Hvis der er noget vi danskere er stolte af, så er det vores pølsetradition. Vi er glade for vores pølsevogne, vores hotdogs og vores store pølseproducenter som Steff Houlberg, Langelænder og Danish Crown. Vi spiser deres produkter uden at tænke, og ser slet ikke på varedeklarationen.

Vi taler nogen gange om at der i Tyskland (og Polen) også bliver lavet pølser. Men det er en kvalitet som vi helst er foruden, for det er jo ikke dansk. Men har vi overhovedet set på varedeklarationen for en tysk eller polsk pølse, og sammenlignet med en dansk?

Der er kød i
Hvis vi gjorde ville vi blive overrasket over forskellen. For i en tysk eller polsk pølse er der faktisk et stort indhold af kød. Hvorimod der i en dansk pølse normalt kun vil være ca 60 % kød. Resten er mel og vand, og nogle krydderier som skal opveje den udvandede smag. I en Polsk pølse vil man normalt opleve at der er mindst 90 % kød i, mens den tyske indeholder mindst 80 %. Det vil sige at en tysk pølse generelt indehilder ca 33 % mere kød end en Dansk, og en Polsk mere end 50 % end en dansk pølse. Det er en forskel der vil noget.

Alligevel siger vi danskere stadig at den danske pølse er bedst. Vi vil ikke købe den udenlandske, vi vil hellere have en parodi på en pølse og er villige til at give ekstra for den. For den er jo dansk. Vi er blevet vant til et dårligt produkt, som er af en kvalitet der er så dårlig at vi har svært ved at sælge dem til tyskerne og polakkerne. Vi er blevet vant til at spise udvandede produkter som er blevet krydret op for at kompensere for et manglende indhold.

Det har jeg set andre steder
Er det ikke det samme der er sket i vore kirker. Vi er blevet vant til en dårlig forkyndelse som ikke er baseret på bibelen, men på verdens filosofier. Vi er vant til at budskabet er blevet udvandet, men til gengæld er blevet krydret med underholdning, fed musik m.m. Men til gengæld er vi gået glip af det som skulle være indholdet. Vores budskaber er mange steder endnu mere udrenset for indhold end den danske pølse. Men værst af alt, vi kan ikke se det, for vi er blevet vant til et andet budskab end det bibelske. Vi vil hellere have den dårlige kvalitet, end det sande rene uforfalskede Guds ord.

Afsluttende bemærkning: Jeg kan huske at jeg engang så Mik Schack fra programmet Hjemmeservice på DR2 hvor de undersøgte forskellige pølsekvalieter. En af dem han prøvede var så lækker og smagfuld at han kom til at sige, at denne pølse hverken behøvede ketchup eller sennep. For den smagte så godt i sig selv, at den ikke havde brug for smagsforstærkere.

By the Way Krakauer-pølsen er som regel bedst i den polske kvalitet. Den jeg sidder og tygger på lige nu indeholder hele 93 % kød, og er samtidig fedtfattig i forhold til den normale danske pølse (14.5 % fedtindhold). Den har en dejlig røgsmag og en god struktur. Disse pølser kan nogle gange anskaffes i tysk ejede supermarkeder som Lidl og Aldi. Jeg burde sende nogen til de søgervenlige forkyndere i Danmark. Det kunne være de også kunne blive inspireret.

Share on Facebook

7 Responses to “Krakauer-pølser”

  1. Michael Kvetny Says:

    Spændende artikel og tak for tippet med Krakauerpølsen, den vil jeg holde øje med i de nævnte supermarkeder. Mel kan man kun få for meget af ;.))

  2. René Vester Says:

    Jamen jeg siger da velbekomme 😉

  3. Susan Møllerskov Says:

    Er det oksekød eller svinekød?

  4. Linealis Says:

    Måske man skulle blive søgervenlig forkynder 😛

  5. Jonas Says:

    hehe…vidste ikke at du kender krakowska! 🙂 Den berømte pølse fra Krakow. Jeg er lige kommet hjem fra et bryllup i Polen for nyligt og der nød jeg også at spise krakowska (eller krakrauer på tysk). Jeg har godt købt den i Tyskland også, men har ikke set den i Lidl på Sjælland. Det er ellers mit yndligspålæg! Tænk at du kunne få den sammenblandet i en prædiken med held 🙂

  6. René Vester Says:

    Ja det er en dejlig pølse. Jeg tror jeg lærte den at kende fordi jeg skulle bruge den til den polske bonderet Bigos, som er en surkålsgryde, med flæsk og pølser. Selvom det er en god ret, har jeg ikke planer om at bruge den i en prædiken, men det var sjovt lige at få inspirationen til den her.

  7. Helen Says:

    Der er lige international madmarked i Danmark, som kommer til flere byer. Så det først i Odense, nu i Roskilde. Der sælges også polske pølser – de blev revet væk. Her på sidste dagen er boden udsolgt. Kan man ikke købe polske pølser i Danmark? Nåede lige akkurat at købe 2 hele Krakauer pølser, så det bliver nogle gode frokoster i de næste måneder!

Leave a Reply