Jeg kan ligeså godt køre sagen om Frikirkenet til ende (se sagen på dette link). At påstå at Frikirkenet er ubibelsk alene på baggrund af deres invitation af en New Age filosof som hovedtaler, er ikke nok begrundelse. Men sammen med meget andet, er det efterhånden tydeligt at se at Frikirkenet har forladt den bibelske vej. Det vil jeg skrive et par små indlæg om.

Det var der ikke plads til i Domino
For halvandet år siden kunne man se denne video på forsiden af Dominos hjemmeside (Frikirkenets kristne livsstilsmagasin). Da jeg så den blev jeg glædeligt overrasket, og tænkte at det var virkelig godt og flot skridt af Domino, at sætte en sådan evnaglisationsvideo på. Det er to unge mænd der får evangeliet på en klar og tydelig måde. Loven først, og evangeliet bagefter. Helt i overenstemmelse med reformert kristendom og sand vækkelseshistorie.

Men det var en kort fornøjelse, for dagen efter var den væk. Og ikke bare flyttet om i gamle artikler, nej den var helt fjernet og kunne ikke findes mere på deres hjemmeside. Nogen havde altså fjernet denne video. Den var der ikke plads til på Frikirkenets ansigt udadtil. Hverken på forsiden eller som en gammel artikel.
Men hvad skete der så? Jo der kom snart en anden video på forsiden istedet for. Det var af en mand der tog hovedspring i dåbsbassinet.

Den lå på forsiden i flere måneder, uden at blive fjernet. Man kan stadig se artiklen på dette link: Hovedspring i dåbsbassinet. Så man har altså plads til en video med en person der ikke tager dåben alvorligt. Men laver det om til noget pjat. Men to unge mænd der får evangeliet på en måde så det giver mening at omvende sig til Kristus, er der ikke plads til. Hvad er det for en strategi, eller tanke der ligger bagved en sådan sortering af artikler? Er det en kristen stratigi, som fokuserer på Kristus, eller på mennesket?

Find det modsatte af fem fejl
Men dette er blot et eksempel som indikerer at Frikirkenet ikke har plads til evangeliet. Frikirkenets magasin minder mig om den gamle leg, find fem fejl. Men her er det blot med modsat fortegn. Find den ene ting som ikke er forkert. Med andre ord, kan man finde evangeliet i Domino? Og her er svaret nærmest nej og slet ikke tæt på ja. For evangeliet er ikke en tydelig del af Dominos indhold. Men der er plads til en masse andet som virker kristent, som virker kirkeligt, men som reelt set er uden evangelisk fokus eller indhold. Jeg har læst Dominos magasiner igennem fire-fem år. Og jeg husker ikke en eneste gang at have læst noget hvor der var klar fokus på hvad Jesus gjorde på korset for os, og heller ikke hvorfor jeg har brug for at omvende mig til Kristus, foruden gode gamle vægtige emner som karakteristika ved Guds personlighed, gudsfrygt, eller syndens løn og fortabelsen. Men hovedspring ned i dåbsbassinet, ja det kan man godt have, foruden en masse anbefalinger af bøger af vranglærere som Brian McLaren, uigennemtænkte artikler om Rick Warren og sådan kunne jeg fortsætte.
Jeg ville ikke blive overrasket over at man et eller andet sted, kunne finde noget evangelisk der havde sneget sig ind et sted. (Der har jo før sneget sig en god video ind på deres hjemmeside). Men det er bestemt ikke det der er fremtrædende hos Domino. Det er istedet blevet til en forkert fokus på kirken, og ikke på Kristus. Men kirken er ikke noget værd uden Kristus. For uden Ham, er det kun en masse syndige mennesker der render rundt og udøver religiøse gerninger. Men med Ham, og med fokus på Ham, vil der komme liv i kirken. Det liv Jesus giver behøver ikke have noget at gøre med fed lovsang, underholdningsindslag og smarte prædikener med ugebladspsykologi. Det liv Jesus giver er langt højere end det, og det er dette liv der er savnet hos Domino.

