19
Feb

Hvad nu hvis jeg var tilhænger af emergent church, og var tosset med at læse Brian McLaren og Rob Bell? Hvordan ville denne blog så se ud? Det har jeg tænkt lidt over, så dette indlæg bliver et eksperiment, hvor jeg vil prøve at skrive som de emergente pastorer gør. Hvis der kommer for mange klager over dette indlæg skal jeg nok lade være med at gøre det igen. Men måske kunne I få et billigt grin. Men lad os nu prøve.

Emergent for en dag

I dag stod jeg op af min seng, og efter jeg havde fået et bad, fik jeg corn flakes til morgenmad. Corn flakes siger egentlig enormt meget om livet. Deres knasende effekter i starten af spisningen som bliver afløst af en slatten blødhed pga mælkens indflydelse på knaseeffektens størrelse. Er vi ikke også sådan som mennesker? Er vi ikke lidt knasende i starten af vore liv, men bløder så lidt op med alderen? Jah sådan kan man lære så meget af at spise corn flakes.

Nåh men efter morgenmaden skulle jeg så følge mine børn i skole. På vejen hjem tænkte jeg over hvad jeg skulle prædike om på søndag. Hmm, måske skulle jeg tale noget mere om at vi ligesom corn flakesene må bløde lidt mere op overfor andre religioner.  Bare fordi vi er kristne kan der jo også godt være noget godt i andre religioner som også leder til frelse. Jeg læste i en af Brian McLarens bøger at han hellere vil have at buddhister var gode buddhister end dårlige kristne. Det synes jeg bestemt er en god vinkel. Lad os istedet for at omvende dem, hjælpe dem som kirke til at være gode buddhister, hinduer og andet godt. Ja, jeg tror faktisk det bliver en rigtig god prædiken. Det kan godt være jeg ikke kommer til at bruge bibelen så meget i den. Men det skal man jo ikke tage så tungt, Gud bruger jo det vi gør.

Emergent for en dag slutter her.

Puha det var dog en helt forfærdelig oplevelse at skrive det her. Nu fatter jeg endnu mindre, at nogen kan falde for emergent church bevægelsen. For det var dog langt ude. Men desværre ikke langt ude nok i forhold til virkeligheden. Jeg har læst det der er værre på de emergentes blogge. Trist at nogen tror at det er det der skal prædikes i kirkerne, når folk mange steder i virkeligheden hungrer efter Guds ord.

Share on Facebook

12 Responses to “Emergent for en dag”

 1. Markus Hvannastein Says:

  Jeg klager! Det var dog forfærdeligt at høre på! Men desværre kan jeg sige, at jeg har hørt det samme i forskellige kirker jeg har besøgt.. Illustrationer om Peter Plys, The Beatles and u name it, uden nogen relation til nogen sandhed i Bibelen.. Jeg synes, det er fint at bruge illustrationer hvis de kan fremhæve sandheder fra skriften.. Men sådan er det nu engang, når man går væk fra Guds ord, så går man afveje… og leder andre på afveje..

 2. René Vester Says:

  Ja Markus det er trist at se hvad man tror der kan prædikes i kirken mange steder. Lad os få åbnet den gode bog op i stedet og se hvad Gud siger til os igennem den.

 3. Martin W Hansen Says:

  🙂 Ha ha!

 4. Lars Dorland Says:

  “Jeg har læst det der er værre på de emergentes blogge.”

  Da emergent church er en sammenslutning, der krydser over alle trossamfund, er det jo ikke så mærkeligt, der er nogle sorte får imellem. Det gør dog ikke ideen om emergent church ringere. Vi bør i høj grad være opmærksom på, hvordan vi laver kirke, der appellerer til mennesker i det 21. århundrede, og hvilke udfordringer overgangen fra modernisme til postmodernisme stiller til os som forkyndere og kristne i al almindelighed.

 5. René Vester Says:

  Hej Lars
  Jeg mener ikke at vi kan bedømme om en emergent tilhænger, er et sort får udfra det kirkesamfund vedkommende kommer i. Vi ser nemlig i dag at emergent church har infiltreret mange forskellige frikirker, og folkekirken i Danmark. Jeg vil ikke stå og sige at det og det kirkesamfund er et sort får, mens det andet ikke er. For der findes fantastiske kirker indenfor langt de fleste af disse samfund. Men der findes også dårlige. Med andre ord skal der være meget eksplicitte grunde til at jeg vil kunne sige at et kirkesamfund er et sort får. Det ville jeg selvfølgelig nemt kunne gøre med mormonerne og Jehovas vidner fordi de bl.a. er sekter. Men med mange andre vil jeg ikke gå ind og dømme.
  Den emergente kirkes tilgang til at appellere til den moderne verden er ubibelsk og det er her vi er nødt til at være på vagt. Skal vi følge med tiden og gøre brug af nye midler når vi kan. Ja, ellers var vi jo stadigvæk nødt til at kopiere bibler ved at afskrive dem i hånden. Det ville jo være tåbeligt at påstå at kristne ikke kunne bruge en bogtrykkemaskine bare fordi den ikke var tilstede under Jesu tid. Sådan er det også i dag. Mange kristne bruger jo bl.a. internettet. At sige det er forkert er ligeså tåbeligt.
  Men når de emergente vælger at “redifinere” Kristus og kristendom så er der noget galt. For de laver kraftigt om på det oprindelige budskab, men er ofte gode til at gøre det på en subtil måde, der samtidig kan have en tendens til at indeholde kristne klicheer til at underbygge deres falske postulater.
  Jeg lægger et podcast på i morgen hvor jeg sammen med David Jakobsen fra apologetik.dk gennemgår faren ved den emergente pastor Rob Bell. Prøv at hør den og stil gerne spørgsmål til det hvis du er uenig i noget. Så får vi se om jeg kan svare på det.

