Jeg er i gang med at undersøge Jonathan Edwards berømte prædiken fra 1741 “Sinners in the hands of an angry God”. Det er den kendteste af alle de prædikener, der er blevet prædiket i USA igennem tiden. Det er der særlig to årsager til. Den mest tydelige er at den prædiken blev starten på det man kalder “The great awakening”, den store vækkelse. En vækkelse der bredte sig så meget at den forvandlede et helt samfund. Ikke fordi man brugte tid på at lave socialt arbejde, men fordi mennesker blev frelst og forvandlede. Man er ikke i tvivl om at Jonathan Edwards prædiken blev starten på denne kollosale ændring af USA, en forvandling der har sat sine spor helt op til i dag. Det var jo en vækkelse der eksempelvis førte til at politiet i mange byer ikke havde noget at lave, for næsten alle folk havde omvendt sig til Jesus Kristus. Den anden årsag er, at denne prædiken er pensum på rigtig mange uddannelsesintitutioner. Og jeg taler ikke kun om kristne skoler, det gælder også sækulære. Prædikenen er blevet en fast byggesten for både USAs historie, litteratur og religiøse ophav.

Jonathan Edwards var en meget dygtig teolog, som satte bibelens autoritet meget højt. Han var ikke smart, han var så vidt vides heller ikke nogen karismatisk type, men han var meget bibelsk. Generelt synes jeg ikke der er noget i vejen for at prædikanter kan se smarte ud og være karismatiske. Det generer mig egentlig ikke så længe at det ikke står i vejen for Guds ord Jonathan Edwards prædiken var bibelsk helt ud i detaljerne, og meget radikalt. Samtidig var denne prædiken på trods af den voldsomme titel “Sinners in the Hands of an angry God” smurt ind i Guds kærlighed. Det var gjort på en måde så folk kunne forstå at Gud var meget vred over deres synder, deres lovovertrædelser, deres fornærmelser imod Ham. Men samtidig også en prædiken der gjorde at man kunne forstå at Guds kærlighed holdt Ham tilbage fra at sende mennesker til Helvede. Det var derfor de stadig levede, fordi at deres tid her på jorden, var en tid som Gud havde givet dem så de kunne vende om til Ham, og få tilgivelse fra deres synder. Hvordan Guds vrede og Guds kærlighed harmonerer perfekt havde Jonathan Edwards en god evne til at forklare fint, enkelt og systematisk. Noget vi godt kunne lære af i dag.

Jeg vil løbende komme tilbage til denne prædiken som har et indhold som vi kristne har mistet i dag, og som vi må tilbage til, hvis vi virkelig vil have at Gud sender vækkelse.  Hvis du har lyst til at høre prædikenen, har jeg lagt en nyindspilning her nedenunder. Jeg vil anbefale at man læser den samtidig, for det er en lille smule gammeldags isproget, men til at forstå hvis man sidder med teksten samtidig. Link til prædikenen “Sinners in the hands of an angry God” (lukker op i et nyt vindue).

Share on Facebook

Leave a Reply