Næste gang satser jeg på at skrive om hvorfor Frikirkenets invitation af en New Age filosof var en naturlig udvikling.

Share on Facebook

9 Responses to “Er der plads til evangeliet hos Frikirkenet?”

 1. Kristoffer Kauczki Says:

  Hej René

  Nu er det ved at være lang tid siden at jeg i sin tid havde dig som lærer på efterskole. Men jeg kan huske hvor meget du brændte for at fortælle det sande evangelium.
  Jeg syntes det var fedt at se, at du ikke bare accepterede alle andres “kristendom”, men altid satte fokus på hvad det virkelig handlede om.

  Jeg har siden Frydensberg løbende fulgt med på denne side, fordi jeg syntes du kom med nogle gode synspunkter på tingene, og argumenterede det ud fra bibelen.

  MEN. Jeg må sige at jeg er uenig i at kalde FrikirkeNet ubibelsk.
  Ja, bibelen fortæller os gang på gang at vi skal forkynde Jesu død på korset, og frelsen i det. Men betyder det at det udelukkende er det vi skal.
  Du må endelig ikke misforstå mig. Jeg er udemærket godt klar over hvor vigtig det er at fortælle evangeliet for andre, men er der ikke plads til at fortælle vidnesbyrd. Fortælle om hvordan enkelte mennesker mødte Gud i deres trængsel. Vidnesbyrd om omvendelse.
  Det kan godt ske at FrikirkeNet burde bruge Domino til at fortælle budskabet om frelse konstant. Men Domino er jo oprindelig ment til at oplyse hvad der sker i de danske frikirker rundt i landet. Det var til at fortælle vidnesbyrd.

  Og bare fordi min kirke er med i FrikirkeNet, gør det så kirken til ubibelsk?
  Jeg har heldigvis en præst der fokusere meget på at prædike det sande evangelium. Og bare fordi at vores kirke hører under FrikirkeNet er den ikke ubibelsk.

  At FrikirkeNet inviterer en New-age filosof til deres lederkonference, er jeg selv uenig i. Hvis kirkelige ledere skal have lederundervisning, skal man da ikke få fat på en taler, der ikke har forstand på kirkelig ledelse.

  Bare en “lille” kommentar 😉

  Vh Kristoffer

 2. René Vester Says:

  Hej Kristoffer
  Godt at høre fra dig igen, selvom anledningen da godt måtte have været mere positiv. Håber du er godt i gang med din uddannelse, så du kan få brugt dit gode hoved til noget.

  Jeg ved at mange kan lide at læse hvad jeg skriver her på siden. Men der er en tendens til at når det jeg skriver bliver personspecifikt vedr, folk i Danmark så kan det komme for tæt på. For så kan det dreje sig om personer der er tæt på en selv. Og sandheden er da også den at det kan være svært at forholde sig til at dem man arbejder sammen med i kirken, ikke er kristne, fordi de faktisk ikke prædiker evangeliet og heller ikke kender evangeliet (nej jeg siger ikke at dette er en bedømmelse af din ledelse i kirken). Men lad os kigge på Frikirkenet.

  I indlægget her, viser jeg at der ikke er plads til evangeliet hos Domino, men hvad der så er plads til istedetfor. Det falder så godt i tråd med at man har inviteret New Age filosof Steen Hildebrandt (vel vidende at han var New Age relateret). Plus det at du faktisk ikke kan finde evangeliet i Domino. Hvis det var kristent ville det være tydeligt at den bærende del af Frikirkenet og deres arbejde var båret af evangeliet. Men det ses ikke. Vi ser istedet at man fjerner evangelisk indhold. Men tilsætter noget andet som ikke bygger på evangeliet istedetfor. Det kan derfor ikke siges at være bibelsk baseret.
  Jeg har ikke noget imod at man viser vidnesbyrd, men ikke engang de er med evangeliet i fokus, nogle af dem er direkte ubibelske, som den om en pige der var forelsket i en gift mand, som anbefalede hende at læse den ubibelske bog “The Shack”.

