thyatira. Her er et lille afsnit fra min prædiken hvor jeg taler om hvorfor Jesus viser sig for denne menighed som Guds søn med luende ild i øjnene og med fødder af skinnende malm. Hvilket vi læser om i Johannes åbenbaringen 2.18-29.

 

“At Jesus samtidig siger at Han har fødder som af skinnende malm skal vise at Jesus er den der står fast. Han er som en klippe, der ikke er til at rokke, og ikke til at bøje. Malm blev dengang anset som det hårdeste og stærkeste på jorden. Hvis Jesus skulle sende det samme brev i dag, ville Han muligvis sige at han havde fødder som af Titanium.

Men dengang var det malm der havde den status. Og Jesus taler til folk i et sprog de kan forstå. Hvis han dengang havde sagt at han havde fødder som af Titanium, ville folk have taget sig til hovedet og tænkt “hvad mener Han dog med det, Titanium det har jeg da aldrig hørt om før”. Men malm det vidste folk godt hvad var, og var noget folk kunne forholde sig til.

Vi ser et lignende tilfælde af at Jesus taler til folk om himmeriget i det sprog folk forstår, i Markus 4.31-32:

”Det er ligesom et sennepsfrø: Når det kommer i jorden, er det mindre end alle andre frø på jorden, men når det er sået, vokser det op og bliver større end alle andre planter og får store grene, så himlens fugle kan bygge rede i dets skygge.«”

Det skal forståes sådan at på den tid hvor Jesus sagde dette, var det mindst kendte frø et sennepsfrø. Men der findes frø der er mindre end sennepsfrø. Jeg har set sennepsfrø, og ja de er godt nok bitte bitte små. Men vi kan godt finde noget der er mindre, særlig hos visse regnskovsorkideer. De er flere gange mindre end et sennepsfrø. Så hvorfor siger Jesus så at sennepsfrøet er mindre end alle andre frø?

Fordi Han taler et sprog folk kan forholde sig til. Hvis Jesus havde stillet sig op på den tid og sagt:
“Det er ligesom et frø fra orkideen Corallorhiza maculata : Når det kommer i jorden, er det mindre end alle andre frø på jorden, men når det er sået, vokser det op og bliver til en orkide der producerer klorofyl og lever som parasit af en svamp.” Øhh ikke nok med at dette ikke giver mening i forhold til himmeriget som sennepsfrøet gav, så ville folk heller ikke få den ringeste idé om hvad en såkaldt Corallorhiza maculata er for noget. For det vidste folk ikke noget om dengang. Hvad i alverden taler denne Jesus om, ville man sige.

Og der er en ting som er ret interessant ved meget af det Jesus sagde.  Folk forstod hvad Han sagde. Han talte så folk kunne forstå Ham. Ellers var der jo ikke nogen grund til at skrive ting som dette:

”Da Jesus var færdig med denne tale, var skarerne slået af forundring over hans lære; for han underviste dem som en, der har myndighed, og ikke som deres skriftkloge.” Matt 7.28-29

Jesu ord gav mening, hvilket var en medvirkende årsag til at man fik Ham korsfæstet. Man forstod hvad Han sagde og man brød sig ikke om det.

Så når Jesus siger at Hans fødder er som skinnende malm, så var det for at modtagerne af brevet kunne forstå hvad Han mente. Også selvom vi kan finde stof som er mere hårdt end malm. Fødder af malm skulle altså på den tid symbolisere at Jesus står fast, og står fast som en klippe.”

Share on Facebook

Leave a Reply