 6. Lars Dorland Says:

  Med “sorte får” refererede jeg ikke til kirkesamfund, men til individuelle mennesker – med direkte udgangspunkt i noget, du selv sagde (tjek citatet).

  Pointen var, at “emergent church” konceptet ikke fejler noget. Det er sådan set bare om at have en grundlæggende årvågenhed for paradigmeskiftet, der selvfølgelig bør tage en stor del af vores opmærksomhed som missionærer. Paul selv stod med en tilsvarende udfordring, da han skulle bringe det hebraisk tankegods ind i en græsk-filosofisk verden.

  “Den emergente kirkes tilgang til at appellere til den moderne verden er ubibelsk og det er her vi er nødt til at være på vagt. (…) når de emergente vælger at “redifinere” Kristus og kristendom så er der noget galt. For de laver kraftigt om på det oprindelige budskab, men er ofte gode til at gøre det på en subtil måde, der samtidig kan have en tendens til at indeholde kristne klicheer til at underbygge deres falske postulater.”

  Først og fremmest er det ikke “den moderne verden”, de forsøger at nå, men “den postmoderne verden”. Det er så også her, jeg umiddelbart er uenig med dig. Spørgsmålet er det samme, som vi har haft før:

  “Er det kontekstualisering eller kompromis?”
  Du mener, det er kompromis.
  Jeg mener, det er kontekstualisering.

  Men det er fair nok. 🙂

 7. Lars Dorland Says:

  Med Paul mente jeg Paulus. (Har været i England for længe 😉 )

 8. Martin W Hansen Says:

  Hej Lars,

  Det ser ud til at du allerede er blevet lullet ind i EC, “Vi bør i høj grad være opmærksom på, hvordan vi laver kirke, der appellerer til mennesker i det 21. århundrede”, “For vel er ordet om korset en dårskab for dem, der fortabes, men for os, der frelses, er det Guds kraft – der står jo skrevet:De vises visdom vil jeg ødelægge, de kloges klogskab vil jeg tilintetgøre. Hvor er de vise henne, hvor er de skriftkloge, hvor er denne verdens kloge hoveder? Har Gud ikke gjort verdens visdom til dårskab? For da Gud i sin visdom ikke ville, at verden skulle kende ham gennem sin egen visdom, besluttede Gud at frelse dem, som tror, ved den dårskab, der prædikes om. For jøder kræver tegn, og grækere søger visdom, men vi prædiker Kristus som korsfæstet, en forargelse for jøder og en dårskab for hedninger; men for dem, der er kaldet, jøder såvel som grækere, prædiker vi Kristus som Guds kraft og Guds visdom. For Guds dårskab er visere end mennesker, og Guds svaghed er stærkere end mennesker.” (1 Kor 1,18-25) det er ikke os som laver kirke, men Jesus der bygger Hans kirke “Og jeg siger dig, at du er Peter, og på den klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrigets porte skal ikke få magt over den.” (Matt 16,18), vi er kaldet til at prædike evangeliet om frelsen fra Guds vrede ved Jesus Kristus, ikke “lave kirke” der appellerer til mennesker i det 21. århundrede. “men vi forkynder sådan, som Gud har fundet os værdige til at få evangeliet betroet, ikke for at behage mennesker, men Gud, som prøver vort hjerte.” (1 Thess 2,4).

  I Jesu glæde,
  Martin

 9. Lars Dorland Says:

  “Det ser ud til at du allerede er blevet lullet ind i EC”

  Skal du være nedladende, så kan du godt glemme enhver respons fra mig.

 10. Martin W Hansen Says:

  Er jeg blevet din fjende ved at sige dig sandheden? (Gal 4,16) Hvem har brug for EC når man har evangeliet?

  I Jesu glæde, kh
  Martin

 11. René Vester Says:

  Hej venner
  Som administrator af bloggen her, vil jeg godt bede jer om at skrive ordentligt til hinanden. Der skal være plads til uenighed på kommentarerne, men det skal også ske i en ordentlig tone.
  I må selvfølgelig gerne være skarpe i jeres udmeldinger, men det er ikke meningen at vi skal skændes. Så derfor må jeg bede jer om at stoppe den udvikling i debatten på dette indlæg.
  Med fredelig hilsen
  René Vester

 12. Lars Dorland Says:

  Send mig gerne en e-mail, hvis du mener, jeg ikke skriver ordentligt. Jeg har ingen hensigter om at fornærme nogen, men håber at al snak mellem os må være respektfuld og konstruktiv, på denne blog såvel som på min egen og andres.

Leave a Reply