  Men betyder det så at din kirke er ubibelsk? Nej det ville være at gå for langt i konklusionen. Jeg kender ikke din kirke, og hvis det er tilfældet at man der prædiker evangeliet, så glæd dig over det. Det er dog nemt at finde ud af om din ledelse vil bygge på bibelen, eller Frikirkenet. Find ud af hvordan din præst/ledelse forholder sig til at Frikirkenet har inviteret Steen Hildebrandt. Er de imod, eller er de afvigende, eller måske endda ikke imod. Hvis de ikke vil svare, eller ikke er imod, da kan du konkludere at det er vigtigere for dem at følge Frikirkenet, end bibelen. Dermed vil den være ubibelsk. Hvis den er imod, så find ud af hvad de har tænkt sig at gøre ved det. Kan de fortsat støtte Frikirkenet økonomisk med deres medlemsskab, eller vil de henvende sig vedr, sagen til Frikirkenet, og vil de melde afbud til konferencen. Hvis de vil gøre en af delene (eller noget andet positivt som viser at de ikke vil finde sig i dette) så skal du glæde dig over at du har en ledelse som ikke følger med i Frikirkenets frafald. Men hvis de hellere vil være stille om det og ikke gøre noget, så har du en ledelsen som sandsynligvis er bange for at miste indflydelse på “de bonede kirkegulve”. I så fald vil det ikke være en kirke jeg ville spilde min tid på at komme i. Jeg har spildt min tid nok i den slags kirker, og det orker jeg simpelthen ikke at spilde tid på mere. Det betyder ikke nødvendigvis at man skal give op, hvis man er i sådan en kirke. Men det kan være en hård kamp at vise at man ikke kan acceptere at kirken følger med i den udvikling som Frikirkenet tager her.

  Du kan forreste læse Formanden for Frikirkenets kommentar til sagen i Udfordringen på dette link, hvor han svarer på et læserbrev. Det er interessant at se at han ikke afviser Hildebrandts tilknytning til New Age (det ville også være meget dumt da det er ret tydeligt), men at han ikke anser det som et problem, og nærmest affejer det bibelske argument for ikke at invitere Hildebrandt.

 3. Kim Thomassen Says:

  Angående debatten om FrikirkeNets begejstring for New-Age strømningerne samt Steen Hilderbrandt vil jeg henvise til en kvinde som i denne sammenhæng for engang skyld er enige med i hendes holdninger. Karen M Larsen skrev for fem års siden et interessant debatindlæg om New Age blandt kristne.

  Uddrag

  Der findes desværre også kristne grupperinger, der introducerer new age teknikker og-forestillinger til kristendommen og dermed undergraver kirkens tro, lære og praksis.

  Kan vi kristne bebrejde new age tilhænger, at de bruger og misbruger kristne symboler, nu når vi desværre også kan finde kristne, der blander kristne forstillinger med new age.

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/80843:Debat–New-age-blandt-kristne?all=1

  Karen M Larsen rammer plet med sine udtalelser i den høj aktuelt situation om FrikirkeNet.

 4. René Vester Says:

  Ja jeg har læst artiklen og må sige at det er trist at Karen M. Larsen som jeg ellers heller ikke plejer at være særlig enig med, rammer så meget plet i denne artikel. Men jeg må simpelthen give hende ret.

 5. Kristoffer Kauczki Says:

  Jae, mon ikke vi mødes under mere positive omstændigheder snart. Forhåbentligt !

  Jeg vil give dig helt ret i at det kan være svært at forholde sig til, at ens nære i fortæller det sande evangelium.
  I sær når folk drejer og bøjer det til selvretfærdiggørelse. Men de har jo netop misforstået nåden.

