Der er ved at ske en ændring i frikirkelandskabets ledelse. Mange steder er der ved at blive indsat nye ledere i kirkerne, mens de gamle lige så stille trækker sig tilbage. Mange af de nye ledere bliver promoveret som stærke i troen, teologisk funderede og med organisatoriske talenter m.v. Det lyder da også meget godt, særlig når man får at vide at den og den har en bachelor i teologi fra en eller anden bibelskole. Men jeg frygter at en stor del af den nye generation blot vil føre kirken endnu længere ud i sølet. For jeg har hørt flere af dem, og alt for tit har det vist sig at være en stor gang menneskefokuseret vrøvl, som manglede fokus på Jesus Kristus. Det er faktisk nemt at høre hvornår de er inspireret af Joel Osteen, hvornår de er påvirket af Rick Warren, og i særlig grad hvornår deres forbillede er Rob Bell, eller lignende vranglærere.

Det er disse unge mennesker som skal lede kirken i dag. Unge prædikanter som ikke er funderet i skriften, som ikke kan se forskel på evangeliet og noget der giver sig ud for at være evangeliet, men reelt set kommer fra dem Jesus kalder ulve i fåreklæder. De kan ikke skelne det sande evangelium fra et uægte. Noget der ellers var normalt for en kristen leder engang.

Jeg har ikke noget imod at mange af dem er unge. Det mener jeg ikke skal være et argument, for at man ikke kan være leder. Hvis Timotheus var ung, og anbefalet af Paulus, så kan man også være ung i dag. Men Timotheus havde noget som mange af de unge ikke har i dag. En klarhed over hvad evangeliet er. Han var blevet gjort bekendt med hvad sandheden er, og hvad den ikke er.

På en måde er der brug for et generationsskifte. Men jeg frygter at dette generationsskifte kunne være Guds dom over kirken. For mange steder vil vi se konsekvenserne af at indsætte unge utrænede, og umodne personer som ledere af kirkerne. Jeg har set konsekvensen af dem der kom ind for 10-15 år siden. Det var ikke godt, men de nye ser ud til at være endnu dårligere end dem, så det lover ikke godt.

Jeg har dog håb. For jeg ser også at der flere steder hos unge kristne er ved at ske en ændring. Der er nogen der er ved at vågne op. Der er nogen der kan se at det har en pris at være kristen. Der er nogen af dem der også er parat til at betale den pris. Det er dem som Gud vil bruge til at redde kirken. Men det er kun en redning som kirken vil få, hvis de vil tage imod dem. Så hvordan tager I imod de nye unge forkyndere der tror på at Guds ord er sandt, og tør prædike det klart og tydeligt, uden at gøre det for egen vindings skyld? Tager I dem til jer, og støtter dem og hjælper dem, eller siger I til dem, at sådan vil I ikke høre Guds ord fordi det ikke passer ind i tiden?

Til dig der er ved at få en ny pastor som passer på min beskrivelse her. Så fat mod. Tal med ham, vis ham hvad evangeliet er, giv ham eksempler på god forkyndelse er enten på CD, DVD eller Mp3. Lad ham ikke få lov at tjene i din kirken uden at blive konfronteret med den rene forkyndelse. For måske vil Gud også give ham omvendelse.

Share on Facebook

2 Responses to “Et farligt generationsskifte”

 1. Otto Says:

  Hej Rene

  Har du læst Poul Kirks “mening” fra domino:
  http://www.domino-online.dk/?p=4569

 2. René Vester Says:

  Hej Otto
  Ja jeg har læst det og jeg synes desværre det er ret ubrugeligt. Han skriver noget der er tilpasset den tid vi lever i, og det ligner noget der imellem linierne siger “vi skal ikke bekymre os eller være i tvivl om at den nye generation af ledere er på Guds vej”. Eksempelvis skriver han:

  “I FrikirkeNets bagland er der mange fra denne Josva-generation som i disse år kæmper en sjælskamp for at forstå yngre generationers prioriteringer og handlinger i 2009. Formen og sproget har forandret sig, og på mange måder kan Josva-generationen føle sig fremmed i deres egen kirke.”

  Her viser han at han udemærket er klar over at der er folk i frikirkerne der synes der er noget helt galt. En stor del af de folk han taler om her, er dem som når de hører evangeliet fra folk der virkelig prædiker evangeliet siger: “Jamen det var jo det vi prædikede dengang, hvorfor gør vi ikke det mere?”.

  Så skriver han efterfølgende: “Josva-generationen kan ikke nå teenagerne på Nørrebro. Men det kan teenagerne og de unge gøre. Hvis de unge ikke skal miste modet, har de brug for Josva-generationens forbøn og opmuntringer. Giv de næste generationer plads til at eksperimentere og gøre deres egne erfaringer og fejltagelser.”

  Det synes jeg simpelthen er noget vrøvl. Hvorfor er det kun unge der kan nå unge? Hvor står det henne i bibelen? En overgiven gammel kristen kan ligesågodt blive brugt af Gud til at nå de unge på Nørrebro eller på Skive gymnasium eller de arbejdsløse i Frederikshavn som lige er blevet fyret. At sige at Josva-generationen ikke kan nå dem, er at skabe en meget lille gud. Gud kan frelse hvem Han vil , og bruge hvem Han vil til det. Jeg synes dog også der skal være plads til eksperimenter, men de eksperimenter som Poul Kirk har tilladt i sin kirke er da vist gået lidt over stregen. Har du set den her video som var en reklame for deres nye sæson i deres ungdomskirke. Der må da være en grænse for eksperimenteren. Hvorfor kan de ikke bare prædike evangeliet?

  Men ellers synes jeg da der er enkelte gode ting i det han skriver. Særligt hvordan det var dengang man havde klarhed over hvad evangeliet er. For jeg tror det var det der var med til at iværksætte så mange initiativer. Man vidste hvad man stod for, og var parat til at tage nogle risici på det.

Leave a Reply