Bill Hybell er en mand som mange lytter ukritisk på. Han er manden som har sagt god for at U2s Bono skulle være en kristen, selvom Bono lever som en uomvendt synder. Han er manden som har gjort kirkevækstbevægelsen moderne. Men han er også en mand som udover at have sat så velkendte vranglærere som Rob Bell og Brian McLaren på prædikestolen, har givet prædikestolen til folk som slet ikke engang påstår at de er kristne, og formentlig heller ikke er det.
Når man på deres årlige konferencer kan opleve at høre på direktører fra den ene multinationale selskabe efter den anden. Talere som bare får det til at virke så tåbeligt og utroværdigt, at man ikke som kristen leder burde troppe op til disse konferencer, og slet ikke sende folk til dem. Altså hvordan kan man sætte Tony Blair på en prædikestol? Han var sikkert en dygtig politiker, men kristen er han ikke.

Men hvad så med Bill Hybels?
Det er interessant at iagttage at hos Luthersk Mission har man haft en diskussion om man kan godkende Bill Hybels eller ej, i flere år. Det kan man bl.a. læse om i denne ældre artikel fra Udfordringen: http://udfordringen.dk/art.php?ID=4315
Så der har altså været nogen der har været opmærksomme på det igennem længere tid. Poul Erik Haahr har efterfølgende fået udarbejdet en ret spændende rapport, som bibelsk gennemgår og vurderer de problematiske sider ved Bill Hybels og den teologi han står for. Hvad der er interessant er at kritikerne af Poul Erik Haahr (ifølge ham selv) har en slående mangel på bibelsk henvisning i deres kritik. Det er som regel personangreb og følelser den kritik er bygget på. Noget jeg kan nikke genkendende til. Hvis folk ikke kan lide hvad man læser, men godt kan se det er svært at argumentere imod. Så kan man istedet snakke udenom ved at sige folk er dumme, i stedet for at vise hvorfor man synes de er dumme.

Men den rapport kan jeg anbefale at læse eller skimme igennem. Den burde være værd at gennemgå hvis man er i en kirke som benytter sig af Bill Hybells strategier for kirkevækst. Underligt er det at tænke på at det er svært at finde en kirke i Danmark, som faktisk har fået den vækst man håbede på ved at bruge Hybels stof.

Her er linket til rapporten: http://lyd-i-natten.dk/Tekstfiler/PEH2.pdf

Share on Facebook

One Response to “Bill Hybells mystiske teologi”

  1. Mikael W Says:

    Hej Rene,

    Jeg tror at man gør helt ret i når man sætter Hybel i samme kategori som både Rob Bell och McLaren. Min kendskab til Bill er dog ikke lige så stor som til de andre to. Men er det ikke Hybel der bland andet står for den berømte G12 cellegruppe model? I mine øjne, endnu en måde, at i egen kraft prøve på at skaba vækst i stedet for at være afhængig af Guds Ånd og ledelse. Han står vel også i den grad af det vil kalder virksomheds tankegang i kirken. Hvor man sætter ind mennesker i positioner i kirken fordi at de i almidelige virksomheder har success. Igen prøver man med hjælp af denne verdens vidsom lede en forsamling.

    Men at man kalder en man som Tony Blair at prædike i sin kirke må vel være noget af det værste. Tony Blair, en ny omvendt katolik, der spiller en alt større rolle i mellemøstern, og som har sin Interfaith foundation. Han arbejder hårdt på at forene al verdens religioner ind under samme paraply, helt i linie med Pavens og den katolske kirkes strategi. Men i stedet for at tage afstand og løfte et advarelsens finger, så er det blevet moderne at invitere en mand som Tony Blair ind i sin kirke for at tale. Han står jo for noget nyt, og står for den “nye økumenik” der er så populært.

    God Bless!

Leave a Reply