Gudsfrygt, ordet der før var velkendt og som de fleste havde et vist mål af. Både kristen som ikke kristen. Det ord er i dag blevet som et svært og sjældent brugt fremmedord, selv i vore kirker i dag. Man mener ikke det hører sig til i moderne kristendom. Som en lærer oplevede på en kristen skole, som jeg ikke selv kender. Hun fortalte en klasse, hvor vigtigt det var at frygte Herren, udfra både det gamle og det nye testamente. Særlig fra ordsprogenes bog, hvor der bl.a. står:

“At frygte Herren er begyndelsen til kundskab”

Istedetfor at tage imod dette ord sad de unge og blev ret negative istedet. De kom med smarte bemærkninger som; Hey Jesus er altså bare min ven; Jamen jeg hænger ud med Jesus. Det lød ikke på dem, som om de tog deres kristenliv særligt seriøst. De havde istedetfor at tro på den sande Gud, valgt at udskifte Ham med en Jesus som de havde det godt med, og som ikke krævede at de omvendte sig fra deres synder.

Desværre tror jeg, at deres billede ikke nødvendigvis var skabt af dem selv. Men istedetfor at dumsmart ungdomsarbejde, som lefler for de unges kødelige begær efter underholdning og easyliving. Ungdomsarbejde som ikke er rettet mod Gud, men rettet mod dem selv. Men konsekvensen af den slags ungdomsarbejde er at vi i dag står med en generation i mange kirker, der ikke har den ringeste indsigt i hvad gudsfrygt er. De har måske hvis de har været heldige, hørt en prædike om det. Men det har højst sandsynligt været en der har bortfoklaret gudsfrygt, istedet for at beskrive det. Og hvis dem der kommer i kirken mangler gudsfrygt, hvor meget værre står det så ikke til blandt dem der ikke kommer i kirken? Vi ser det i dag, der mangler gudsfrygt i danmark. Herrens lov bliver ikke længere taget alvorligt. Og det vil få konsekveneser for vores land, hvis vi ikke snart vender om til Herren. Men hvordan skal folk kunne vende om når de ikke har nogen som kan vise dem, hvordan man lever som en omvendt? Når kirken er fyldt med uomvendte påståede kristne. Dette land vender ikke om til Herren før kirken vender om til Herren, og får gudsfrygten tilbage i forkyndelsen. Det kan godt være det ikke er populært at tale om, men det står stadigvæk i bibelen, og så må det også prædikes!

Share on Facebook

8 Responses to “Et land uden gudsfrygt er et land i forfald”

 1. Lars Bisgaard Says:

  Hej – kom lige forbi din side igen, og læste dette indlæg. Jeg er grundlæggende enig med dig i, at vi savner Gudsfrygt generelt i Danmark -det tror jeg alle genfødt kristne kun kan erklære sig enig i. Prædik det gerne i de kredse hvor du bevæger dig.

  Det jeg vil opfordre til er, at dokumentere det du skriver. så det fremstår troværdigt. Ellers skader det mere end det gavner. Er det blot formodninger du har eller hvad bygger du dine påstande på? Hvor er de kirker, som sjældent bruger ordet Gudsfrygt i dag? Hvor findes det “dumsmarte” ungdomsarbejde? Kom hellere med konkrete navngivne eksempler og statestik inden kritikken tager overhånd. Det du beskriver er ikke min erfaring fra frikirkelivet i Danmark. Hvis det er de kirker du sigter til?

 2. René Vester Says:

  Hej Lars
  Det glæder mig at vi er grundlæggende enige, men det ville også undre mig hvis vi ikke var. Jeg kan godt forstå at du gerne vil have noget dokumentation for det. Når jeg arbejder med at afsløre falksk lære i kirkerne, vil jeg have at dokumentationen er i orden. Men på dette område ønsker jeg virkelig ikke at hænge nogen ud. jeg taler med flere om netop dette emne. Jeg har talt med ledere som er enige, og ledere som er uenige. Jeg ønsker ikke her at fortælle hvem der er uenig, for jeg beder også om at de må nå til erkendelse af sandheden om dette vigtige område.
  Jeg kan dog fortælle dig, at jeg har arbejdet med rigtig meget ungdomsarbejde, også i fælleskirkelige sammenhænge. Og det er en generel tendens jeg skriver om. Så der findes undtagelser. Hvis jeg skal vurdere hvilken ungdomsgruppe som jeg har oplevet mest gudsfrygt hos, var det i den KFS-gruppe som jeg var en del af dengang jeg studerede. Den var ikke gudsfrygtig, fordi jeg var en del af den. Men den gudsfrygt jeg oplevede der, i forhold til de andre som jeg arbejdede med, var en stor opmuntring for mig at se.
  Jeg har ikke noget imod at ungdomsmøder er anderledes end de andre møder i kirkerne, men det skal ikke blive overfladisk underholdning. Hvilket det er blevet til mange steder. Hvis du ikke tror mig kan du jo bare vælge fem forskellige kirker ud i dit nærområde og tjekke dem ud.