  Vil give dig ret i, at Domino ikke oplyser, eller fortæller evangeliet. Men jeg vil stadig (kald mig naiv) ikke kalde det ubibelsk. MEN det kommer selvfølgelig an på hvordan man ser det.
  Den måde jeg ser Domino på er ligesom et nyhedsbrev for kirker i danmark der hører under FrikirkeNet. Et nyhedsbrev fortæller om hvad der sker rundt omkring i lille Danmark, og fortæller om hvordan det går med støtte til missionærer osv.
  Hvis Domino modsat ikke er et læserbrev, men mere et medie der bliver brugt for at oplyse ikke-troende om jesu frelserværk på korset, så vil jeg give dig ret ! Det er der simpelthen ikke. Denne forkyndelse er ikke at finde.
  Men som jeg sagde før, tror jeg ikke Domino er ment til andet end et fælles nyhedsbrev. Og så ser jeg ikke de store problemer i det.
  Du nævner bogen “The Shack”. Jeg har ikke selv læst den. Så vil ikke anmelde den. Det jeg har hørt er at den danner et: “JEG skal gøre noget” billede. Det er ikke noget jeg står inden for.
  At den bliver nævnt i Domino er jo skidt, hvis det jeg har hørt er sandt. Men det kalder jeg en bagatel. Jeg synes ikke det er noget der ødelægger hele Domino, at de skriver om den bog.

  Jeg har ikke fået snakket med min præst om lige netop dette emne. Så vil ikke komme med nogen vurdering der. Men jeg tvivler på at det er noget han taler for. Om han melder afbud til konferencen ved jeg ikke. Men som jeg kender ham, tror jeg ikke det er noget han står inde for.

  Men det må jeg jo spørge ham om.

  (Min uddanelse går rigtig godt. Bliver jo student til sommer, så det går da i den rigtige retning )

 6. René Vester Says:

  Hej igen Kristoffer
  Der er mange forskellige udmeldinger om hvad Domino skal bruges til. Der er mange som siger det er en måde at nå andre på, også dem som er involveret i det. Det kan man nok debattere rigtig meget.
  Men jeg er rigtig glad for at se du stadig har din fornuftige kritiske sans, også for det jeg skriver. Jeg synes det er dejligt med unge mennesker der formår at tænke selv, og ikke bare tager noget for gode varer fordi en har sagt det eller skrevet det. Det er en af de ting vi fik lov til pga reformationen for 500 år siden. Det var ikke tilladt i samme grad før, så det kan vi to glæde os over (med mange andre). Jeg håber du har hørt min reformationsprædiken hvor jeg bl.a. kommer ind på dette: http://sand.omvendelse.dk/podcast-reformationspr%c3%a6diken-3136.htm. (Ja jeg kunne ikke lade være med at henvise til den).

  Jeg regnede også med at du klarer dig godt på studiet, men det var godt at høre at det er tilfældet!

 7. Kristoffer Kauczki Says:

  Jae, vi er jo nogle der har hovedet velplaceret 😉 ..

  Har ikke fået hørt den endnu, men jeg må da lige give den en chance 😉

 8. Kim Thomassen Says:

  Jeg har fundet et interessant blogindlæg der netop omhandler den evanglisationsvideo angående de to unge mænd, som Domino efter kort tid valgt at fjerne. Cameron Buettel omtaler FrikirkeNets inviteret til New Age-guruen Steen Hildebrandt til deres lederkonference, samt Kristuskirken i Bjerringbro. Jeg ved ikke ret meget om manden bort fra han er fra Australien, men han giver udtryk for en kritisk holdning til FrikirkeNet.

  http://onceuponacross.blogspot.com/2010/11/frikirkenets-opposition-to-gospel-my.html

 9. Hvad Tonny Jacobsen ikke sagde om Frikirkenet Says:

  […] http://sand.omvendelse.dk/er-der-plads-til-evangeliet-hos-frikirkenet-3157.htm  http://sand.omvendelse.dk/er-hildebrandt-en-naturlig-udvikling-for-frikirkenet-3159.htm http://sand.omvendelse.dk/hvorfor-inviterer-frikirkenet-paul-scanlon-2431.htm  http://sand.omvendelse.dk/trosbev%c3%a6gelsen-emergent-church-og-frikirkenet-2429.htm […]

Leave a Reply