John Wesley som var manden Gud brugte til at ændre Englands vej mod afgrunden, er kendt for at have holdt tusindvis af friluftsmøder overalt i England. Han red rundt på sin hest og gjorde holdt i de byer han kom til. Der prædikede han et så klart Guds ord at folk så deres egen synd, og omvendte sig grædende til Gud.

Men det var faktisk ikke John Wesleys eget initiativ at prædike under åben himmel. Hvilket kan undre. Han fik nemlig efterhånden færre og færre muligheder for at prædike i kirkerne. De fleste kirker, (næsten allesammen) syntes han prædikede for hårdt, og syntes ikke at kirken havde plads til en der prædikede så stærkt. Man ville hellere have relevante budskaber der havde grobund i den kultur der var på den tid. Problemet var bare at det var en ekstrem syndig kultur. Se mere om det på Englands syndige tilstand i 1700-tallet under John Wesley.

Georg Whitefield som var gode venner med Wesley havde det på samme måde. Han var engang nået til Bristol, et kulminedistrikt. Det han så der gjorde ham ondt, for han så at folket der levede i ekstrem synd. De flygtede i synden fra deres liv i kulminerne. Da tænkte han”Kan jeg ikke få lov til at tale til disse store skarer indenfor kirkernes døre, så er der vel ingen der kan forbyde mig at tale til dem i fri luft”. Han valgte på en bidende kold februar-dag at stille sig på en høj i Kingswood. Her startede han med at synge for at tiltrække folk, og begyndte så at prædike for dem. Der prædikede han for 200 den første dag. Det fortsatte han med nogle dage og inden længe samledes over 10.000 mennesker for at høre ham. Nogle tal går op til 15.000.

Whitefield oplevede at dette sagtens kunne lade sig gøre, bare man prædikede Guds ord klart og tydeligt, så skulle Gud nok gøre resten. Da han var nødt til at komme tilbage tl noget arbejde for et børnehjem han var med til at stå for, sendte han bud efter Wesley for at få ham til at overtage arbejdet med friluftsmåderne i Bristol. Wesley var dog skeptisk i starten. Visti mest fordi han var kirkeligt uddannet og mente at forkyndelsen kun skulle foregå indenfor kirkens vægge. Han blev dog efterhånden overbevist da han kom til at tænke på at Jesus prædikede under fri luft. Og som han tænkte; skulle jeg være bedre end frelseren at jeg ikke kunne ydmyge mig til at prædike under samme forhold som frelseren?

Som sagt så gjort John Wesley startede med at prædike under Guds himmel. På hans første friluftsmøde var der mødt ca 3000 mennesker op. Wesley blev så opmuntret af dette at han anså friluftsmøderne for at være et glimrende redskab til at få evangeliet forkyndt for dem som ikke kendte Jesus og frelsen I Ham.

Når vi ser hvad Whitefield og Wesley gik igennem før de gik i gang med friluftsmøder, finder vi også ud af at de begge syntes at friluftsmøder var lidt underligt. Lidt ligesom mange kristne mener i dag. Vi synes det passede til en bestemt tid. Men sandheden er at det altid har været lidt underligt at holde friluftsmøder. Men hvad nu hvis det virker, og virker fordi det er Guds ord der bliver forkyndt? Hvis du overvejer at starte med at holde friluftsmøder, så kan jeg anbefale dig at se videoen 21 gode råd til dig der vil holde friluftsmøder

Share on Facebook

One Response to “Det var Whitefield der fik Wesley til at prædike på friluftsmøder”

  1. Lars Dorland Says:

    Glimrende indlæg. Jeg tænker, at en af udfordringerne i dag også er sekularismen. Flere og flere føler, at de har en ret til IKKE at støde ind i kristen forkyndelse, men at den hører til i privatsfæren. Samme tendens var næppe så udpræget i Wesley’s tid. Men tror helt klart du har en pointe med, at det heller ikke var så ligetil for dem.

Leave a Reply