 3. Lars Bisgaard Says:

  Det er simpelthen for useriøst Rene – set i lyset af de alvorlige påstande du mener du har ret i.

 4. René Vester Says:

  Du kan mene hvad du vil. Men det virker nu mere som om du prøvet at fange mig i ord. Du starter med at kommentere mit indlæg Joel Osteen, Amerikas mest indflydelsesrige prædikant. Der råder du mig til at fjerne indlægget om Joel Osteen, fordi det ikke passer til dit billede af denne mand. I det indlæg og de andre indlæg om samme person, har jeg sørget for at dokumentere mine påstande. Dem har du bedt mig om at fjerne. Nu ønsker du dokumentation for samtaler jeg har haft med ledere fra kirker. Dokumentation om hvad der sker i meget ungdomsarbejde i kirkerne i dag. Hvad vil du så bruge det til? Til at bede mig fjerne indlæggene igen, fordi du er uenig? Jeg synes du virker useriøs her.
  Men lad os sige at du har ret Lars Bisgaard. Du mener åbenbart ikke at der mangler ordentlig forkyndelse om gudsfrygt i vore menigheder, heller ikke blandt de unge. Jamen hvis du har ret, så er alt jo såre godt, og så må der komme blod over mit hoved for at komme med denne påstand. Den straf må jeg så tage på mig.
  Men hvis jeg har ret Lars Bisgaard, så er du nødt til enten at forholde dig til det jeg har skrevet, eller vælge at ignorere det. Så hvis du har lyst til at kalde mig useriøs, så er du velkommen til det. Det kan jeg godt leve med, bare jeg kan gøre det med en god samvittighed, fordi jeg med min åbenbart lille forståelse af Guds ord iforhold til dig, har levet op til det som jeg kan se Gud ønsker for kirken og vort land.

 5. Lars Bisgaard Says:

  Det eneste jeg vil bruge dokumentationen til er, så hver enkelt har mulighed for at vurdere om det du skriver er sandt eller forkert.

  Som tidligere nævnt, så mener jeg dit grundlag er alt for spinkelt til at komme med så avorlige anklager – både her og andre steder på din side.

  Lad os stoppe her – vi bliver nok ikke enige, men det er heller ikke hensigten.

  Vær velsignet og hav en God Jul og et Velsignet Nytår!

 6. Tina Says:

  Hej
  bare lige et ord til dig, jeg længes efter at leve et liv der ære Gud, jeg længes efter at leve det liv som er mulig gjort og alligevel ikke ser ud til at ville lykkes, jeg ser på mig selv og andre og syntes vi er så uendelig langt fra alt det som bliver talt om i Guds ord, vi er bare ikke der som Guds børn og nogen trækker på skulderne og grynter om at det er heller ikke muligt …men hvorfor skulle der så stå så meget og bydene og indtrængende..Der er noget jeg ikke har set eller kender til, det må være muligt at leve det liv og jeg vil jage , søge og sætte alt ind på det..en dag skal vi jo alle dømmes på vores gerninger og tro alene uden handlinger frelser ingen..men Gudsfrygt kan den bevare os for at synde imod Gud..salomon fik givet større visdom end noget andet menneske nogensinde ville få givet, og dog faldt han og var skødesløs og mente ikke at han skulle overholde Guds lov.
  Jeg tror at vi grundlæggende er så sløsede i vores kristenliv og at det står i forbindelse med en direkte vranglære at tale om nåden som om at vi har fået nåde til at synde…at troen ikke nødvendigvis skal aføde et liv og handlinger som er i overens med det at vi tror og har fået Guds ånd og Guds natur..Hvis ikke der er en frugt af Guds ånd så er det jo varm luft..nå alle mine tanker her jeg sidder med en prædiken til på Søndag og det kommer til at handle om Gudsfrygt 🙂 Du ramte rigtig i det du skrev, det skal der ikke store satestikker til at bevise, bare en oprigtigt bekymring over at se tilstanden som ikke er svær at tyde desværre.

  Guds fred !

  kærlig hilsen
  Tina Anhøj
  BørnSulter

 7. Martin W Hansen Says:

  Kære søster Tina,
  nåde og kærlighed være med dig fra vor store Frelser og Gud Jesus Kristus.

  Det glæder mig overordentligt meget at læse din besked, må Herren arbejde på mange hjerter igennem den prædiken og må Gud den Højeste lede dig til hvordan du bedst kan formidle Gudsfrygt til dine tilhører.

  I Jesu glæde, kh
  Martin

 8. René Vester Says:

  Hej Tina
  Tak for din kommentar, som jeg bare må erklære mig enig i. Jeg tror også at det du skrev om at vi “taler om nåden som om at vi har fået nåde til at synde” er meget rammende for meget forkyndelse i dag. Det viser desværre også at vi slet ikke forstår hvor forfærdelig synd egentlig er i Guds øjne. Personligt mener jeg ikke vi kan få en sand vækkelse førend vi kommer tilbage til en forståelse af synd som det den er.

Leave a Reply