Jeg har siddet og kigget lidt på hvordan andre kirkelejre bliver annonceret i år. Og det var ikke noget jeg blev opmuntret af. For at sige det på dansk, så var der langt mellem snapsene. Jeg fandt en spændende lejr som jeg synes så ud til at være bibelcentreret. Det var den der bliver holdt af Nyt Liv. Den kan ses på dette link: Nyt Livs bibellejr. Derudover er der selvfølgelig også Tilbage til bibelens lejr som man kan se på dette link Bibellejren Resurection Reformation med Peter Hammond. Jeg tror bestemt der er flere gode lejre, men de er efterhånden svære at finde.
Når man kigger på hvordan de enkelte lejre promoverer sig, så er der en ting der slår mig; hvor er Jesus henne? Det er som om at det langt mere handler om have en fed lejr, med godt sammenhold, masser af aktiviteter, fest, god mad, sjove indslag, sej musik. Undervisningen bliver heller ikke promoveret som om den handler om Jesus. Det handler mere om ledelse, hvordan opnår man bedre fællesskaber, hvordan engagerer man folk mere, hvordan kan kirken være “relevant” i en ny tid, og så videre og så videre. Men Jesus, Ham hører vi kun om som en sekundær person. Jesus har fået en anden plads, og Hans ord er blevet sat hen på den bænk hvor de ensomme dansere sidder og venter forgæves på en der vil byde dem op til dans.

Hvorfor ?
Hvorfor skulle man egentlig tage på en “bibellejr” hvor der ikke er fokus på bibelen? Jeg har ikke rigtig ord for hvor målløs jeg er overfor dette. Hvorfor i alverden bruger man tid på at arrangere disse store lejre, hvor fokus er blevet på sekundære områder, men hvor kirkens hovedperson, istedet er blevet udskiftet med de sekundære områder? Hvorfor er der ikke længere plads til evangeliet på disse lejre? Er der da noget der er vigtigere end evangeliet?
Nogen vil måske spørge hvad det er for lejre jeg mener her, men jeg vil i denne omgang lade være med at linke til dem jeg taler om. Folk bliver altid så vrede når jeg gør det. Men den lejr du måske har tænkt dig at tag med på, prøv lige selv og se om du kan finde en klar forkyndelse af Jesus der. Find ud af om det er Jesus der er i centrum eller mennesker istedet. Er det aktiviteterne der bliver promoveret, eller er det evangeliet? Er det kirkens strategier, og hensigter der bliver promoveret eller er det Jesus som synderes frelser der bliver vist frem?

Vælg din bibellejr med omhu, hvis du har tænkt dig at tage på lejr. For den lejr du vælger viser også om det er Jesus der er dit centrum, eller om det bare er din kirkeretning, eller dine sociale relationer. Dette skriver jeg ikke for at promovere TIlbage til Bibelens lejr, for jeg ved at der er andre gode lejre, med gode forkyndere der ikke er bange for fortsat at prædike evangeliet klart. Men vælg en lejr hvor du kan være sammen med kristne som er tørstige efter mere af evangeliet, og hvor de får den tørst tilfredsstillet.

Share on Facebook

4 Responses to “En sekundær Jesus”

 1. Andreas Hoff Says:

  Så revses der igen.

  “Jeg har ikke rigtig ord for hvor målløs jeg er overfor dette”, skriver du, og bruger alligevel trods alt n o g l e ord på at kritisere det arbejde vi lægger i disse lejre, så SÅ målløs er du vist heller ikke, Rene, og det skulle vist også være første gang.

  Du kritiserer i hvert fald det PR vi laver, for du kender i hvert fald ikke til indholdet af fx baptisternes ungdomslejr, http://www.onecamp.dk – vi kommer til at bruge en hel uge på Lukasevangeliet, som vi vil gennemgå fra ende til anden, for dermed at tydeliggøre hvem Jesus er!

  Andreas

 2. René Vester Says:

  Jeg vender lige tilbage om en dag eller to. Men har du prøvet at søge på “Jesus” i jeres søgefelt på siden? I så fald vil du finde ud af hvad I ikke syntes var vigtigt at skrive om. Da jeg søgte fik jeg dette svar: “No posts found.”

  Jeg vender tilbage fordi jeg har nogen andre ting jeg godt lige ville spørge dig om, og informere om samtidig.

 3. René Vester Says:

  Hej igen Andreas.
  Det er jo lidt interessant at du “føler” dig ramt af dette indlæg. For jeg havde slet ikke set jeres onecamp. Men jeg må sige at I rammer lige præcis det jeg dkriver om. Som jeg skrev før er det værd at bemærke at man ikke kan finde navnet Jesus i jeres søgefelt. Man finder heller ikke kristus eller kirke.
  Hvis I virkelig vilhave en lejr med Jesus i centrum, så burde i også vise det med jeres PR. Ellers er I jo blot ligesom sekterne der ikke melder rent ud hvad I vil, men først når folk er kommet tilpas meget indenfor vil man vise hvad man står for. Nu tror jeg ikke om dig at du ønsker at bruge sekteriske strategier. Men det er hvad I reelt set gør, hvis I virkelig prædiker den fulde Jesus, men ikke “sælger” jeres lejr med Jesus som den centrale og primære årsag til at komme.

 4. Linealis Says:

  Der er en bog med titlen “Gud ja – men Jesus?”, vidst nok i sin tid fra Credo Forlag. Jeg har ikke læst bogen, men titlen siger alligevel tankevækkende i sig selv.

  Det er let at blive forblændet af ‘denne verdens visdom’ og så bliver evangeliet om korset langsomt en dårskab, og Jesus glider langsomt i baggrunden. Det er i hvert fald ikke ukendt fra mit eget liv.

  Man skal være varsom med at tage et enkelt sommerlejr-program ud og bruge som eksempel. Men når man læser Udfordringen og andre kirkelige blade, hører og læser hvordan kristne beskriver deres tro, ser mange sommerlejr-programmer m.v., så synes jeg desværre at tendensen klart vidner om en tid, hvor Jesus og hans død og opstandelse for at frelse os fra os selv og synden er røget i baggrunden.

Leave a Reply